-
Cevap: Re: Firari subay - astsubay
Arkadaşlar benimde bi sorun olucak. Bende 2004 nasıplı bir astsubaydım. 2010 Mayıs ayında bağlı olduğum birliğin askeri mahkemesine gittim ve teslim oldum. Çünkü polisler aramaya başlamıştı beni. Teslim olduktan sonra aynı gün serbest bırakıldım. 1 ay sonraya mahkeme günü verildi. 1 ay sonra mahkemeye çıkarak 1 yıl iyi halden 10 ay yatarı da 6 ay 21 gün olmak üzere ceza yedim. Cezamın tebliği halen bana gelmedi. Cezamın tebliği geldikten sonra temyiz etcem. Şimdi benim sorum şu olacak. Bundan sonra askeriye ile ilişkim kesildiği için mecburen tüm cezamı sivil cezaevinde çekicem. Bu cezamı açık cezaevinde çekme şansım nedir. Not: Daha önce hiç bir gbt kaydım bulunmamaktadır. Açık cezaevi ile ilgili nereye başvurmam gerekiyor ve nasıl bir süreç bekliyor beni... Şimdiden teşekkürler cevaplar için
-
Alıntı:
halilburcuozdemir rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar benimde bi sorun olucak. Bende 2004 nasıplı bir astsubaydım. 2010 Mayıs ayında bağlı olduğum birliğin askeri mahkemesine gittim ve teslim oldum. Çünkü polisler aramaya başlamıştı beni. Teslim olduktan sonra aynı gün serbest bırakıldım. 1 ay sonraya mahkeme günü verildi. 1 ay sonra mahkemeye çıkarak 1 yıl iyi halden 10 ay yatarı da 6 ay 21 gün olmak üzere ceza yedim. Cezamın tebliği halen bana gelmedi. Cezamın tebliği geldikten sonra temyiz etcem. Şimdi benim sorum şu olacak. Bundan sonra askeriye ile ilişkim kesildiği için mecburen tüm cezamı sivil cezaevinde çekicem. Bu cezamı açık cezaevinde çekme şansım nedir. Not: Daha önce hiç bir gbt kaydım bulunmamaktadır. Açık cezaevi ile ilgili nereye başvurmam gerekiyor ve nasıl bir süreç bekliyor beni... Şimdiden teşekkürler cevaplar için
Ceza tebligatıyla birlikte bulunduğunuz savcılığa başvurun ve açıkcezaevi hususunu belirtin böyle bir hakkınız var..
-
İnfaz Kanunu'nun bir maddesine göre ilk defa suç işleyip iki yıldan az ceza alanlar açık cezaevinde cezasını çekmeyi talep edebiliyor diye biliyorum.
İnfazdan önce savcıyla görüşmenizi ve dilekçe vermenizi tavsiye ederim.
Ben de öyle yapacağım zamanı gelince.
-
ilk defa suç işleyip bir yıldan az cezalara ve sanık hakkında gerçekten kaçmayacağını düşündükleri kişileri açık cezaevine alıyorlar.askeri personelden sorun olmuyo benim gördüğüm firarilerin hepsi açık cezaevinde yattı.ancak şunu merak ediyorum arkadaşlar.teslim olduğunuz zaman askeri savcılığın sizi kesinlikle tutuklaması gerekiyor.ancak bazılarınız tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığınızı söylemişsiniz.bu garibime gitti.sizler açıkcezaevi konusunda sıkıntıya girmeyiniz zaten evinize gelen evrakta 3 adet açıkcezaevi seçeneği sunuluyor size.siz de cezanızı çekmek istediğiniz açıkcezaevlerini yazıyorsunuz.ve hangi cezaevi müsaitse sizi oraya yönlendiriyorlar.
-
evet ben hasdal daki askeri cezaevine taslim oldum yalnız benim avukatım eski bir dgm savcısı olan bir almaydı. ordaki kişilerle olan samimiyeti de harikaydı, benim teslim olduktan sonra tutuklanmamaktaki en büyük etken olarak onu görüyorum ben. Ama bir kaç arkadaştanda burada okudum onlarda serbest kalmışlar. İkinci soracağım husus benim mahkemeye çıkalım 1 ay oldu ve hala herhabgi bir tebligat gelmedi. Bu tebligatın gelme süresi nedir ? Bu arada syn bartelmi diaz size seçeneklerde 3 tane açık cezaevi geliyo diyosunuz bazısıda savcılığa başvurun açık cezaevi için diyo bu hususta tamamen kafam karıştı nedir bu olayın netliği tam anlamıyla bilen birisi varsa net cevaplarını bekliyorum
-
Alıntı:
halilburcuozdemir rumuzlu üyeden alıntı
evet ben hasdal daki askeri cezaevine taslim oldum yalnız benim avukatım eski bir dgm savcısı olan bir almaydı. ordaki kişilerle olan samimiyeti de harikaydı, benim teslim olduktan sonra tutuklanmamaktaki en büyük etken olarak onu görüyorum ben. Ama bir kaç arkadaştanda burada okudum onlarda serbest kalmışlar. İkinci soracağım husus benim mahkemeye çıkalım 1 ay oldu ve hala herhabgi bir tebligat gelmedi. Bu tebligatın gelme süresi nedir ? Bu arada syn bartelmi diaz size seçeneklerde 3 tane açık cezaevi geliyo diyosunuz bazısıda savcılığa başvurun açık cezaevi için diyo bu hususta tamamen kafam karıştı nedir bu olayın netliği tam anlamıyla bilen birisi varsa net cevaplarını bekliyorum
sevgili halil söylemek istediğim şu..evine cezanla ilgili bir evrak gelecek.içinde teslim olacağın savcılığın olduğu.ama kimine 2 ayda kimine 10 günde gelen bi evrak bu.çalışma hızına bağlı değişiyor.sen teslim olmaya gittiğinde savcılığa 3 adet açık ceza evi seçeneği sunacaklar sana.neresi uygunsa sana oraya gideceksin.konu bu.
-
Arkadaşlar bende firar etmeyi düşünüyorum şartlar beni bu yola itmekte.Özellikler yurtdışı istiyorum.Türk vatandaşlarına vize istemeyen bir ülke olabilir.Bana bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir.Ayrıca Forumda bu konu ile alakalı bütün meseleleri okudum. Ancak yinede bazı konularda anlaşılamayan noktalar var.
1) Diyelimki hiç dönmemek üzere firar ettim. Ordudan ilişiğim kesildikten sonra teslim olmadığım halde gıyabımda tazminat davası açılırmı? Beni bulamadıkları için kefile bu borcu ödetme durumu olurmu? Ayrıca ben hazırlama mezunu 10 yıllık astsubayım bana ne kadar borç çıkarırlar?
2) Yurtdışında firarda olan arkadaşların yazılarını okudum. Yurtdışında evlenenler ne gibi işlemleri takip ettiler.Örneğin yurtdışında kaçak duruma düşerseniz Türkiye' ye iadeniz sözkonusu oluyor mu?
3) Bulunduğunuz ülkenin vatandaşıyla evlenmek istediğinizde, ya da çalışma ve oturma müsadesi talebinize ilişkin gerekli evrakları konsolosluklardan temin ederken bir sıkıntı yaşıyor musunuz? Pasaport uzatma, sabıka kaydı vb.. belgeler için
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
-
Alıntı:
gökmenler rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar bende firar etmeyi düşünüyorum şartlar beni bu yola itmekte.Özellikler yurtdışı istiyorum.Türk vatandaşlarına vize istemeyen bir ülke olabilir.Bana bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir.Ayrıca Forumda bu konu ile alakalı bütün meseleleri okudum. Ancak yinede bazı konularda anlaşılamayan noktalar var.
1) Diyelimki hiç dönmemek üzere firar ettim. Ordudan ilişiğim kesildikten sonra teslim olmadığım halde gıyabımda tazminat davası açılırmı? Beni bulamadıkları için kefile bu borcu ödetme durumu olurmu? Ayrıca ben hazırlama mezunu 10 yıllık astsubayım bana ne kadar borç çıkarırlar?
2) Yurtdışında firarda olan arkadaşların yazılarını okudum. Yurtdışında evlenenler ne gibi işlemleri takip ettiler.Örneğin yurtdışında kaçak duruma düşerseniz Türkiye' ye iadeniz sözkonusu oluyor mu?
3) Bulunduğunuz ülkenin vatandaşıyla evlenmek istediğinizde, ya da çalışma ve oturma müsadesi talebinize ilişkin gerekli evrakları konsolosluklardan temin ederken bir sıkıntı yaşıyor musunuz? Pasaport uzatma, sabıka kaydı vb.. belgeler için
sevgili gökmen bey sadece 1 inci sorunuza cevap vereyim.tazminat durumunda illa teslim olmanız gerekmiyor.adresinize mahkeme kararını bildiren ödemeniz gereken meblağ yollanır.sizi bulamazlarsa kefilinize ulaşırlar.ancak kefiliniz siz artık 18 yaşından büyük olduğunuz için karşı itirazda bulunup bu parayı ödemeyebilir.ihale size kalıyor anlayacağınız:) para miktarı konusunda kesin bişey söylemeyeyim ama tahminim 17-18 milyar kadar ödersiniz.benim abim de 8 yıllık astsubaydı.23 milyar lira tazminat çıktı ona
-
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
sevgili gökmen bey sadece 1 inci sorunuza cevap vereyim.tazminat durumunda illa teslim olmanız gerekmiyor.adresinize mahkeme kararını bildiren ödemeniz gereken meblağ yollanır.sizi bulamazlarsa kefilinize ulaşırlar.ancak kefiliniz siz artık 18 yaşından büyük olduğunuz için karşı itirazda bulunup bu parayı ödemeyebilir.ihale size kalıyor anlayacağınız:) para miktarı konusunda kesin bişey söylemeyeyim ama tahminim 17-18 milyar kadar ödersiniz.benim abim de 8 yıllık astsubaydı.23 milyar lira tazminat çıktı ona
Teşekkür ederim cevabınız için. Ben ihalayi kabul ediyorum yeterki bir an önce kurtulalım şu işten:)
Zahmet vermek istemem ama size bir sorum daha var. Biz bu tahahhütü yani 15 yıl zorunlu hizmet ile ilgili sözleşmeyi ne zaman imzaladık? Hazırlama okuluna girerken mi yoksa sınıf okulu çıkışında mı? Melesa ben bu sözleşmeyi imzaladığımda 18 yaşından küçüktüm sorumlu tutulamam vb. bahanelerle AİHM e gidilemez mi ?
-
Sayın Gökmenler malum TSK sizden önce bu taahhüdü garanti ettikten sonra sizi bünyesine dahil ediyor yani bu elbiseyi giymeden önce veliniz ile birlikte imzalıyorsunuz. Taahhüdü verdiğiniz de reşit olup olmamanız hiç önemli değil bu konuda internette araştırdıysanız AYİM e başvuran bir personel var ama sonuç malum tabi olumsuz ancak AİHM e taşıyan olup olmadığını bilmiyorum. Takdir edersinizki AİHM de tip anlaşmazlıklarda yani TSK ile ilgili davalarda tarafsız kalarak aksi bir karar vermiyor. Ancak TSK da uygulanan hürriyeti bağlayıcı bir ceza olan oda hapsinin amir tarafından verilemeyeceğine bu gibi cezalara insan haklarına aykırı olduğu gerekçesi ile yalnız yetkili bir mahkemenin karar verebileceği konusuna dikkat ederek ilgili amirler hakkında maddi tazminat cezasına hükmettiği görülmüştür.
Saygılarımla
-
Alıntı:
gökmenler rumuzlu üyeden alıntı
1)Eğer sınıf okulunda yüklenme senedi tarafınıza yeniletilmediyse veliniz ve kefili sorumlu tutulur ve ödenmezse yargıya intikal eder..Kuvvetinizi yazarsanız ve görev süreniz içinde gördüğünüz kursları belirtirseniz tahmini bir meblağ verebilirim..
2) Yurtdışında kaçak olma ihtimaliniz çok zayıf hatta yok denecek kadar az..Ancak Türkiye den vize istemeyen ülkelerde ne yapabilirsiniz bunların planını iyi yapmanızı tavsiye ederim acizane..
3) Bulunduğunuz ülkenin vatandaşıyla evlenmek istediğinizde hiç bir problem çıkmaz..Ama vize uzatma gibi işlemlerde sizi o ülkeye bağlayan bi etken olması gerekir(örneğin eğitim vb)
Saygılarımla,
-
sevgili arkadaşlar bir firari arkadaşımız bi mesaj gönderdi bana ama tam cevabını bilemediğim için başta sizin de fikirlerinizi almak istedim.bu arkadaşımız aralık 2008 de firar etmiş ve şubat 2010 da ilişiği kesilmiş.firarda iken mayıs 2009 da milli savunma bakanlığı tarafından bir alacak davası açılmış.konusu da şu 28 aralık da firarı başladığı için bu tarihten ocak 15 e kadar olan parasını haketmiyormuş ve geri ödemesi gerekiyormuş ve haziran 2009 da da dava günü verilmiş..duruşmaya gelmese bile karar verileceği de belirtilmiş mahkeme dosyasında.fakat bu arkadaşımıza açılan bu dava dosyası tebligatı mahallesinin muhtarlığına bırakılmış ve kendisi dava gününden 4 ay sonra tesadüfen muhtarlığa uğrayıp ordan bu tebligatı almış.bunun o kadar kendisi için sorun teşkil etmediğini nasıl olsa duruşmaya gitmeyeceğini söyledi..ancak sıkıntısı şu davanın sonucuyla ilgili kendisine herhangi bir sonuç belgesi gelmemiş..ne arayan varmış ne soran.
ilişiği kesildikten sonra teslim olmasına rağmen bu davayla ilgili hiç kimse ne aramış ne de sormuş.bu da kimse buna bişey sormuyo diye takip etmiyor ne oldu diye.ve bana acaba ne oldu da bana dava açıldı ama sonucu söylenmedi diye sordu.kesin bişey söyleyemedim.acaba bu tarz bi duruma düşen arkadaşımız varsa bana yardımcı olursa sevinirim
-
Merhaba sevgili arkadaşlar, ben 2008 ağustos ayında birliğimden firar etmiş bir deniz astsubayıyım. Ancak henüz ilişiğimin kesilip kesilmediğini öğrenemedim. Araştırma fırsatıda çok bulamadım açıkçası nerden ne şekilde öğrenebileceğimi bana anlatabilirseniz çok memnun olurum...
-
firari personelin maaş durumu
merhaba arkadaşlar, 42 sayfada değinilmeyen bir hususu sormak istiyorum: firarda olan personel ilişiği kesilene kadarki tarihe kadar maaş almaya devam ediyor mu acaba? sayın diaz'ın mesajından böyle bir anlam çıkarttım da...
yani hem firarisiniz, TSK sizi arıyor, bir yandan da maaşınızı yatırmaya devam ediyor. durum bu şekilde mi?
yutdışına firar edenler için de bir sorum olacak: yurtdışına firar sonrası vatandaşlıktan çıkma durumunda tüm yükümlülükler bitiyor mu? yurtdışında firardayken mesela alman pasaportu alsanız ve bu pasaportla ülkeye giriş yapmaya çalışsanız ne olur? mantıken kimsenin hiç bir şey yapamaması gerekir gibime geliyor. sizin düşünceleriniz nedir bu konuda?
-
Cevap: firari personelin maaş durumu
Alıntı:
magnumXL rumuzlu üyeden alıntı
merhaba arkadaşlar, 42 sayfada değinilmeyen bir hususu sormak istiyorum: firarda olan personel ilişiği kesilene kadarki tarihe kadar maaş almaya devam ediyor mu acaba? sayın diaz'ın mesajından böyle bir anlam çıkarttım da...
yani hem firarisiniz, TSK sizi arıyor, bir yandan da maaşınızı yatırmaya devam ediyor. durum bu şekilde mi?
yutdışına firar edenler için de bir sorum olacak: yurtdışına firar sonrası vatandaşlıktan çıkma durumunda tüm yükümlülükler bitiyor mu? yurtdışında firardayken mesela alman pasaportu alsanız ve bu pasaportla ülkeye giriş yapmaya çalışsanız ne olur? mantıken kimsenin hiç bir şey yapamaması gerekir gibime geliyor. sizin düşünceleriniz nedir bu konuda?
benim mesajımdan nasıl böyle bir sonuç çıkardınız anlayamadım gerçekten.siz de biliyorsunuz ki devlet memurları önce maaş alıyor sonra çalışıyor.bizim mesajımız en son maaşla ilgiliydi.siz de biliyorsunuz ki devlet memurları önce maaş alır sonra çalışır.bu dediğim arkadaşımız aralık 15 de maaş almış aralık 28 de firari duruma düşmüş.bu yüzden 28 aralıkdan 15 ocak a kadar olan sürede aldığı son maaşının bir bölümünü haketmiyor ve devlet de bu haketmediği parayı geri ödemesi için dava açıyor.firari personel her ne kadar hala görevde gözükse de firarı boyunca maaş alamaz
-
sayın diaz verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederim. 16 aylık firar süresi dolan muvazzaf bir tanıdığım var. ilişiği henüz kesilmedi. teslim olması durumunda göreve devam zorunluluğu oluşabilir mi? yanıtınız için şimdiden çok teşekkürler
-
Alıntı:
plenty rumuzlu üyeden alıntı
sayın diaz verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederim. 16 aylık firar süresi dolan muvazzaf bir tanıdığım var. ilişiği henüz kesilmedi. teslim olması durumunda göreve devam zorunluluğu oluşabilir mi? yanıtınız için şimdiden çok teşekkürler
Sayın plenty size garanti veriyorum ki 16 ay firarda kalmış birini hiç kimse görevine döndürmez.teslim olursa şu olur.6 ay 20 gün ceza alır gene.askeri cezaevine alınır.orda bir iki ay içerisinde ilişiğinin kesildiği haberini öğrenecektir.ve kalan cezasını sivil cezaevinde tamamlayacaktır.ama size tavsiyem ilişiğinin kesilmesini beklesin.askeri cezaevlerinde saygı görür belki ama hareket alanı çok sınırlı.ne bilim hava alma ,sigara içme vb. durumlar saate göre.sivilde ise serbest.o yüzden beklesin bir müddet daha.elbet ihraç edilecektir merak etmesin
-
teşekkürler yanıt için. van diyarbakır vb bölgedeki askeri mahkemelere birlikleri olrada olduğu için teslim olan arkadaşlar oradaki sivil cezaevlerine nakil edilmişler ve çok sıkıntı çekiyorlarmış. sonuçta ordudan atılan bir subay cezaevindeki herkesin lgi odağı olabilir değil mi? bu durumda olan arkadaşlar çok defa sivil savcılığa nakil talebinde bulunmuşlar ama 1 ayı geçkin süredir batıya ikametlerine yakın cezaevlerine nakil olamamışlar. böyle bir durum söz konusu olabilir mi doğu birliklerinden firar etmiş arkadaşlar için. sonuçta terör bölgesindeki sivil cezaevlerinde kalmak tehlikeli olmaz mı eski bir subay için?
-
Alıntı:
teşekkürler yanıt için. van diyarbakır vb bölgedeki askeri mahkemelere birlikleri olrada olduğu için teslim olan arkadaşlar oradaki sivil cezaevlerine nakil edilmişler ve çok sıkıntı çekiyorlarmış. sonuçta ordudan atılan bir subay cezaevindeki herkesin lgi odağı olabilir değil mi? bu durumda olan arkadaşlar çok defa sivil savcılığa nakil talebinde bulunmuşlar ama 1 ayı geçkin süredir batıya ikametlerine yakın cezaevlerine nakil olamamışlar. böyle bir durum söz konusu olabilir mi doğu birliklerinden firar etmiş arkadaşlar için. sonuçta terör bölgesindeki sivil cezaevlerinde kalmak tehlikeli olmaz mı eski bir subay için?
Dediğiniz bölgelerde sadece tutuklu kalabilir.hükümlülük evresini yaşadığı şehirde çekecektir.Devlet o kadar da acımasız değil:) Teröristlerin kucağına atmaz firarileri.
-
direkt olarak bağlı birliğin bağlı olduğu askeri mahkemeye giderken yakın zamanda yolda yakalanan 2 firari personel var. bu kişiler teslim olmaya gittiklerini nasıl ispat edecekler. edemezlerse alacakları ceza ve yargılanmanın usulü vs değişecekmidir. batıdan doğuya giderken illaki yolda kesmeler oluyor. yakalanmamanın bir yolu varmıdır bildiğiniz. belki çok hukukki bir soru değil ama sizinde abiniz nedeniyle bu konularda fazla bilginiz olması nedeniyle soruyorum, umarım sıkıcı olmamıştır. batıdaki ikametgahına bağlı askerlik şubesi yada il jandarmaya teslim olsa çok mu sıkıntı çekecektir? (birkaç gün alıkoyma, yol vs.) sizce yakalanma riskini göze alıp doudaki birliğine gitmesi mi daha mantıklı?
-
Alıntı:
direkt olarak bağlı birliğin bağlı olduğu askeri mahkemeye giderken yakın zamanda yolda yakalanan 2 firari personel var. bu kişiler teslim olmaya gittiklerini nasıl ispat edecekler. edemezlerse alacakları ceza ve yargılanmanın usulü vs değişecekmidir. batıdan doğuya giderken illaki yolda kesmeler oluyor. yakalanmamanın bir yolu varmıdır bildiğiniz. belki çok hukukki bir soru değil ama sizinde abiniz nedeniyle bu konularda fazla bilginiz olması nedeniyle soruyorum, umarım sıkıcı olmamıştır. batıdaki ikametgahına bağlı askerlik şubesi yada il jandarmaya teslim olsa çok mu sıkıntı çekecektir? (birkaç gün alıkoyma, yol vs.) sizce yakalanma riskini göze alıp doudaki birliğine gitmesi mi daha mantıklı?
Sevgili arkadaşlar ister yakalansın ister teslim olsun alacağı ceza aynıdır.6 ay 20 gün.teslim olmaya giderken yakalananlar ilk alınacak ifadelerinde askeri savcıya bunu bildirsinler.bazı şeyleri tekrar tekrar söylemek zorunda bırakıyorsunuz ama gene de yardımcı olacağım.eğer birliği dışında başka bir yerde teslim olursa tutuklanır.yaklaşık 30 gün.sonra bağlı olduğu birliğin garnizon sınırları içinde bir cezaevine yollarlar.bir müddet de orda tutuklu kalır ve sonra mahkemeye çıkar.cezası verilip ara tahliye edilir.evine bir yazı gelecektir.şu güne kadar gidip şu savcılığa teslim olun diye.savcılıkta 3 adet açık cezaevi (yaşadığınız şehirde ya da şehre yakın başka bi şehirde olmak üzere) tercih sunar size.hangisi müsaitse kalan cezanızı orada bitirirsiniz.
-
hakikaten tekrar gibi olmuş kusura bakmayın ama öğrendiğim şey yeni. mesela 30 gün teslim olunan şehirde kalmak gibi.sabrınız için teşekkürler.öğretmen eşler için şöyle bir madde var, eş durumu atamaları için. eşi emekli olan öğretmen bir defaya mahsus olmak üzere emekli eşin ikamet ettiği şehre tayin edilir. bu durumda şu soru akla geliyor. atılan muvazzaflerın emekliliği (re'sen emeklilik sanıyorum) normal emeklilik gibi mi görülüyor? diğer emekliliklerdeki haklar bu tür bir emeklilik içnide geçerli oluyor mu? sgk ya bile sorduğumuzda aval aval bakakaldıkları bu tür sorular için verdiğiniz önemli bilgilerin kıymetinin farkındayız. zor günümüzde sabrınız ve bilginizle hiç tanımadığınız biz ve bizim gibi insanlara karşılık beklemeden yaptığınız yardımlar için minnettarız teşekkürler..
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
sayın diaz sanırım sorum hukuki değildi. belki bu soruya cevap verirsiniz. firar başlamadan önce psikyatri hava değişiminde (mesela 6 ay kadar) olanlar 6 da bir oranında cezası indirime gidebiliyor deniyor. bu konuda bilginiz var mı?
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
bu konuda avukat mı tutmak gerekir? sorular sayın diaz a özel gibi oldu ama özellikle tsk emeklisi hukukçular da yanıtlamak isterlerse çok seviniriz?
-
Amerikan hukuk dergisi 1886 yılı kamu davası; psikyatri iç görü var dese ve suç esnasında doğruyu yanlıştan ayırt edebilme ölçütü olsa dahi, yaptığı şeyin niteliğini ve doğuracağı sonuçları kavrayabilmiş ve bunun yanlış olduğunu anlamış, bununla birlikte bu eylemi bir tepkisel impulse zorlamısıyla gerçekleştirmişse, bu impulse ı kontrol etmekten acizse cezadan muaf tutulabilmesi gerekir. (anatomy of murder *1959 filminin 64. dakikası; özellikle hukukçu arkadaşların izlemek isteyeceği hukuk tarihi açısından uygun bir film olabilir.) bizim kanunlarımız bu konuda ne diyor? firar eden muvazzafların çoğu için zaten bıçak kemiğe dayanmış. kendisine ve kuruma zarar vermek istemiyor. birçoğu psikyatrik tedavi görmüş. firar öncesi psikyatri hava değiiminde olan bu gibi kişilere ilgili kanunda belirtilen cezada 6 da 1 indirim uygulanabilir mi? teşekkürler
-
Alıntı:
Amerikan hukuk dergisi 1886 yılı kamu davası; psikyatri iç görü var dese ve suç esnasında doğruyu yanlıştan ayırt edebilme ölçütü olsa dahi, yaptığı şeyin niteliğini ve doğuracağı sonuçları kavrayabilmiş ve bunun yanlış olduğunu anlamış, bununla birlikte bu eylemi bir tepkisel impulse zorlamısıyla gerçekleştirmişse, bu impulse ı kontrol etmekten acizse cezadan muaf tutulabilmesi gerekir. (anatomy of murder *1959 filminin 64. dakikası; özellikle hukukçu arkadaşların izlemek isteyeceği hukuk tarihi açısından uygun bir film olabilir.) bizim kanunlarımız bu konuda ne diyor? firar eden muvazzafların çoğu için zaten bıçak kemiğe dayanmış. kendisine ve kuruma zarar vermek istemiyor. birçoğu psikyatrik tedavi görmüş. firar öncesi psikyatri hava değiiminde olan bu gibi kişilere ilgili kanunda belirtilen cezada 6 da 1 indirim uygulanabilir mi? teşekkürler
Sevgili plenty.Sizlere askeri mahkemeler en alt seviyeden ceza veriyor.Sizlerde iyi biliyorsunuz ki firar suçuna 1 ila 3 yıl arasında ceza verilmesi gerekiyor.zaten size yapılacak en büyük indirim yapılıyor:) 1 sene ceza veriliyor.iyi halden 10 aya düşüyor.ve infaz kanununa göre 3 te 1 i infaz ediliyor.3 te 2 si olan 6 ay 20 günlük kısmı ceza olarak yatıyorsunuz.sen psikolojik sorunum vardı öyleydi böyleydi desen de olacak şey en fazla cezanı geç bir tarihte yatman olacaktır.6 ay 20 günden aşağı kurtuluşunuz yok:)
-
-
Sayın diaz bahsettiğim muazzaf subay arkadaşım bugün itibariyle yakalandı. Firarda tam 16 ayı bitti ama ilişiği henüz kesilmemiş. Tekrar göreve başlatmamaları için ne yapması gerekiyor ve bu aşamadan sonra arkadaşımın ne yapması gerekiyor. Teşekkürler..
-
Alıntı:
Sayın diaz bahsettiğim muazzaf subay arkadaşım bugün itibariyle yakalandı. Firarda tam 16 ayı bitti ama ilişiği henüz kesilmemiş. Tekrar göreve başlatmamaları için ne yapması gerekiyor ve bu aşamadan sonra arkadaşımın ne yapması gerekiyor. Teşekkürler..
Sayın plenty söylediklerinizden anladığıma göre arkadaşınız tutuklandı.Bir süre askeri cezaevinde tutuklu kalacaktır.Merak etmesin idare ilişiğini kesecektir.6 ay 20 günlük cezasının da ilişiğinin kesildikten sonraki bölümünü sivil cezaevinde çekecektir.
-
sayın diaz ilginç bir durum oldu. . arkadaşımın ilişiği kesilmemesine rağmen serbest bıraktılar. ifadesinin alınması ve serbest bıraklıması diye not düşmüşler. sivil mahkemde ifadesi alındı. kendisi hala askeri personel. merkez komutanlığı personelide şaşırmış. ilk defa oluyormuş bu. serbest bıraktılar.kaçmaya devam ederse 2. firarı mı başlamış olur yoksa ilk firarı kaldığı yerden devam eder mi? (bir bilgiye göre birliğine katılmadığı için 2. ci firarı başlamamış deniyor) sağolun verdiğiniz bilgiler için..
-
sayın plenty ilk o değil sanırım benim.iyi hal göz önüne alınaraak teslim olmasından dolayı ifade alınıp serbest bırakıyorlar.askeri personel olarak gözüktüğü için en son görev yaptığı birliğe gidip ddevam etmesi gerekiyor.zaten ilgili birliğin komutanı anlayışlı ise uıllık iznini verip yolluyor bu arada telefonlarla ve yazılı bir dilekçeyle işlemler hızlandırılmaya çalışıyor.hiçbir komutanın istayeceği bir durum değil.bir personel geliyor ve ilişiği kesildi kesilece.bir kambur ve diğer personele de iyi bir örne olmadığı için birlikte durmasındansa vereyim yıllık izne gitsin diye düşünüyorlar.eğer gitmezse hukuki olarak 2. firarını verirler ama oranın bununla ilgili bir bilgisi olduğunu sanmıyorum.
-
[QUOTE=plenty;377317]sayın diaz ilginç bir durum oldu. . arkadaşımın ilişiği kesilmemesine rağmen serbest bıraktılar. ifadesinin alınması ve serbest bıraklıması diye not düşmüşler. sivil mahkemde ifadesi alındı. kendisi hala askeri personel. merkez komutanlığı personelide şaşırmış. ilk defa oluyormuş bu. serbest bıraktılar.kaçmaya devam ederse 2. firarı mı başlamış olur yoksa ilk firarı kaldığı yerden devam eder mi? (bir bilgiye göre birliğine katılmadığı için 2. ci firarı başlamamış deniyor) sağolun verdiğiniz bilgiler için..[/QUOTE
Sevgili plenty .Bazı çelişkiler var açıklamalarınızda.Dediniz ki arkadaşım yakalandı.Bu durumda polis yakalasa bile götüreceği yer askeri inzibattır.Sivil mahkemenin bu suçtan ifade alma yetkisi yoktur.Arkadaşınızın serbest bırakılması sözkonusu da olamaz.Teslim olmamıştır çünkü.Kesin konuşmayayım ama serbest bırakacak bir askeri mahkeme olacağını sanmıyorum.Çünkü yakalanan personelin kaçma eğilimi oldukça yüksek şüphededir.Siz iyice bir öğrenebilir misin arkadaşınızdan durumu.İkinci sorunuza cevap vereyim.Arkadaşınıza mahkeme günü tebliğ edilecek.O gün mahkeme de olmadığı takdir de tekrar hakkında arama kararı çıkarılacak.Buna askeri mahkeme ikinciymiş üçüncüymüş gözüyle bakmayacaktır.Yalnız bu hareketinden dolayı normalde en alt sınır olan 1 yıl ceza yerine 3 yıla kadar mahkeme tarafından da antipati topladığı için cezalandırılabilir.Bu hususa dikkat etmesi gerekir.
-
sayın arkadaşlar durum aynen şöyle. firarda evindeyken tamda 16. ay bittiği gün polis bir şekilde yerini öğrenip teslim alıyor. daha sonra merkez komutanlığına götürüyor. merkez kom. lığı ise sivil mahkemeye götürüyor. sivil mahkeme personelin bağlı olduğu askeri savcılığa yakalanma faksını çekiyor. askeri savcılık ise ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmasını istiyor. ilişiği henüz kesilmemiş birini serbest bıraktırıyorlar. merkez komutanlığı ise 2 gün yol izni vererek birliğine teslim olması diye yazı çıkarıyor. şimdi birliğine gitmediği takdirde 2. kez firar etmiş muamelesi mi görür sizce. bazı tanıdık askeri hakimler yüzde yüz atılır diye birşey yok diyorlar. 16 ay firar etmiş birinin atılmama karşısında yaşayacağı psikolojik durum ne kadar kötüdür tahmin edersiniz? ne önerirsiniz? 2. ci firar suçunu işlemiş sayılması için merkez komutanlığının ''birliğine teslim olması ''yazısı etkili olur mu? yoksa 2. ci firara düşmesi için birliğine teslim olması şartı mı gerekir? birde merkez komutanlığındada sivil mahkemedede ifadelerinde hep atılmak için firar ettiğini söylemiş. hala küçükte olsa göreve devam et diyebilirler mi? sayın diaz siz bu soruya yüz kez cevap verdiniz biliyoruz ama neden askeri hakimler sizin gibi yanıt vermiyorlarda ''idare ilişiği kesmemişse mahkeme kesin atar diye birşey yok diyorlar hep?''
-
1 yıl sicil almayan personel, kendi isteğiyle dönse bile Silahlı Kuvvetler'de çalışamaz.
Arkadaşınız eninde sonunda atılacak. Birliğine katılsın ilişiğinin kesildiğini belirten yazıyı beklesin.
Üstteki arkadaşın dediği gibi birlik komutanı ile konuşarak senelik izne çıkabilir veya rapor alabilirse deneyebilir.
Sayın diaz bir konuda bilgilerinizi güncellemeye ihtiyacınız var, bu aralar ben de dahil birliğine giden veya yakalanan çoğu kişiyi sivil savcılığa götürüyorlar. Aynen arkadaşın dediği gibi dosyanın olduğu askeri savcılığa faks çekiliyor. Ve çok büyük ihtimal "ifadesini alın, başka araması yoksa serbest bırakın" diye cevap geliyor.
Öyle eskisi gibi mutlaka tutuklanır vs gibi bir durum yok.
Mayıs'ta teslim olan bir arkadaşımın daha davası bitmedi hala bekliyor..Yatmaya başlasa neredeyse cezası bitecekti... Bu ara temayüller tutuklamama yönünde..
-
Alıntı:
sayın arkadaşlar durum aynen şöyle. firarda evindeyken tamda 16. ay bittiği gün polis bir şekilde yerini öğrenip teslim alıyor. daha sonra merkez komutanlığına götürüyor. merkez kom. lığı ise sivil mahkemeye götürüyor. sivil mahkeme personelin bağlı olduğu askeri savcılığa yakalanma faksını çekiyor. askeri savcılık ise ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmasını istiyor. ilişiği henüz kesilmemiş birini serbest bıraktırıyorlar. merkez komutanlığı ise 2 gün yol izni vererek birliğine teslim olması diye yazı çıkarıyor. şimdi birliğine gitmediği takdirde 2. kez firar etmiş muamelesi mi görür sizce. bazı tanıdık askeri hakimler yüzde yüz atılır diye birşey yok diyorlar. 16 ay firar etmiş birinin atılmama karşısında yaşayacağı psikolojik durum ne kadar kötüdür tahmin edersiniz? ne önerirsiniz? 2. ci firar suçunu işlemiş sayılması için merkez komutanlığının ''birliğine teslim olması ''yazısı etkili olur mu? yoksa 2. ci firara düşmesi için birliğine teslim olması şartı mı gerekir? birde merkez komutanlığındada sivil mahkemedede ifadelerinde hep atılmak için firar ettiğini söylemiş. hala küçükte olsa göreve devam et diyebilirler mi? sayın diaz siz bu soruya yüz kez cevap verdiniz biliyoruz ama neden askeri hakimler sizin gibi yanıt vermiyorlarda ''idare ilişiği kesmemişse mahkeme kesin atar diye birşey yok diyorlar hep?''
Sayın plenty hiç mahkeme kesin atar diye bişey söyledim mi ben.Arkadaşınız merak etmesin dedim.16 ay firarda kalmış birini orduda tutmazlar dedim.Emin olsun çok kısa bir süre sonra ilişiği kesilecek.
-
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Sayın plenty hiç mahkeme kesin atar diye bişey söyledim mi ben.Arkadaşınız merak etmesin dedim.16 ay firarda kalmış birini orduda tutmazlar dedim.Emin olsun çok kısa bir süre sonra ilişiği kesilecek.
Böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyorum.Bu bir usul hatasıdır.Ancak madem durum bu arkadaşınız birliğine teslim olmadığı takdir de hakkındaki yakalama kararı tekrar çıkarılacaktır.Bu süreçte eğer yakalanır ve tekrar teslim olursa önceden dediğim gibi alacağı ceza konusunda en alt sınır yerine üst sınırdan ceza alması durumu gündeme gelebilir.
-
sayın diaz haklısınız askeri mahkeme kesin atar demediniz? ilişik idare yada mahkeme kanalı ile kesin kesilir dediniz. heyecanımıza bağışlayın. az önce 13. 5 aylık iken kendi teslim olan bir muvazzaf arkadaş ile görüşüldü. aynı bizim durum. kendisini birliğne göndermişler. beş on gün sonrada ilişği kesmişler. inşallah bizim arkadaş içinde durum aynısı olur.olmama ihtimalini düşünmek dahi istemiyoruz..
-
sayın diaz plenty adı altında yazan 2 arkadaşız. ikimizde farklı zamanlarda kafamıza takılan birşey olduğunda yazıyoruz. verdiğiniz bilgiler bize moral oluyor. bahsettiğimiz firari arkadaşta askeri hekim. şimdiye kadar kaç tane askeri hakimle konuştu isek hepsi eğer ilişği kesilmeden teslim olursa 16 aylık bile olsa hakim 6 ay 20 gün infazı olan cezayı verirse atıp atmamak takdirine bağlıdır dediler. (çünkü 1 yıl ceza vermiş oysa takdirine bağlı olmaksızın atması için 1 yıldan fazla ceza verip yani yatarı 8 ay vermesi gerekiyormuş). bu durumda kuvvet idari ilişik kesme yoluna gidebilir deniyor. bununda kesin olmayacağını söyleyen hakimler çok. dediğimiz gibi verdiğiniz bilgiler moral veriyor ve hatta bu kadar kesin konuşan tek kişi sizsiniz bizim bildiğimiz. ama şunuda merak ediyoruz. eğer askeri hakimler sizin kadar kesin atılırsın demiyorlarsa bunun nedeni ne olabilir. yada siz nasıl bu kadar kesin konuşuyorsunuz. bu konuda bilgi verirseniz içimize su serpersiniz..
-
ya arkadaşlar soruna birde tersinden bakalım.12 ayın (iş günü olarak değil) üzerinde yakalanıpta yada ilişiği kesilmeden teslim olup görevine devam ettirilen birebir tanıdığı olan var mı? (sayın diaz aaa yeter artık diceksiniz gibi geliyor şimdi bize. ama napalım var var tanıdığım var diyip duranlarda var..)
-
arkadaşlar nihayet ilişiğim kesildi. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.açık cezaevi koşulları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?