1995-astsubay irtibat iicn bir e.mail adresi verebilirmisiniz.
Printable View
1995-astsubay irtibat iicn bir e.mail adresi verebilirmisiniz.
arkadaşlar benim dosyam askeri yargıtaydan geldi cezayı bozmuş deteylı yazmak isterdim ama cafe kapanıyo çok sevinçliyim valla bilgi almak isteyen arkadaşalar olursa mesajla ulaşsınlar yardımcı olurum yayınlamazlar ama numaram 05066446580. msn ibrahimaksoz@hotmail.com sayın yöneci lütfen en azında msn yi yayınla zor durumdaki arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum tşk.
Öncelikle sorularıma yanıt verecek ve bu konuya katkıda bulunacak arkadaşlara ayıracakları vakit için şimdiden teşekkür ediyorum.
Ben HAGB müessesesinden yararlanamıyorum. Çünkü kanunda belirtilen zaman sınırları içinde ilişiğim kesilmedi. 1 Mart 2008 tarihinden sonra ilişiğim kesildi. Ben bu kanun ve içeriğinin amacı hakkında sesli düşünmek istiyorum. Ve bu düşüncelerime katkıda bulunursanız sevinirim. Askeri kanunda bu zaman sınırlamasının getirilmesi sanırım bu tarihten sonra oluşabilecek suçların önüne geçmektir. Yni bir çeşit boşluk doldurmak. Peki bu boşluk doldurulurken daha hayatı boyunca firar etme şansı dahi olmayan tamamen kurumdan uzaklaşmış bir bireyin yaşamına 6 aylık bir hapis cezasını uygun görmek ne kadar doğru?
Ben hukuk kurallarının hem mantıklı hem de bireyi ön planda tutan kurallar olduğunu düşünmek istiyorum. Yorumdan uzak burda böyle yazıyor içtihad böyle o zaman böyledir mantığını bir kenara bırakmak istiyorum. Ortada başka yol olmadığı için mesleği bırakmak için firar eden insanı normal bir firari imiş gibi yargılamak ne derece doğru? Ayrıca 6. günden itibaren yakalanan bir firari o suçtan hüküm giyeceğine göre neden suçun işlendiği tarih yakalandığı tarih veya ilişiğin kesildiği tarih olarak belirleniyor. Kanunlara standart getirmek net ifadeler bulundurmak iyi hoş ama bu sizce mantıklı mı? Lütfen karar var içtihat var demeyin. Zaman geçtikçe daha iyi anlayan insanlar geldikçe kanunlarda çok güzel değişiklikler yapılabiliyor.
Şimdilik bu kadar. Saygılar
Merhaba arkadaşım,
Yazdıklarında haklısın. Ama ne yazık ki kanun mantıktan değil, kanun maddelerinden oluşuyor. Biri yararlanırken diğeri yararlanamıyor. Ne yazık ki bu durum böyle. Bir filmde bir avukatın dediği gibi: "Hukukta adalet yoktur."
Sana özel mesaj attım. E-mail adresimden bana ulaşabilirsin. Daha detaylı konuşuruz.
Sn TUNGA
Askeri mahkemeden 2004 yılında hakkımda ticaret yapmak ve yaptırmaktan dava açılmıştı. Yapılan yargılama sonucunda adıma kayıtlı birşey olmamasına rağmen sadece bu işletmede sık sık bulunmam ve yardım etmem gerekçesi ile 2 ay hapis cezası ile cezalandırıldım. Askeri yargıtay tekrar bu suçu işleyip işleyemeyeceğim konusunda kararı bozdu. 2007 Yılının 27 Mart günü istifa ederek T.S.K.ile ilişiğimi kesmeme rağmen 2008 yılı haziran ayında Askeri mahkeme kararı ile 2 ay hapis istemiyle şu an aranmaktayım. Daimi ikametgah adresime mahalli savcılıktan yakalama çıkarılmış ve yapılan yargılama ile ilgili adıma ilam tebellüğ edilmedi.Yani tekrar itiraz etme hakkımda elimden alınmış oldu.T.S.K.dan ayrıldığım için benim aynı suçu işlememe imkan ve olanak olmadığına göre bu hapis kararıda neyin nesi oluyor anlayabilmiş değilim. Nasıl bir yol önerirsiniz.Bu arada gbt yapıldığı an tutuklanacağım
Herkese Selam. Kardeşim Doğan Bıçakcı 27.03.2004 - 15.02.2005 tarihleri arasındaki askerlikten firarı nedeniyle ekteki müddetnamede belirtildiği şekilde cezaevinde yatmış olup 07.08.2007 tarihinde cezaevinden çıkmıştır. Ancak 10.04.2009 tarihinde tarafımıza Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri
Mahkeme’sinin 2008/1257 esas ve 2008/1504 kararı tebliğ edilmiştir. Ve bugün (08.07.2009) 2008/1257 esas ve 2009/329 müt. kararı tarafımıza tebliğ edilmiştir. Benim ve kardeşimin anlamadığı şey ise 07.08.2007 tarihinde tahliye olduktan sonra yapılan bu mahkemelerin şu anda ceza yatmak gibi bir sonuç doğurup doğurmayacağıdır.
Not: Ekte son mahkeme kararı ile bir önceki mahkemeye yolladığımız bilgi mahiyetindeki dilekçe ve müddetnamede yazan bilgileri gösteren word dosyası mevcuttur.
Yardımlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Yavuz Bıçakcı
Müddetname aşağıda belirtilen şekildedir.
1.Müddetname
27 1 2006 cezaevine giriş tarihi
8 1 toplam cezası ( 1 yıl 8 ay )
28 6 2007 bihakkın tahliye tarihi
3 10 ind.oranına göre koşullu salıverilmeden
yararlandığı toplam süre ( 10 ay 3 gün )
29 8 2006 647.say.kan.19.md.göre koş.salıv.tarihi
2 647.say.kan.ek2.md.göre yar.süre (2 ay)
30 6 2006 647.say.kan.ek2.mad.göre koşullu
salıverilme tarihi
2.Müddetname
30 6 2006 cezaevine giriş tarihi
8 1 toplam cezası ( 1 yıl 8 ay )
25 2 2008 bihakkın tahliye tarihi
22 6 ind.oranına göre koşullu salıverilmeden
yararlandığı toplam süre
7 8 2007 647.say.kan.19.md.göre koş.salıv.tarihi
DOĞAN BIÇAKCI 07.08.2007 tarihinde cezaevinden çıkmıştır.
merhabalar ben askerde 1yıl ceza aldın firardan cezam 10 aya indirildi cezamın infaz kanununa göre 4 aya indirildi 24.07.2004 te hapse girdim 61 gün yattım 25.09.2004 çıktım askerligim bitti daha sonra sivilde 59 gun için tebligat geldi cezamın geri kalanını yatmam için gitmedim cezamın zaman aşımı ne kadardır internette araştırdım 5 yıl veye 8 yıl hangisi dogru anlamadım eger 5 yılsa dogruysa 25.09.2009 hapis cezam zaman aşımından dusermi beni bilgilendirirseniz sevinirim tesekür aderim
merhaba cuma günü yargıtaya yapmış oldugum 4 itirazımada ret geldi arkadaşlar.Yargıtay 2 dairenin emsal kararını gönderdim benim dosya 1 dairede ve ret verdi.2 dairedki emsal kararda adamın 3 tane sabıkası var ve yeni adli sicil kaydı kanuna göre silinmiş olabileceğinden 231 hag yararlanması diyor.1 daire benim 17 gün lük eski bir cezamı tam 5 yıl önceki bir olaydan ötürü ret etti.Adalet bunun neresinde.
içtihatları birleştirelim diyor avukaatım ama benim umudum kalmadı.
allah sizlerin yardımcısı olsun......
arkadaslar herkese selam.92 mezunu astsubayim 2000 senesinde firar ettim yurtdisindayim.9 seneden beri türkiyeye gidemedim taki 2009 haziran ayina kadar avukatim vasitasiyla hükmün aciklanmasini geri birakilmasi kanunundan faydalanmak icin türkiyeye giris yaptim beni havaalani polisi yakaladi 3 saat karakolda bekledikten sonra hasdal(ISTANBUL) INZIBAT BÖLÜGÜNE teslim edildim.yaklasik iki saat burada kaldiktan sonra beni hasdal bölge komutanliginna askeri mahkemisine cikarttilar.inzibat bölügünde cok iyi davrandilar hic SIKINTI CEKTIRMEDILER BUNU DA SÖYLEyeyim.askeri mahkeme beni suc yeri olan kocaeline tutuklu sevk etti mahkeme baskaninin ifadesi normalde serbessin ama karari kocaeli verecek dedi.buraya kadar tek olumsuz olan beni tutuklu sevketmesiydi.sorun bundan sonra beni mahkemeye getiren inzibat komutani benim asker olmadigimi ve sevke kadar hadsdal cezaevinde kalamayacagimi söyledi ve metrise götürdüler bir kac alternatif vardi cezaevi olarak bana orasi düstü.metrise teslim ettiler beni daha cok memurlarin oldugu kogusa verdiler.orada kalanlarla hic problem olmadi hepsi cok iyi insanlar ama bana sevklerin genelde 20-30 gün icnde yapilacagini söylediler,bu benim icin cok önemliydi izinim 3 haftaydi.arayatanidiklar koyarak 1 hafta icinde sevk yapildi kocaeli cezaevine.cumartesi pazari orada gecirdim pazartesi mahkemem oldu avukatim vasitasiyla isler hizlandi.hakim dosyayi inceledi yurtdidi firar sucunu islemis oldugumdan 1-3 yil arasi yargilandim kara 1 sene hapis iyi halden 10 aya düsürüldü.hükmün aciklanmasini geriye birakilmasi kanuna görede 5 yil denetim altinda olmak üzere serbest birakildim.bu olaylari cok acik yaziyorum ki herkes rahatlikla anlasin sucun islenmis oldugu yerde havaalani varsa sorun yok yoksa en yakin havaalanindan giris yapin.bu size zaman kazandirir.simdi almanyadayim yani hic bir SIKINTIM KALMADI:BENIM DURUMUMDA OLAN ARKADASLAR hemen bu kanundan faydalansin bir avukat tutmaniz sizin acinizdan cok iyi olacaktir.irtibata gecmek isteyenler bana yazabilir sonra msn adresimi verebilirim.selamlar
Siz ne güzel TCK 231 den faydalanabiliyorsunuz. Peki, ya suç tarihi 1 Mart 2008 den sonra olanlar?
Bizim ülkemizde en son af çıktığında, anayasa mahkemesi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı diye bu affın sınırlarını genişletmiş ve birçok hükümlü yararlanabilmiş idi. Ancak, HAGB çıktıktan sonra ise, bunun sınırları Askeri Mahkemeler yönünden daraltıldı. Neden bu konuda bir itiraz olmuyor? Belki bunu askeriyedeki disiplininin korunması olarak yorumlayabiliriz. Peki en son gündemde olan ve benim de başlık açmış olduğum, Denetimli Serbestlik neden asker kişiler için faydalanabilir bir kurum oluyor? Zamanında denetimli serbestlik asker kişiler için geçerli olmamasının sebebi disiplini korumaktan farklı bir şey mi idi? Şu anda, bu durum asker kişiler için serbest kalabiliyor ise, neden HAGB uygulanamıyor. Biz bu ülkenin vatandaşları değil miyiz? Biz, bu ülke için çalışıp bu ülkeye vergi verip, bu ülkenin bütün idari, güvenlik, sağlık, vs kurumlarının baki kalmasında destekçi olmuyor muyuz? Biz neden bu eşitlik ilkesinden faydalanamıyoruz? Ben gerçtekten de bu durumu anlamakta güçlük çekiyorum. Devlet, hırsızı, adam yaralayanı HAGB den yararlandırıyor da, suç tarihi 1 Mart 2008 den olan emre itaatsizlikte ısrar, firar vs gibi askeri suç işlemiş bir kişiyi cezalandırdığı zaman mı adalet oluyor?
Selam öncelikle herkese iyi çalışmalar.2007 yılında başıma talihsiz bir olay geldi,içeriğine girmiycem.Bir şahısla kavga ettim ve bu kavga sonucunda karşı tarafta kemik kırılması meydana geldi,neyse olay sonucu mahkeme açıldı kamu davası olarak(karşı taraf davacı değildi).Daha önce karakolun önünden dahi geçmeyen,trafikte dahi cezası olmayan bir vatandaş olarak bu tür olaylarla ilgili en ufak dahi bilgim olmadığı için dava aşamasında açıkçası çok ilgilenmedim ve bunun sonucunda 18 ay ceza aldım bu ceza iyi halden ötürü 15 aya düştü ve cezam ertelemeye çevrildi.İşin beni en çok üzen tarafı dava aşamasında hiçbir hakimin karşısına çıkıp derdimi anlatamamak oldu,bütün ifadelerimi ya katiplere yada savcılara verdim herhangi bi hakim karşısına çıkamadım.Olaya kısaca da değinmek gerekirse,kavgaya karıştığım şahısla alakalı daha önceden bi husumetimiz vardı,şöyleki,bu şahıs beni ve ailemi yıllarca telefonla ve fiziksel olarak rahatsız etti ve biz bu durumu savcılığa defalarca bildirerek hakkımızı aramaya çalıştık,fakat karşı tarafın bu durumdan haberi olduğu için hemen akabinde rahatsızlıklar bi süre durmaktaydı ve bunun sonucunda bi sonuç elde edilemedi maalesef.Mahkeme sonucu dediğim gibi cezam ertelendi,bu arada devlet memuru olduğumu belirteyim(Askeri Personel).Sanırım buda benim memuriyetimi etkileyebilir bildiğim kadarıyla.Kararda şöyle bi ibare mevcut "Suçun işlenmesi sonucu mağdurun uğradığı zarar sanık tarafından karşılanmadığı veya tazmin suretiyle tamamen giderilmediği anlaşılmakla koşulları gerçekleşmediğinden sanık hakkında 5728 sayılı kanunla değişik,5271 sayılı CMK nun 231/6 mad.gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesine yer olmadığına" diye.Bana mahkeme süresince böyle harhangi bir soru sorulmadı karşı tarafın masraflarını karşılayıp karşılamayacağımla ilgili olarak,nasıl böyle bir sonuca vardılar anlamış değilim.Sonuç olarak ben davayı temyize götürdüm,ve temyiz dilekçemde de tahrik indirimi yapılmadığını ki ortada kavga öncesinde savcılığa defalarca verilmiş dilekçeler mevcut kimse kimse hakkında boşu boşuna dilekçe vermez.ayrıca hükmün geri bırakılması durumunun tekrar gözden geçirilmesi ile ilgili durumları yazdım ki sanırım bu ibare memuriyeti kesinlikle etkilemiyor.Temyiz sonucunda sizce ne olur dava geri dönermi yada erteleme kararı hükmün geri bırakılmasına dönüşürmü.Son olarak erteleme kararı benim memuriyetimi etkilermi.Biliyorum çok uzun yazdım ama geceleri sırf bu yüzden uykularım kaçıyor.Lütfen bu konuda bana yardımcı olun.Şimdiden teşekkür ederim ,iyi çalışmalar
Merhaba,
Öncelikle durumumu kısaca açıklamak istiyorum, ben 2000 yılında yurtiçi izin esnasında, izinsiz olarak yurtdışına çıktım ve o tarihten bugüne kadar yurtdışında ikâmet etmekteyim. Ordudan ilişiğimin kesildiğini ve eğer yurda dönersem pasaport kontrolü yapılırken yakalanacağımı biliyorum. Daha önce konuyla ilgili birkaç avukatla görüşmek istedim ancak ilgilenmeye kararlı bir avukat bulamadım.
Dün akşam forumu okurken benim durumuma çok benzeyen iki arkadaşın hükmün açıklanmasının geri bırakılması isimli kanundan yararlanarak kısa sürede serbest kaldıklarını okudum.
Bu mesajı okuyan arkadaşlardan ricam eğer bilgi alabileceğim ve benim durumumla ilgilenebilecek bir avukat tanıyan varsa lütfen bana kısa mesaj atarak o kişiye nasıl ulaşabileceğimi söyleyebilir mi?
Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkürler.
lütfen bana ulasin. size yardimci olabilirim. benim durumum sizinkiyle ayniydi. dogru yolu izlerseniz hic sorun yasamadan halledersiniz. Ben cok kolay hallettim. Email adresim: o_simsek66@mynet.com
Sayın subay99,
Yurtiçi iznindeyken yurtdışına çıktığınız için eyleminiz "yurtdışına firar" olarak nitelendirilecektir. Bu yüzden dava zamanaşımından yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Hakkınızda eski tabirle "gıyabi tutuklama kararı", yeni tabirle "yakalama emri" çıkarılmıştır. Ayrıca TSK tarafından ilişiğiniz de resen kesilmiştir. Yurda girdiğinizde, yetkili Askeri Savcılığa (dava açılmışsa Askeri Mahkemeye) sevk edilmek üzere havaalanında gözaltına alınacağınız muhakkaktır. Burada yetkili Askeri Savcılığın/Mahkemenin yeri ve ineceğiniz havaalanı önem kazanmaktadır. Direkt uçuş varsa onu tercih etmelisiniz. Direkt uçuş yoksa, işinizin talimat yoluyla indiğiniz yer mahkemesince görülmesini sağlamaya çalışmalısınız. Sizin konumunuzdaki çok sayıda arkadaşın savunmasını üstlendim. Hiçbirinde sorun yaşanmadı. Bir gece bile cezaevinde veya nezarette kalan olmadı. Haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi. Yalnız, TSK'dan ilişiğinizin kesildiği tarih 01.03.2008 ve sonrası olursa ya da sabıkanız varsa hükmün açıklanmasının geri bırakılması olanağından yararlanamazsınız. Bilgilerinize sunar, iyi günler dilerim.
Sayın Av.Kürşad Veli Eren
İlgili Maddede ; Yoklama kaçağı, bakaya, saklı ve firar fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin veya bizzat girmiş oldukları taahhüdün bitmesinden itibaren işlemeğe başlar denilmektedir.
Firar etmesi nedeniyle Temmuz 2009'da TSK'dan ilişiği kesilen 7 yıl görev yapmış bir astsubay için verilen cezanın zamanaşımı süresi ne kadardır? Yani yukarıdaki madde de ifade edilen kelimelerin tam anlamı daha doğrusu Türkçe anlamı nedir? Bu süre hangi mevzuata göre belirlenmektedir?
Bu konuyla ilgili cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.
Saygılarımla.
merhaba
benim durumumda sana benziyor ama biraz farkli
2005 de firar ettim ve 3 ay oncede agustos 2009 da istanbul havaalina geldim
polis beni teslim aldi ve senin yakalama emrin var dediler
sonra beni inzibata teslim ettiler inzibat teslim aldi
ve senin askeri ile iliskin kesilmis diyerek tekrar polise teslim ettiler
polis beni bakirkoy adliyesine goturdu ve durusmaya ciktim
hakim ifademi aldi ve SERBEST birakti cok sasirdim hatta SOK oldum.
tabii bu arada ismim GBT den dustu tattilimi yaptim ve geri dondum
sonra ogrendim ki askeri mahkeme serbest kaldigimi ogrenmis ve hakkimda tekrar yakalama karari cikarmis askeri ile ilisigim 2006 da bitti.
acaba simdi tekrar turkiyeye gitsem bu hukmun aciklanmasinin geri birakilmasi kanunundan yararlanabilir miyim
Merhaba arkadaşlar firar suçu ile ilgili zamanaşımı konusunda yapmış olduğum araştırmalar neticesinde (Avukatlarla vb. yaptığım yazışmalar) genellikle aşağıdaki şekilde cevaplar verilmiştir ve doğrusuda budur.Ayrıca Cihan KOÇ'un yazarı olduğu 15 Aralık 2009 tarihinde yayınlanacak olan son değişiklikleri içeren Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği - Askeri Ceza Kanunu Disiplin Mahkemeleri Kanunu - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve İlgili Mevzuat kitabında bu konuyla ilgili geniş ayrıntılara yer verildiğini öğrendim.
Askeri Cürümlerde Cezanın Nasıl Düşeceği;
Askeri okula veya göreve başlarken, askeri idareye vermiş olduğunuz bir taahhüt bulunmaktadır. Taahhüt süresini sanırım siz daha iyi bilirsiniz. Sözgelimi göreve başladıktan sonra 15 yıl boyunca bedelsiz olarak ayrılmayacağınızı taahhüt etmişsinizdir veya daha kısa bir süre. Firarla ilgili zamanaşımı süresi, bu taahhüt ettiğiniz sürenin bitiminden başlamaktadır.
Örneğin; on yıllık bir taahhüdünüz varsa, zamanaşımı süresi üç yıl sonra başlayacaktır. Askeri Ceza Kanununda firarın cezası üç yıla kadar hapis olarak öngörülmüştür. Askeri Ceza Kanununda hüküm bulunmadığı zaman Türk Ceza Kanununa bakılır. Türk Ceza Kanunu'na göre de cezası beş yıla kadar olan suçlarda ceza zamanaşımı süresi on yıldır. Dava zamanaşımı süresi de sekiz yıldır.
Bu itibarla, taahhüt sürenizin bitmesinden sonra on yıl daha hakkınızda ceza verilebilir.
denilmektedir bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla.
Selamlar, dokuz sene önce askerdeyden askeri ceza kanununun 132. maddesi gereyince altı ay hapis cezası aldım 6\1 oranında indirim yapılarak beş aya oda para cezasına çevrildi. Para cezasını ödedim. 2008 yılında tekrardan yargılanmak için askeri yargıtaya baş vurdum, ama red edildi. Benim merak ettiğim kesinleşmiş ve infaz edilmiş bir hükmün, bugün itibariyle cmk 231 den (hagb) yararlana bilirmi bu cezayı aldığımda hagb kurumu yoktu. yaptığım araştırmalarda net bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim
ya arkadaşlar cvp veren yok sanırım..sadece yld19sm adlı arkadaşımız cevap yazmış..maalesef oda geniş bi açıklama yapmamış..kendisini yinede teşekkür ediyorum..ayrıca hocam size ulaşmaya çalıştım henüz kısa mesaj atamıyorum bu nedenle sizle irtibata ancak bu şekilde sağladım..lütfen bu konuda görüşleriniz ve tavsiyelerinizi yazarsanız sevinirim..şunuda belirtim bu konuyla alakalı bir avukatla sürekli temas halindeyiz ve adam bana sürekli beklememi söylüyor.temyizde olan davanın uzamasının benim lehime olacğını söylüyor.şöyleki ben temyiz dosyasına sürekli bişeyler ekleyelim dediğimde bana yargıtay savcısının bi üst mahmekeye sunacağı dosyanın yada görüşmü artık neyse onu bana tebligat halinde yollayacağını ve ona göre bizim dosyaya ek bişeyler yazarak süreci uzatacağını söylüyor.ne kadar uzarsa o kadar iyi olur diyor..aksine benm de uzadıkça gözüme uyku girmiyor.lütfen bu konuda bana yardımcı olun.msn vasıtası ile de görüş alışverişinde de bulunabiliriz...son olarak,olaki benm dava onaylandı 15 ay ceza aldım ve ertelemeye çevrildi,bunun sonucunda benm ordudan yani memuriyetten ilişiğimin kesilmesine kim hükmedecek sivil mahkeme mi askeri mahkeme mi.eğer ki askeri mahkeme ye bu iş düşüyorsa,bu mahkemenin insiyatif kullanma hakkı varmı.lehte karar verirlermi..çünkü durumumu yukardada izah ettiğim gibi tamamen talihsiz bi durum yaşadım.yani haksız bir ceza aldım.belki bu durumu askeri mahkemeye anlatabilirim..şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Askeri Yargıtayın kararlarına göre 1111 sayılı Askerli Kanununun 2,5/4 ve As.C.K.nın 49/a maddeleri dikkate alındığında firar suçlarına ilişkin dava zaman aşımı süresi askerlik çağının ve dolayısıyla bütün askeri mükellefiyetlerin bittiği günden yani kişinin 41 yaşına girdiği senenin Ocak ayının birinci gününden başlar.(27.11.2007 E.2539 K.2539 ) İLGİLİLERE DUYURULUR.
yani teorik olarak zaman asimina ugramiyor diyebilriiz. ortalama olarak 22 yasinda tegmen olan bir subay icin dusunursek, 37 yasinda 15 yillik mecburi hizmeti biter, 10 yilda da zaman asimina ugrasa eder yas 47. o yastan sonra da dusse nolur dusmese nolur? hayatini kacarak gecirmis oluyor zaten adam...
yani su anki hukuki duzen de mecburi hizmetini bitirmeden ayrilacaksa bir subay resmen insanliktan cikip kacak olarak yasayacak demektir hayati boyunca....yazik yazik ne zaman duzelecek bu isler bilmiyorum ama insallah bir an once duzelir...
Sevgili arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var yaşadığım psikolojik sorunlardan ötürü yaklaşık 4 aylık askerken firar ettim 9 sene sonra gidip kendim teslim oldum sonrasında yine 9 günlük bir firar olayım daha oldu toplam 2 firar suçum var ancak psikolojik sorunlarımdan dolayı önce kıta hastanesinde yattım ve fayda görmeyince GATA ya gönderildim bunun sonucunda da "B 16 F 1 DEN ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR" raporu aldım GATA dan.. sizlere sorum acaba Firar dan dolayı ceza yatar mıyım çünkü Askerliğe Elverişli Değildir raporu aldım lütfen yardımcı olun çünkü rahatsızlığım zaten psikolojik ve belirsizlik durumlarında daha da alevlenen bir hastalık böyle bir olay kendisi veya tanıdığı bir insanın başından geçmiş olan veya bu konuda bilgisi olan değerli hukukçu üyelerinde fikir ve bilgilerine ihtiyacım var teşekürler ...
sevgili arkadaşlar benimde bir sıkıntım var konu hakkında bilgi verebilecek bir arkadaşım varsa sevinirim
konu: haziran 2005 yılında üstüm olan asker kişi ile mesai saati dışında aramızda bir sıkıntı oldu.üstüm beni mahkemeye verdi. üste fiili taarruaza teşebüs ve üste hakaret suçundan yargılanmaya başladım.2007 yılında her iki şuçtanda 2 şer ay olmak üzere 4 ay ceza aldım.davayı temyiz ettim . temyiz mahkemesi mahkemeyi usulden bozdu (bazı ekrakların yanlış imzasız olması nedeni ile).dosyayı tekrar ilk yargılandığım mahkemeye iade etti. mahkeme bu sefer beni üste fiili taarruza teşebbüsten beraat ettirip üste hakaret şucundan 2 ay cezalandırdı.kararı tekrar temyiz ettik.temyiiz mahkemesi kararı onayarak üste hakaret şuçundan bana 2 ay ceza verdi ve karar bana tebliğ edilmek üzere yolda.bu konuda ben konuşulan değişiklikten yararlanabilirmiyim.cezam ertelenirmi.erteleme olmaz ise yatmam gereken gün sayısı nedir ve hemen ceza infaz edilecekmi yoksa infaz edilmesi için belirli bir süre varmı.
hale görev yaptığım yerde danışabileceğim bir avukat yok ve eşim doğum yapacağı için ceza infaz edilirse çok sıkıntı içine gireceğim
yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekkür ederim
Suç 2005 yılında işlendi ise yararlanmanız gerekir.Ancak daha önce kasıtlı suçtan ceza almamış olmak şartıyla.Mahkeme kararında bu konuyu incelemiştir mutlaka.Ceza onaylandığı için 60 günün eski infaz rejimine göre 24 gününü yenisine göre 40 gününü yatarsınız diye tahmin ediyorum.
suç 2005 yılında işlendi daha önce ve sonrası asker mahmeden ceza almadım suc öncesinde sadece disiplin ceza sı aldım ama mahkemeden değil
selam benimde bir sorum olucak ben 2006 sonlarinda trafik kazasi gecirdim ve taksirle adam öldürmeden yargilanmaktaydim karsi taraf alkollü bir bisikletli idi bana 8 de 2 ceza verildi ozaman denmisti daha önce sabikam yok diye 5 yil suc islemezsen dava düsücek gibi bir sey sölemisti avukatim.hapis yatmadim 18 yasimda isledim sucu.kendi fikrimce kaderin vermis oldugu birsey elimden bisey gelmedi ana yoluma bir bisikletli firlasi 50 li li yaslarda ve alköllü idi.ben su anda 22 yasindayim 18 yasimda sucumu isledim su an almanyada ögrenciyim,bugun ailemle konustugumda avukatimin söledigi suymus 20 ay hapis cezasina carptirilmistim ve su anda bu para cezasina dönmüs yaklasik 14 15 milyar gibi bunu ödemek zorundaymisim maddi olarak artik yok yikildik ne yapicam bilmiyorum bu kanundan yararkanarak para cezamdan kurtulabilirmiyim? ne ödücek gücümüz kaldi nede sabrim ne yapicam bilmiyorum almanyadayim su an sizlerden yardim bekliyorum.ilgilenen avukatlarimiz olursa olayi daha detayli anlatabilirim mahkemem izmir sehrinde sürmekte idi.
Bu 14-15 milyar para cezası değil anladığım kadarı ile.Olsa olsa açılan tazminat davasının sonucudur.Yani rahmetlinin yakınlarının açtığı maddi ve manevi tazminat davasının sonucu.
sn onur tunga bende bir askeri personel olarak size sölemem gerekir ki bende cezaevinde yattım size açıkca şunu ifade edebilirm teslim olsanızda 6 ay gibi bir süre cezaev,nde firardan yatıyorsunuz bilginiz olsun bu şekilde gelip yatan onlarca subay astsubay gördüm diyarbakır askeri cezaev,nde
ben 2007 tarinde korsan cd sucundan para cezası aldım 41000tl temyiz ettim yargıtay bozdu kararı dosya yeiden acıldı 231. mad 5 ve 14. uyarınca hukmun acıklanmasının geri bırakılması vs yasal koşulların olusup olusup olusmadıgı gözetilerek vs kısaca 2007 temyiz ettiyseniz dosaya yeniden acılıyor 2 ay sonra mahkemem var..
Evet, Imza kampanyamizi olusturmus bulunuyorum. Lutfen aileniz, arkadaslariniz, cevrenizdeki bu konu ile ilgili duyarli herkese duyurunuz. Ne kadar cok imza, o kadar cabuk sesimiz duyulacak!!! Tesekkurler
http://imza.la/firar
Arkadaşlar durumumuzu belirten yazıyı http://basvuru.akim.akparti.org.tr/vatandas/ AKİM' yollayalım. Bakın Facebook ta açılan TSK AYRILAN VE ATILAN ÖĞRENCİLER PLATFORMU üyeleri birlik beraber hareket etmesi sonucu 972 adet başvuru sonrasında meclis açıldıktan sonra konuyla bizzat ilgileneceklerini açıklamışlar ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin ÇELİK'in şahsi mail adresini vermişler, celikhuseyin59@gmail.com, huseyincelik@akparti.org.tr. Bizde biraz daha duyarlı olalım ve durumumuzu açıklar maili AKİM ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin ÇELİK'in mail adresine yollayalım. Emin olun kaybedecek hiçbirşeyimiz yok ama meclisin açılması yakın kazanacağımız çok şey olabilir. Daha net cevaplar alabilmek ümidiyle, hadi arkadaşlar..
Radikal Gazetesi'nden Pinar Ogunc ile kurdugum irtibat neticesinde 15 yillik mecburi hizmet uzerine bir haber yapilacak. Kendisine su sorulari yanitlamamda yardimci olursaniz sevinirim. Kendiniz icin cevaplayarak bana ozelden mesaj olarak atabilirsiniz. Tesekkurler
- Siz mecburi hizmetin hangi aşamasında yanlış meslek seçtiğinize karar verdiniz? O nasıl bir süreçti?
- Başta neden asker olmak istemiştiniz?
- Tazminat, ayrılan askeri öğrenciler gibi yıl yıl devletin sizin için harcadığı gider kalemlerinden mi oluşuyor? Bu ortalama neye tekabül eder?
- Şu anda yakalanırsanız öngörülen hapis cezası mıdır? Ne kadar?
- Biraz yazmışsınız ama insanların gözünde iyi... canlanması için biraz daha hikayeleşsin istiyorum. Firari yaşamak neye benzer?
- Ne kadar süre firari kaldıktan sonra bu yükümlülükten kurtuluyorsunuz? Herhalde ömür boyu değil… Öyle mi?
- Sizinle benzer akıbeti yaşamışlarla bağlantınız var mıdır? Bir örgütlenme çabası oldu mu?
- 1978 mezunlarına kadar 10 sene olan mecburi hizmet, 1979 mezunlarından daha sonrası için 15 yıl. Doğru anlamış mıyım? Bu çifte standart ne zamandan beri var?
- Belki Türkiye dışındaki silahlı kuvvetler örneklerini incelemişsinizdir. Bu kadar ‘ipotek’ merkezli bir askerlik sistemi başka hangi ülkede var?
- Ailevi ilişkileriniz bu süreçten nasıl etkilendi?