Re: Ergenekon'da yeni gözaltılar
Ulusalcıların pek çok mail listesine bir zamanlar hasbelkader üye olmuştum.
Buralardan her gün pek çok kışkırtıcı - prokovatif haber geliyor. 3 aydır artık okumadan siliyorum. Ama daha önce bunları yazanların hayal gücüne ve bunlara inananlara hayret etmiştim.
Bu gruplardan biri de zaten psikolojik-harekat adını taşıyordu.
Okkır 'ın ölümünü sadece ihmal diyerek geçiştirmek olayı fazla basite indirgemek olur. Hastaneye defalarca sevk edilip teşhis konulamamasını ise mantık almıyor. Olayda ihmal yok denilen açıklamalar da çok inandırıcı gibi durmuyor.
Ciddi bir şekilde araştırılmalı. Zaten insan hakları mahkemesine de gideceği söylenen eşi de bu konuyu netleştirmek için tüm hukuki yolları kullanacaktır eminim. Bizlere düşen aslında şu olmalı: Hangi siyasi ya da dünya görüşte olursak olalım öncelikle insani açıdan ele alıp olaya öyle bir bakış sergilemek durumundayız.
Hükümlü değil sadece tutuklu olan ve henüz hakim karşısına çıkarılmamış olmakla birlikte beden çıkarılacağı bile somut olarak ortaya konulamamış birinin en temel hakkı olan yaşam hakkından bu olaylar vesilesi ile yoksun kalmasından bahsediyoruz.. bu çok ciddi bir handikaptır. olayda ihmal yok, kasıt yok vs. gibi açıklamaların çok daha ciddi bir şekilde araştırılarak yapılması gerekir. tıbbi yardım alamadığı için hastalığı ilerlediyse o zaman hangi hastanelerde teşhis konulamamış vs..bunların tümünün kayıtları vardır hastanelerde? bir iki hastane ya da doktor mu bu teşhisi koyamayan? kanser teşhisi konulması o kadar da zor değil. Yoksa kasıtlı olarak tedavi alması mı engelledi acaba? tüm bunların açıklığa kavuşturulması gerekiyor..
bugün buna ses çıkarmayan ve sessiz kalan, yarın böyle bir olayın onun da başına gelmeyeceğinden emin olmasın sadece.. bir hukuk devletinde ,henüz suçluluğu hukuken ispat edilmemiş ve dolayısıyla masum kabul edilen birinin yaşam hakkının gerçekten elinden alınıp alınmadığından bahsediyoruz.. bakınız nu çok önemlidir.. kesinlikle açıklığa kavuşturulması gerekiyor..
Sanırım yanlış anlaşılma var. Nerede ve her kim olursa olsun aynı kuralların uygulanmasını isterim. Konumuz hukuk ise herkes eşit olmalıdır. İster Hizbullahçı, ister katil, ister hırsız, ister gaspçı, ister darbeci, isterse vatan haini. Hepsi yargılanmalı ama hukuk kuralları da harfiyen hepsine uygulanmalıdır.
Sayın SDT23 bazı yanıtlar istemiş buyrun;
Dernek kurmak suç değil ama bilnen basın organları açıkça ve alenen bu dernek ilişkileri nedeni ile suçluyor ve açıkça yazılı. Gazetelerin arşiv kayıtlarına bir bakarsanız unutulanları tekrar hatırlarsınız.
Toplantıya katılmak suç değildir demişsiniz . Elbette değildir. Bende onu söylüyorum. Örneğin Mustafa Balbay ın sorguda yanıtladığı soruların bazıları bunlar değilmiydi? İddianame açıklanınca göreceğiz diyorsunuz. Elbette o zaman göreceğiz. O zaman gizlilik kararı olan bir SORUŞTURMANIN bu kadar aleni basında yer alması, ifadelerin sızması, delillerin sızması ne demek?
Bunlar olması gerektiği gibi olsa, soruşturma bu kadar dile düşmeden gizlice sürse, iddianeme açıklansa kim neye itiraz edecekti. Bu gizli bilgilerin sızdığı bilinmiyor görünmüyor mu? Peki bununla görevli olanlar somut olarak ne yaptı?. Ben asla kimseyi savunmuyorum. Adı hizmeti ne olursa olsun suça karışmış bulaşmış herkes hesabını versin. Bu başka bir durum.
Bazı zanlılara atıf yaptığım Anayasa maddesine aykırı sorular yöneltilmiş ve bununla sorgulanmıştır. (Basına yazılarla itibarı ile) Anayasa bu kadar açık iken herkes istediğini düşünür bu başka. Ama bu düşünceler eyleme dönüür suç planlarsa o başka. " Bu toplantıda bu kadar farklı görüşte insanı bir araya getiren güç nedir" sorusu sorguda sorulmuş bir sorudur. Bu ne kadar yasaya uyuyor?
Adli makamların suç isnatlarına dair açıklaması yok demişsiniz. Ama basında Şener Eruygur'un darbe planının yer aldığı slayt gösterisi bile yazıldı. O zaman herkesin bilerek konuyu sömürmesi dilediği gibi çarpıtmasımı isteniyor?
Yargılama olmadığını söylemişsiniz; Sahi gerçekten basında yargılama yokmu? Biz başka bir basınımı okuyoruz? Bu yazılıp çizilenler yorumu çoktan aşmıştır. Bunlara yorum demek kusura bakmayın sadece çarpıtma olur.
Olay Ümraniye de el bombaları ile başladı sözünüzde yanlıştır. Eğer basının yazdıkları doğru ise Danıştay saldırısını ne yapacaksınız? Danıştay İstanbul da mı?
Kanun susma hakkını kullanan derhal hakim karşısına çıkarılır demiyor ama. Susma hakkını kullanan gözaltı süresinin sonuna kadar bekletilirde demiyor. Ayrıca Susma hakkını kullanan birine sorular yöneltilmez.
Tutuklulukta geçebilecek maksimum süre 3 yıldır bu başka bir durum. Bu insanlar hukuksuz yere göz altında tutuluyorlar demedim ki. Bir insanı bir suç işledi diye 13 ay önce tutuklayıp 13 ay boyunca her 30 günde bir tutukluluğunun devamına nasıl karar verildi. Bu süreçte neden hala ne ile suçlandığı somut olarak anlatılmadı diyorum. Yani iddianame neden 13 aydır yok diyorum. Alıntı yaptığınız bölümleri baştan bir daha okursanız şüphelinin de delil toplanmasını isteme hakkının olduğunu görürsünüz. Tutuklamanın neden yapılabileceği yasada yazıyor. Ben size bir suçlama yaparsam bu somut olmalıdır ve sizdesomut olarak kendinizi savunursunuz. İçerdeki adamı çaresiz eli kolu bağlı beklemek zorunda bırakan gerekçe nedir diyorum.
Delillerin toplanması ve diğer sanıkların yakalanması gecikiği için çok hukuki olmuş. Ben diyelim 4 kişi ile birlikte adam öldürdüm. Ben yakalandım ve diğer 3 kişi ortada yok yani ykalanmadı ise böylemi oluyor? Kusura bakmayın bu yazdıklarınızın hukukla ilgisi yok. Bu adamların neyle suçlandıkları bile bilinmiyor.Bir gurup kör adamın bir yerini tuttukları FİL tarifi gibi herkes bir başka tanımlama yapıyor.
Dellet arşivi belgelerini ve çok gizli kayıtlı belgeleri diyorum. Yine basında bu tip belgelerin paşaların arşivinden çıktığı yazılıyor. Yasa da bu tip çok gizli devlet evrakını sadece hakimler inceler diyor. Ben birşey demiyorum. Yasada belirtilen tipte belgeler basında yazıldığı gibi bulundu ise bunları inceleme yetkisi yasa hükmüne göre mahkemenindir diyorum.
Bana asıl garip gelen durum da şudur. Ergenekon adı verilen soruşturma 13 ay önce başladı. Herkes bu konuda öyle yada böyle böyle epey dedikodu dinledi. Peki 13 ay sonra yapılan baskın sizce ne kadar anlamlı? Diyelim ki Tolon ve Eruygur paşalar bu işin başında. Bu adamlar deli mi ki bu kadar sürede, hemde ucunun kendisine ulaşacağını bile bile hala birtakım belgeler saklıyorlar ve hala telefon ile konuşacak kadar saflar. Sizce aradan geçen 13 ayda herşeyi yok etmiş olmazlar mıydı?
Sanık avukatı ve sanık yakınlarının bilgi sızdırmasını yazabilmişsiniz ya size pes derim.
Beyefendi kimlerin gözaltına alınacağı dahi yazıldı. Mesela bir Taraf alın okuyun.
Konunun hangi boyutta olduğunu o zaman belki anlarsınız.
15 günlük Taraf gazatesi içeriğini lütfen okuyun bu bile size yetecektir.
Ben ne suçlananların nede suçlayanların karşısındayım. Ben hukukun yanındayım. BU olayında sadece hukuk yanı ile çözülmesini hukuka uygun görülmesini bekliyorum. 2500 sayfalık iddianeme ve 4500000 belge ile bu dava sürüncemede kalır. Aklın yolu birdir. Elinize kağıdı kalemi alın hesaplayın. Her sanığın ve iddia makamının her belgeye cevap ve söz hakkı var. Tüm heyetin bu dosyaları okuması değerlendirmesi ne demektir?
Birde yine yazıldığı gibi hiçbir şey çıkmayacağı belli olan konular var. Daha başlamadan delil olmaktan çıkmış bombalar, bilgisayarlar ve benzeri belgeler yanında , Mesela Sayın genelkurmay Başkanının fişlenmesi konusu. Bu çok gizli belgenin Sayın paşanın kulak rahatsızlığını ifade eden tek sayfalık bir KBB grafiği olduğuda söylendi. Eğer öyle ise bunu yazanlar bunu niye yazdı sizce?
Mustafa Balbay ın açıkladığı Ahmet Necdet Sezer belgesi gibi kaç belge daha çıkar ben bilmiyorum. Bu nedenle her hukukçu gibi iddianemeyi bekliyorum. Satır satır okumak kendi adıma suçlular yada suçsuzlar gibi bir ön kanıya varabilmek için.
Saygılarımla.
Sayın COMMODERE 1 TR
OKKIR konusunda ve diğer konularda size yürekten katılıyor ve kutluyorum.
Bir kurban daha geliyor. Şüpheliden sanık sıfatına geçemeden bir siroza bağlı ergenekon kurbanı daha geliyor. Sanırım onuda Bakırköy Ruh ve sinir hastalıkları hastanesine götürüyorlardır.
Ellerinize sağlık vede yüreğinize...
Saygılarımla.
SayınSDT23 ;
Taraf olduğunuzu anlıyorum, taraftar olmak iyidir. İnsana bir yerlere ait olma duygusu verir . Spor kulüplerinin taraftarlığıda aynıdır. Örneğin ben GS liyim. Gerçi GS ile Kayserispor karşılaşmasını izliyorsam hangisi hangisi 50 kere sorarım o ayrı ama taraftarımdır.
Bir gün beni kandırıp maça götürdüler. 50 kişi filanız ama ben baş konuk gibiyim. Çünkü arkadaşlarım maç nerede onlar orada, Ali Sami Yen in numaralı bölümüne giderken bir kargaşa oldu ve hayatımda ilk defa tanımadığım birisini itekledim. 16-17 yaşlarında bir çocuğu tekme tokat dövüyordu birisi onu çok sert itekledim. Çevredekiler şöyle bir baktı, onu onaylamasalarda karışmıyorlardı üç dört arkadaşıyla kabadayılık yapıyordu. Diklebnecek gibi oldular bizim çok kalabalık olduğumuzu görünce sustular, çocukcağızın ağzı burnu kan içindeydi.
'' Ne oldu ? Neden kavga ediyorsunuz ? ''dedim.
'' Su alıyordum abi ne bileyim....'' gibi birşeyler dedi . Kafam karıştı. Susamıştı çocukcağız dayak yemişti ? Neden ? O sırada çocuğu döven serseri...
''FB li bu it ne aldın elimizden ?'' dedi. Ben iyice şaşırdım çocuğa bakıp
'' Sen FBlimisin ?'' dedim. Ve gülmeye başladım. Çünkü '' Bakar kör'' nedir onu fiilen ispatlamıştım. Çocuk zaten sarı lajicert tişörtlüydü.
'' Suyun ne oldu ?'' dedim.
'' Ne bileyim abi...'' diye ağlamaklı yanıt verdi....
Boğazıma bir şey düğümlendi çocuğun tek günahı susamış olmaktı. Bir yudumcuk su için geldiği yerde çapulcu bir takım itler spor adına dövüyordu. Kötü oldum... Maça gidenler bilir stat kenarlarında su çekirdek ne arasanız satarlar. Tekine işaret ettim geldi koşa koşa açtım suyun tekini
'' Elini yüzünü yıka ''dedim. yıkadı. Sonra al dedim istediğin kadar su iç git...
'' Gidemem abi siz gittiğiniz an beni döverler ya polise ya bizimkilerin oraya bırakın beni ''dedi.... Çocuğu FB lilerin oraya kadar götürdük bırakırken..
''abi suyun parası...'' diyecek oldu.
'' bizim eşeklerin özrüne say delikanlı dedim.''
O maçtan hiç zevk almadım GS yendi ama ben buruktum. Taraftardım ama hiç hoşuma gitmemişti bu olanlar....
Gördüğünüz gibi sayın SDT23 sizde taraf ve taraftarsınız yani olması en kolay olan bir yerdesiniz. Zor olan nedir bilir misiniz ? ADİL OLABİLMEK ama siz adil değilsiniz.
Sayın sadivarol ;
Verilen yanıtlar gerçeklerle hukukla uluslar arası teamüller ve uygulamalar ile evrensel insan hakları ve gerçek anlamda özgürlükler ele alındığında sizin savunduğunuzu iddia ettiğiniz düşüncelerinizle bile uyuşmuyor.
''1. Hangi demokratik ülkede iddianamesiz 13 aydır içeride olan insanlar vardır ?
yasalarımızda bu tip zaman sınırlamasının olmadığı söyleniyor. mademki bu eleştirileri getirecektiniz neden bu yasaları daha önce eleştirmediniz? bu tip bir durum ortaya çıkınca mı aklınıza geldi ?
herkesde biliyorki bu o kadar basit ve sıradan bir dava değil. biribirine bağlı bir sürü önemli konu olduğu söyleniyor. bırakın şu iddaname açıklasın, bakalım niye uzun sürmüş anlayalım.
sayın commodore1tr savcıları eleştiriceğinize gidin bu yasayı eleştirin. savcılar yasal haklarını kullanıyor.'' demişsiniz. Ama bunu derken bir alt yapınızın olması gerekmez mi? Bakınız ben oraya AİHM si kararı koymuşum sanırım işinize gelmedi onu görmek ...
Yasalarımızda zaman sınırı yok demek ölene kadar insanları içeride tutmak demek olarak algılanmamalıdır. Makul bir süre denmektedir yorumda makul süre 13 ay olamaz değil mi? ki hala yanayattı çamura battı iddianame ortaa yok .... Bir insanın iddianamesiz ne ile suçlandığını bile içeride tutulması en basit deyimiyle insan haklarının açıkça ihlalidir. Her kim olursa olsun. Kaldıki kişilerin karşı delil toplama hakkı da ekllerinden alınmaktadır böyle yapılarak. Bakınız bizzat savcılık bugün yarın diye diye uzatıp duruyor buda güveni çok ama çok sarsıyor. Hani iddianame uyap ı çökertmişti ? Bunu savcılık açıkladı Demekki o iddianame değişiyor ki çıkamadı !!! Bu hiç mi sizde şüphe yaratmıyor... Savcıların o rahatlığı yoktur. 50 kişiyi içeri aldırıp mesaiye gelir gibi gidip gelmeye hakkı yoktur savcının bu alenen suçtur. Savcı maaşını benden alır yani toplumdan topluma posta koyacağına görevini yapmalıdır. Gece gündüz orada durup çalışmalıdırlar. Kaldıki maalesef öğreniyoruz ki susma hakkını kullanan bile yadadaki boşluklardan yararlanılarak yani emniyet tedbirleri eza ve cefaya dönüştürülmektedir. Böylesine önemli bir olayda savcının kapısında ifade vermek için yedi saat bekletilmek hukuksuzluğun dik alası savcının savsaklamasıdır. Susma hakkını kullanan kişi teamüle göre anında savcılığa oradanda savcılık talebine göre ya tutuklanma istemiyle mahkemeye sev edilir yada salıverilir. Bu olayda ise susma hakkını kullananın yasal sürenin sonuna zorla yetiştirilmiş olması hukuksuzluğun bir göstergesi olmaktan öteye gitmeyecektir.
'' 2. Mahkemece suçu sabit olana kadar herkes suçsuzdur ilkesi ne menem bir iştir ? Bu soruşturma da işlemez mi?
neden işlemesin bu davada da işler. 58'i tutuklu 85 kişiye kim suçlu diyor? diyen var ise yanlış yapıyor. ama 58 kişi neden tutklandı diyorsanız, gidin bunu o kişileri tutuklayan hakimlere sorun. davayı sürdüren savcılara değil !!! savcıları hükümetin yanında olmakla suçlamanızı anladığımı varsayalım, peki bu 58 kişiyi tutuklayan hakimler için ne diyeceksiniz ? neden bu hakimler hala bu kişilerin tutukluluk hallerini devam ettiriyorlar? bu soruma cevap verirmisiniz ?''
demişsiniz. Gerçi burada hukuki yada mantıki bir şey denmemiş ama ... im suçlu diyor sorunuzun yanıtını siz daha iyi bilirken bana neden soruyorsunuz anlamadım. Taraftarı olduğunuz medya ne diyor ? Neden hakime sorayım ? Bir bütün olarak adalete soruyorum ben . Savcılık talep etmezse mahkeme tutuklar mı ? Savcılık talebinde ne yazdığını ne bilelim de hakime soralım ? Tabiiki savcıya soracağım talep onun. Neden tutukluluk hali devam ediyor biliyor musunuz ? İş dönülmez bir yola girdi de ondan tek dileğim bu işten adalet ciddi bir yara almasın demek ama pek öyle gözükmüyor.
''6. Bu saygın insanlar davet edilseler gelmezler miydi ?
bu sorunun cevabını sayın sdt23 gayet güzel açıklamış. hakim tarafından tutuklanacak kadar önemli iddialara taraf olan kişilerin başka türlü ifadelerinin alınması düşünülemezdi. eksiklikler yanlışlıklar olabilir. tüm davalar mükemmel mi yürütülüyor? elbette burada yapılan yanlışlar eleştirilmeli ve bir daha olmaması için gerekli ikazlar yapılmalı.''
Sayınsdt23 hiç bir şey açıklamamış. 2000 yılında emekli olan birisinin ifadesi isteniyorsa genelkurnmaya bir yazı yazılırdı . Önce gerçekleri öğrenelim sonra konuşalım diyeceğim ama gene boşa gidecek. Sadece düşünün sadece arkanıza yaslanın gözünüzü kapayın düşünün Düşüneceğiniz konu şudur. İki orgeneralden birisiniz yada ATO başkanı Yada Balbay her kimseniz. Dağdan kopmuş gelen bir çığ var soruşturma soruşturma üstüne ve siz biliyorsunuz ki bu işin lideri olarak ( Öyle diyorlar ya ) size gelecekler. Bu kadar çok belgeyi tutar mısınız imha mı edersiniz ? Bu sorunun yanıtı çok şeyi belirler. Tüm davalar mükemmel olması çünkü muhattabı insan her insan değerlidir en az savcı kadar. Her insanın onuru korunmalıdır en az savcı kadar. O yüzden böyle palas pandıras olan işler biraz ayıp oluyor ...
'' 7. PC lerin yedeklemeleri neden alınmadı ?
yedek alınmamasının hakim tarafından delil olarak kabul edilmeyeceği gerçeği bu noktaya gelmiş tüm adli merciler tarafından biliniyor olsa gerek. herhalde bir açıklama yapılacaktır. ama eğer bir komplo varsa ters taraftanda düşünebilirsiniz. ergenkon sanıkları lehine olan bu gelişme bilerek yapıldı ise, o zaman o yedekleri almayanlar bu kayıtların özellikle delil sayılamamasını istiyorda olabilirler.
dolayısı ile bu sorunun cevabı yargılama aşamasında kendiliğinden cevap bulacaktır.''
Mantık doğru kurgu yanlış. Tam tersinden yaygara çıkacak deliller kabul edilmedi diye bunu bilerek yapıyorlar gibi geliyor bana yoksa vay hukukumuzun haline savcıların kanunlardan haberi yok demektir ki pek te olmadığı ortada....
'' 8. Kuvvetli belirtileri olna bu davanın iddianamesi yazılamaz mı?
iddianamenin zamanından önce açıklanması ele geçirilmek istenen tüm delil ve sanıkların ele geçirilmesini engelleyebilirdi diye düşünüyorum. bazı konuların gizli kalması gerektiğini düşündüklerini zannediyorum. iddianamenin daha erken açıklanması bu gizliliği ortadan kaldirabilirdi diye düşündüler bence ve şu anda son dalga ile ele geçtiği iddia edilen deliller yok edilebilirdi.
her halde?
bu sorunun cevabıda savcılar tarafından iddianame açıklanırken verilecektir diye düşünüyorum.''
Pardon hangi gizlilik ??????
'' 9. Başbakan nasıl olurda biz savcılarla birlikte hareket ettik bu yürütme ve yargının başarısıdır der ? Bu hukuki mi?
bence hukuki. çünki,
yakalama ve sorgulama işini polis yapıyor. savcılar tarafından polise gönderilen belgeler ışığında bu göz altılar ve sorgulamalar yapılıyor. polis'de yürütme erkine dahil olduğundan içişleri ve başbakanlığa dolayısı ile başbakana bağlı.
buradan yola çıkarak, savcıların yakalama emirleri ve sorgulamalar başbakana bağlı polisler tarafından yapılıyor. dolayısı ile başbakanda konulara hakim olabiliyor. en son sayın fatih altaylı'nın yazısını incelerseniz, başbakanın konuya nasıl dahil olduğunu ve ne gibi girişimlerde bulunduğunu ve ne gibi karalar verdiğini görürsünüz.
yani
yargı'nın bir üyesi olan savcıların , yürütmenin bir üyesi olan polislere verdiği bilgiler ışında eğer sayın başbakan dese idi, bu dava bu soruşturma bugün ne durumda olurdu?
bunları iyi düşündükten sonra başbakanın bu bahsetiğiniz sözünün ne kadar gerçek ve ne kadar hukuki olduğunu anlarsınız.''
Polis hangi kanunla kolluk kuvvetleri hizmetinde başbakanlığa bağlandı ? Polis direk savcıya bağlıdır . Bilmediğiniz kanunlar ve konular hakkında yazı ve yorum yapmak yanlıştır.
Hukuki bir süreçte hiç bir demokratik hukuk devletinde BAŞBAKAN KONUYA DAHİL OLAMAZ KARARLAR VEREMEZ KANUN ÇERÇEVESİNDE İFADESİ İSTENİRSE GİDER ONU VERİR O KADAR. YOKSA KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNİ HAK İLE YEKSAN ETMİŞ OLURSUNUZ. AKP nin ve RTE nin istediği bu zaten... Sizde çnak tutmayın. BAŞBAKANIN " hayır ben bu soruşturmanın gidişatını beğenmedim, devletin en saygın insanlarını bu şekilde sorulayıp göz altına almazsınız" DEME YETKİSİ HAKKI YOKTUR. FARKINDA DEĞİLSİNİZ AMA RTE DE OLSA BAŞBAKAN PADİŞAH DEĞİL... KARIŞTIRDINIZ SİZ ONU.
''10. Faks tan kozmik evrak olur mu?
bu konuda hukuki bilgim yok''
Bu konuda hukukçularında bilgisi olamayacağı için hukuki bilgiye ihtiyaç yok. Kozmik bilgi askeri bir deyimdir. Kozmik in yanında iki özellik daha bulunur birincisi '' çok gizli'' olması ikincisi ''kişiye özel'' olmasıdır. Çok büyük bir istihbarat ve ya savaş planıdır örneğin . En önemli özelliğide EN ÜST DÜZEYDE Kİ KİŞİLER ARASI RESMİ BELGE OLMASIDIR. YANİ BAŞBAKAN İLE GENELKURMAY ARASINDA GİBİ... Vatandaşın birisi kendi görüşü doğrultusunda bir partide olması gerekenleri yazacak, bunlar olsa iyi olur diye görüş belirtecek bunu imzalayıp gazeteciye fakslayacak ve bu AHMET NECDET SEZER KOZMİK BELGESİ olacak valla buna kargalar güler. Kargalar gülsün gülmesinede insanlar ağlıyor... Zaten bu ve buna benzer resmen açıklanmış ve yalanlammamış olaylar neticesinde iddianamenin müthiş şaşaalı ama boş olacağı yani hukukii olmayacağı kanısı çok ama çok güçlenmiştir herkeste. Hatta dinci kesimde bile bakın ne yazmışlar... “iddianame zayıf olabilir, ama ne fark eder, önemli olan kamuoyunun zihninde oluşan imajdır, halk bu isimlerin darbeci olduğuna zaten inanmaktadır.'' Ne hukuki değil mi... Evet iddia ediyorum çok çarpıcı bir iddianame ortaya çıkacak. Ama içi boş . Yazın bunuda. Demişti dersiniz.
''11. Yasa dışı telefon dinleme delil olur mu?
tabiki olmaz. ama bu dinlemelerin yasa dışı olduğunu size kim söyledi ?
bence yapılan tüm dinlemeler mahkeme izni ile olmuştur. bunlarda yargılama aşamasında ortaya çıkacaktır.''
Ben söyledim kendime !! Aksinin söylenmesi önemli bizzat savcılık genel dinlemeye takılan diye ifade almış daha ne ? Hukuki olması için genel değil özel olması ve her şahıs için ayrı ayrı olması gerekir. Hukukun temel bir kuralıdır bu.
''12. Neden ortada bir silah yok ?
yokmu? ele geçen bir sürü silah var. evet bunlar her sanığın kendi bireysel silahı olabilir. terör için kullanılmamış olabilir.''
Yahu üç polisimizi şehit eden şerefsiz köpğeklerin üzerinden ve evlerinden daha çok silah ve patlayıcı çıktı İnsaf artık. Gözünüzdeki nefret perdesini kaldırın.
'' son olarak şunu söylüyorum;
hükümetten tamamen bağımsız olduğunu düşündüğümüz mahkemelerimiz ve yargıçlarımız acaba neden bu 58 kişiyi tutukladılarda , tutuksuz yargılanmak için serbest bırakmadılar ? bu kadar süre geçmesine rağmen neden hala bu tutuklular salıverilmedi ?''
58 kişinin neden tutuklandığını yazdım. Sayın sadivarol ; hukuki teamüllerden ve işleyişten bilginiz olmadığı net anlaşılıyor. Yada kulaktan dolma biliyorsunuz bilemeyeceğim ama Kanadoğlu'na yanılıyor demeniz bu hukuk bilginizle hertürlü taktirin üzerindedir....
Sayın varol ; savcılığın iddianame hazırlığında tutuklama istemiyle mahkemeye sev ettikleri kişiler tutuklanır yada serbest bırakılır. Tutukluluğada serbest bırakmayada itiraz bir üst mahkemeye yapılır kabul veya red gelir. Ancak bundan sonra çok önemli bir gelişme değişim olmaz ise iddianamenin okunduğu ilk duruşmaya kadar tutukluluk hali devam eder. Bu bir teamüldür. Çünkü tutuklama nedeni iddianame hazırlanmasıyla ortadan kalkar ondan sonra mahkeme tutuklamaya devam kararı verir yada vermez. Hele ilk iki celse geçsin o zaman göreceğiz...
Ve göreceğimiz korkarım toz duman bir ülke olacak.
Hükümeti boşverelim diyorsunuz ama kapatma davasındaki yasaklı sayısı ile bu davanın sanık sayısı gül ün dyasaklı olması ile A.Necdet Sezer e ulaşma havası iç içe sanki... O konuda da çok ama çok ciddi söylentiler var.
Birde tek tarafı bırakıpta bizim gibi olmayı deneseniz...
Sayın sdt23 ;
Aşağıdaki iletinizi ispat edemezsenin sizin hiç bir yazdığınızı ciddiye almayacağım bendan böyle. Sayınsadivural, erdem33 yazsa önemli değil hukuki hata derim ama siz hukuk sorularına yanıt verdiğinizden gözaltına alınma ile tutuklama arasındaki keskin farkı biliyorsunuz. Bu bir ufak maddi yazım hatası değil bilinçli bir hata ...
''Turhan Çömez ve emekli Tuğg. Levent Ersöz gibi saygın isimler
aldıkları istihbaratla yurtdışına kaçtılar, haklarında tutuklama kararı olduğu halde dönmüyorlar. ''
Turan Çömez in bir aydır İngilterede dil eğitimi aldığı ikinci dilide öğrenip gelip bir siyasi partiye gireceği düşünülürse ve bir parti kurulmuşsa olaylar açık gibi geliyor bana. Hatta o partinin genel başkanı bile olabilir....
Leven Ersöz ise Rusya da oda biliniyor . Hemde çokuzun zamandır. 10 gün içinde döneceği açıklandı.
Bu ikisi öğrendide tüm orduyu darbeye teşfik eden emekli orgeneraller nasıl öğrenemedi acaba ?
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Sayın sdt23 ;
Aşağıdaki iletinizi ispat edemezsenin sizin hiç bir yazdığınızı ciddiye almayacağım bendan böyle. Sayınsadivural, erdem33 yazsa önemli değil hukuki hata derim ama siz hukuk sorularına yanıt verdiğinizden gözaltına alınma ile tutuklama arasındaki keskin farkı biliyorsunuz. Bu bir ufak maddi yazım hatası değil bilinçli bir hata ...
Ceza hukuk konusunda pek bir tecrübem yok. Böyle bir ifade kullanmamda kasıt yoktu. 1 temmuz günü iki Orgeneral ve ATO başkanının göz altına alındığı gün onlar için de göz altına alınma talebi vardı. Daha sonra yurtdışında oldukları için İnterpolden "arama emri" çıkarıldı.
Yanılmıyorsam arama emrinde de hakim kararı gerekiyor. İşte bu "arama emri" yerine sehven "tutuklama kararı" diye yazmışım.
"Tutuklama kararı" sözünü "gözaltı" için değil sonraki "arama emri" için yanlış kullanmışım. Bunda da herhangi bir kastım yoktu, düzeltir, özür dilerim.
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
''Turhan Çömez ve emekli Tuğg. Levent Ersöz gibi saygın isimler
aldıkları istihbaratla yurtdışına kaçtılar, haklarında tutuklama kararı olduğu halde dönmüyorlar. ''
Turan Çömez in bir aydır İngilterede dil eğitimi aldığı ikinci dilide öğrenip gelip bir siyasi partiye gireceği düşünülürse ve bir parti kurulmuşsa olaylar açık gibi geliyor bana. Hatta o partinin genel başkanı bile olabilir....
Leven Ersöz ise Rusya da oda biliniyor . Hemde çokuzun zamandır. 10 gün içinde döneceği açıklandı.
Bu ikisi öğrendide tüm orduyu darbeye teşfik eden emekli orgeneraller nasıl öğrenemedi acaba ?
1 temmuz günü operasyonda onların da göz altına alınacakları ortaya çıktı.
Ersöz ne zaman "10 gün içinde döneceğim" dedi bilmiyorum. Ama siz söyleyince yakınlarının bu yönde açıklamaları olduğunu ufak bir google araştırmasıyla buldum. Bu açıklamanın ne zaman yapıldığını bulamadım.
(Üzerinden muhtemelen günler geçmiştir.)
Ama bugün söylendiğini kabul edelim ve sayın Ersöz'e bir 10 gün daha verelim. Bu durumda Levent Ersöz'ün en geç 22 temmuz sabahı gelip ifade vereceğini anlıyoruz. İnşallah daha önce Interpol yakalamaz.
Levent Ersöz en nihayetinde emekli general olduğu kadar bir işadamı. Türkiye'ye vaat ettiği bir şey yok. Ama Çömez bir siyasetçi olarak Türk halkına
çok şey vaat edebilir.
Turhan Çömez'in de nerede olduğu konusunda çelişkili açıklamalar var.
Ancak ben özellikle onun hakkındaki gözaltı kararını duyar duymaz, işi gücü, kursu mursu bırakıp kahramanlar gibi dönmesini beklerdim. O pek çok insanın umut bağladığı bir siyasetçi en sonunda.
İnşallah ben mahcup olurum da bu saygın kişilerin itibarı kurtulur.
Ersöz'ün nasıl haber alıp Tolon ve Eruygur paşaların alamadığına gelince.
Kasaptaki ete soğan doğramayalım :)
Sayın SDT 23 yaptığınız küçücük google araştırmasını kesin hüküm vermeden önce yazsa idiniz daha iyi olmazmıydı? Pardon hata yapmışım demekte erdemdir ama bir yargıya varmadan önce gerekli bilgileri okumak ve edinebilmek de bir erdemdir.
Kasaptaki eti boşverin. Aklınız mantığınız ne diyor ondan haber verin.
Jandarma genel komutanının kendine haber uçuracak kuşları olamazmı? Ne dersiniz beraber çalıştığı hiç seveni kalmamışmıdır?
Kıytırık adı gazeteci olan adamların bile kaynakları kuşları hindileri var. BU adamlar gerçekten bu işe dahil iseler 13 aydır bu ne gaflettir. Yahu boşverin bu adamları bırakın ne yaparsa yapsınlar. Ne darbesi bu nitelikteki adam iki koyun güdemez bence. Bir soruşturma var 13 ay olmuş hemde ortalıkta dedikodu gırla gidiyor.
Bir savaşta komuta ettiği ordu için her türlü strateji hazırlamak ve komuta etmekle görevli bir adam bu işin sonu bana gelir diyemiyorsa bence bu sadece karadeniz fıkrasında olur.
Ben Hukukcu deyilim merak ettiğim bir konu var ne zamandan beri.. Savcılık tarafından soruşturması yapılan iddianemeler savcılık tarafından basın açıklamasıyla kamu oyuna açıklanmaya başladı yasalarımız'da böyle bir şey varmı? benim bildiğim iddianame yetkili mahkemeye verilmez mi !