Dilekçe ile başvurmanız yeterli olacktır. İllaki Avk. tutmanız gerekmiyor. yaklaşık maliyeti 150-200.-Tl. civarında
Saygılar,
Printable View
Evlendikten sonra kaza sonucu yandım. Karın bölgemde 2. 3. derece geniş yanıklar meydana geldi dr. larında nedenini anlayamadığı bir şekilde yaralar zor kapandığı için 9 ay hastanede yatarak tedavi gördüm. Bu nedenle karın bölgemde kalın skarlar oluştu.
Çoğu kişi hamile kalmamın sakıncalı olacağını söyledi ama ben hamilelik döneminde karnım büyürken çekeceğim olası acılara katlanıp çocuk sahibi olmaya karar verdim. çünkü dünyaya gelecek bebeğim yaşadığım acılarıma son verecekti. hamile olduğumu öğrendiğimde dünyalar benim oldu. doğmamış bebeğimi hep gülen yüzüm diye sevdim. karın bölgemdeki skarların
kasılması ve bunun verdiği acılara dişimi sıktım bebeğim zarar görmesin diye ağrı kesici bile kullanmadım 8 ay kızıme ilerde hoşuna gideceği bir isim aradım ama 8. aydan sonra eşime ailesi baskı yapmaya başlayınca durumlar değişti
Oysaki ben 9 ay bebeğime büyüdüğünde yadırgamayacağı sevebileceği bir isim arayıp durmuştum.
Doğumumda eşim görevde olacağından doktorumun ve ailemin bulunduğu şehre gittim. doğum günü yaklaştığında yanımda ne eşim ne ailesinden 1 kişi bile yoktu yanımda. kızımı dünyaya getirdim isim konusunda baskılar bu sefer telefonda devam etmeye başladı. eşim. doktorumun --doğum çok zordu 7 saat sürdü---demesiyle vicdana gelmiş olacak ki en sonunda 2. bir isim koyacağımızı söyledi kavgalar büyümesin sütüm kesilmesin diye kabul ettim ve o gün net de --gülen yüz-ün isim karşılığında HANDE oldıuğunu öğrendim.
nüfus md. ne bir sürü dikişle zor güç gittim. ve eşimin annesinin ismi ile birlikte kızıma kendi ellerimle hiçbirşekilde istemediğim halde emine hande ismini kayıt ettirdim. kucağımda bebeğimle ağlayarak o soğukta eve döndüm. ama isim konusunda baskı yapan eşimin ailesi 6 ay torunlarını yeğenlerini görmeye bile gelmediler ama biz 1 kez görsünler diye götürdük yüzüne bile bakmadılar. şuan kızım 2.5 yaşında dünya tatlısı herkes tarafından çok sevilen bir kızım var. kızımın ne kimliğine ne de sağlık karnesinde isim hanesine 1 kez bile bakamadım. ve içim içimi yiyor.
kızıma herkes Hande diye hitap ediyor. bir tek kayın pederim kızının çocuğunu severken kızıma dönüp bu sahtekar Emineyi değil seni seviyorum diyor ve eşimde bende çok bozuluyoruz. yani kızıma 1 kişi emine diyor o da sahtekar emine diyor. eşim sonradan bana hak verdi ama boşuna tabi ki.
Şuanda eşim de ben de kızımın Hande haricinde ki ismini yani Emine olanını sildirmek istiyoruz. kızımın yaşı ilerlemeden bu ismi sildirmeyi düşünüyoruz. kızımın kimliğne 1 kez bakabilmek istiyorum.
dava için şahit gerekiyor mu?
eşim, gündüzleri ve çoğu gece sürekli görevde olduğu için davaya katılamazsa bir sorun olur mu?
dava masrafları ne kadar tutar.
dava dilekçesi örneği konusunda yardımcı olurmusunuz?
şuan görev nedeniyle şırnak silopideyiz ve çevremizde isim konusunda yaşadıklarımıza şahit olan kimse yok hepsi buranın yerel halkı
davayı ben açacağım
Dava açarken nasıl bir sebep sunmalıyım
şimdiden vereceğiniz cevaba teşekkür ediyorum
Esas No : 2002 / 9677 Karar No : 2002 / 11606
Merci : Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Tarih : 25/11/2002
Özü : MEDENİ KANUNUN 27. MADDESİNE GÖRE HAKLI SEBEBİN VARLIĞI HALİNDE İSMİN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN OLUP YARGITAY UYGULAMALARINDA DA KİŞİNİN ÇEVRESİNDE TANINIP BİLİNDİĞİ İSMİ İLE ANILMAYI VE BUNU KAYDEN TAŞIMAYI İSTEMESİNİN HAKLI SEBEP TEŞKİL EDECEĞİ KABUL EDİLMİŞTİR. BU DURUMDA YASAL BİR SAKINCA DA OLMADIĞI ANLAŞILDIĞI HALDE DAVANIN KABULÜNE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN, İSPATLANAMADIĞI GEREKÇESİYLE DAVANIN REDDİ DOĞRU GÖRÜLMEMİŞTİR.
DAVA : Dava dilekçesinde isim değişikliği istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı dava dilekçesinde evlatlık olarak aldığı velayeti altındaki kızının adının aile arasında ve çevrede "Alara" olarak tanınıp bilinmesini istediğini, ancak nüfusa "Cansu" olarak kaydedildiğini, bu farklılığın ileride kendisini mağdur edeceğini dava etmiş, dinlenen tanık da bu iddiayı doğrular şekilde beyanda bulunmuş ise de, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. Medeni Kanunun 27. maddesine göre haklı sebebin varlığı halinde ismin değiştirilmesi mümkün olup Yargıtay uygulamalarında da kişinin çevresinde tanınıp bilindiği ismi ile anılmayı ve bunu kayden taşımayı istemesinin haklı sebep teşkil edeceği kabul edilmiştir. Bu durumda yasal bir sakınca da olmadığı anlaşıldığı halde davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.11.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.
hukukturk.com ictihat sitesinden alınmıştır.
yani ben şimdi o ismimi istediğim bir isimle değiştirebilir miyim? herhangibir tanığa ihtiyac var mı? timur ismi veya başka bir isimle çağırılma gibi bir durumum yok ama türkkan ismiyle onu değiştirmek istiyorum
Sizinki soy isim değilmi güzel kardeşim?
hayır benim adım ümit türkkan ben bu türkkan ismini timur diye değiştirmek istiyorum malüm sebeplerden dolayı değişiklik istiyorum (böyle bir isim olmaması yanlış okunması utanç duyma bu isim yüzünden kimlik taşıyamıyorum)
ama çevremdekiler beni timur diye bilmiyor timur ismini ben kendim istiyorum bunun için tanıklara ihtiyac olur mu?
İki ismin varsa birini sildirebilirsin de. Timur'dansa Türkkan evladır aslında. Ama yaşın 17 sen isim davasını açamazsın. Belki baban senin adına avukat tutup değişmesini sağlayabilir.
keşke kimse ismimle alay etmese bende her Türk vatandaşı gibi kimliğimi taşıyabilsem ne bileyim bir yerde çalışsam herhangibir spor dalında lisansım olsa ama işte o isim yüzünden utanıyorum ve bunların hiç birini yapamıyorum babam benle ilgilenmiş biri olsa keşke ama malesef en iyisi 18 yaşına girip kendim başvuru yapmak sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim
Bu yaşlarda başkasının ismiyle alay edilip arkadaş arası eğlence mevzusu yapma sık karşılaşılan bir durumdur. Ben fakültedeyken Murat ve Ümit diye iki arkadaş vardı birbirlerine sürekli Mur at, Üm it diye seslenir gülmekten kırar geçirirlerdi bizi. Hiç biri gidip şu isimleri değişelim de at ile itle gır gır konusu olmayalım diye düşünmedi. Yaşın genç lise bitince biter bu alaylar sonra zaten olsa da umursamazsın.
Hayat boyu mutluluklar dilerim.
isim değiştirme dilekçelerinde davalı olarak babamı mı yazmam gerek yoksa nüfus idaresini mi? ikisinede yazsak olur mu? davalı olarak babamın adını yazsam ne gibi sorun çıkar ya da çıkmaz?
İsim değişikliği davaları esasen hasımsızdır. Usulen nufus idaresi davalı gösterilir. 18 Yaşını doldurunca kendin açabilirsin davanı.
İsim değişikliği davasında tanıkların vasıflarının ne olması gerekiyor. Tahminimce tam ehliyetli olmaları gerekecektir.
Ayrıca tanıklara ne gibi sualler sorulmakta dava da? Yani siz bu kişiyi bu isimle bilirdiniz gibi sorular mı?
Tanık hakkında 3-4 yazan var ya da 2 yazan var forumda acaba kanunda geçtiği şekilde hangisi?
Tanıklara ehliyetleri hakkında soru sorulmuyor, tanıkların ehliyetinin çok önemi yoktur bu davalarda, akli melekeleri yerinde görünüyorsa ağzından çıkanı kulağı duyuyorsa sorun yoktur. :)
Tanıklara dediğiniz gibi sorular soruluyor, davacıyı tanıyormusun, akrabalığın yakınlığın nedir, çevrede nasıl tanınır vs.
2 veya 4 tanık mahkemenin takridir. 4 tanık bildirirsiniz ikisini dinler. Sadece 2 tanığım var derseniz gösterdiklerinizi dinler.
Merhaba arkadaşlar.Ben kasım 2009 da isim değişikliği davası açmıştım 24 aralık ta ki celse de karara bağlandı : ... Davanın kabulü ile ismin tashihine , hükmün ilanına yazıldı duruşma tutanağında. Zaten mahkemede kimse bilgi vermediği için gerekli bilgiyi çok bilmiş mübaşirden alıyordum.Karar kağıdını ne zamn alacağımı sorduğumda mübaşir 15 gün sonra gel dedi ben de bugün gittim mahkemeye buldum mübaşiri dedim nerden alcam karar kağıdını dedi sen şimdi 250 tl vercen biz burda türkiyenin 5 büyük gaztesinden birinde yayınlanması için yazı yazcaz sonra evraklrını değiştirebilirsin fln. Dedim ben öğrenciyim nerden bulurum 250 tl yi siz bana kararı verin ben istediğiniz gazetede yayınlanmış ilanı getireyim böylece hükmün ilanı şartı sağlanır hayır dedi yazıyı ancak ücreti ödediğinde biz yazabiliyoruz başka türlü olmaz..
Hukukçu arkadaşlar bi yardımcı olun bu soygunun bi adı var mı dava açtığımdan beri 100 tl harcadım zaten öğrenci bütçemle bunu vermem mümkün değil bunu forumda yazan diğer arkadaşlar herşey dahil 50-100 tl arası hallaetmişler yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Merhabalar,
Bir arkadaşım isminin önüne Lidya adını ekletmek istiyor. Evlerindeki teknik bazı sorunlar nedeniyle internet bağlantıları henüz yok, çok merak edip bana sormuştu ben de sizlerden yardım ve görüşlerinizi isteyeceğim bu konu hakkında.
Benim bildiğim üzere isimlerin Türk Kültürüne uygunluğu da incelenmekte davalarda. Ben şahsen Lidya isminin kültüre aykırı kabul edileceğini düşünmüyorum ancak bu konuda benden daha deneyimli ve bilgili olarak Lidya isminin kültür ve değerlere aykırı olup olmadığı açısından görüşlerinizi bildirebilir misiniz?
Genel bir fikir edinmek açısından soruyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim;)
Valla parayı ilk bulan Lidya'lılara benin karezim var objektif bir şey diyemiyeceğim.
bende isim ekletmek istiyorum. forumda yazılanların hepsini okudum. isim değişikliği sonrası ehliyet, kartlar,... değiştirilmesi oluyor ama diploma değişikliği olmuyormuş ben bunun kesin cevabını öğrenebilir miyim. diploma değişikliğinin olması benim için şart. bunun hakkında bilgi verirseniz sevinirim.:alala
Merhaba,
Ben 18 yaşındayım ve ismimi değiştirmek istiyorum. Şuanda öss kayıtlarını felan yaptırdım. Benim sorum şu;
Ben yaz tatilinde ismimi değiştirdiğim vakit üniversiteye kayıt olmak için kullanacağım kayıt belgelerinin bazılarında (yani össye başvuru belgemde fln) şimdiki ismim, ismimi değiştirdikten sonraki belgelerdeyse yeni ismim yer alıcaktır. Bu bir sorun teşkil eder mi?
Bu arada ben çifte vatandaşım ama diğer vatandaslığımda isim değişikliğine gerek duymuyorum, bu benim yurt dışına giriş çıkışlarlarımda sorun yaratabilir mi? Çifte vatandaş olmam ismimi değiştirme davasını etkiler mi? yani süre bakımından?
Teşekkürler
merhaba
Adımın Gökhan olması sebebiyle aile,akraba ve arkadaş çevremde bana ismimden dolayı uzun yıllardır gogo lakabı takılmış durumda. Kimliğimdeki yazılı olan ismime rağmen gogo olarak telaffuz edilmekteyim. Bu durum beni psikolojik olarak yıpratıyor ve benim gogo'nun gürcüce anlamını (kız çocuğu) bildiğim için bu ismi değiştirmek istiyorum.
Acaba mahkemenin bu nedenden dolayı beni haklı görme durumu varmıdır?
Bkz: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=gogo
Mahkemeler isim değiştirme konusunda esnek davranıyor arkadaşlar, araması yakalaması olan kişilerden değilseniz rahatsız olduğunuza dair sebeplere iltifat ediliyor ve genelde kabul ediliyor.
İsim değişikliği davası ÖSS, Pasaport, vs. gibi işlerde karışıklığa sorunlara yol açabiliyor ama üstesinden gelinmyecek bir konu değil.
Herkese merhabalar.
Bu başlık altındaki tüm cevapları ve soruları okudum. Benim biraz farklı bir sorum olduğu için yazmak istedim.
İsmim Tuğçe,yaşım da 25. İsmime kendimce haklı sebeplerden dolayı ikinci bir isim ekletmek istiyorum. Fakat ben doğduğum zaman muhtar hatası ile ismim Hatice olarak anlasılıp öyle yazılmıs. Kısa süre içinde de ailem tarafından mahkemeyle değiştirilmiş.
Bir kaç gün içinde davayı açmak için hazırlanıyorum. Merak ettiğim,ben isim değişikliği için dava açtığımda,bu durum açtığım davanın reddine sebebiyet verir mi? Ve bu durumu yazmış olduğum dilekçede belirtmem gerekir mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Birçok arkadaşım kimliğimde bulunan ismin dışında farklı bir isim ile hitap ettiğinden 2. bir isim ekletmek istiyorum.İstanbul içerisinde bu işlemi benım yerime yapabilecek bir avukatın yardımına ihtiyacım var.Mümkünmüdür?
gazeteye ilan filan dendiğini duydum ama mahkeme kağıtlarında böyle birşey yazmıyor İlla yazması mı lazım yoksa savcıya mı bağlı ? zorunLu bişey değil mi
Teşekkürler şimdiden..(:
Reşit olduktan sonra isim tashihi davasını açma hakkınız vardır. Bebeklikte ailenizce açılan davayı dilekçede belirtebilirsiniz belirtmeseniz de nüfus kaydınızda görünmesi nedeniyle mahkemenin bilgisi olur kanaatindeyim.
Mahkeme gazetede ilan edilmesine hükmetmezse ilan edilmesi gerekmiyor.
Avukatınızı sitelerden seçmek yerine tanıdıklarınıza sorarak referans alarak görüşerek seçmenizi tavsiye ederim.
Teşekkür ederim Sayın Av.Engin Oğuz
peki çok uzun sürer mi . mahkemem 17 şubattı ve karar olumluydu yani ( isim değişikliğinin olmasına) ..
15-20 gün sonra gelin dediler hemen o gün değişiyor ( Nüfus cüzdanı filan) mu yoksa 5-6 ay da ha bekleyecek miyim?
Gerekçeli kararı almaya gittiğinizde size ilan gerekip gerekmediğini söyleyeceklerdir. İlan edilmesine karar verilmişse ilan metni ile basın ilan kurumuna gideceksiniz. İlanın yayınlandığı gazeteyi mahkemeye vereceksiniz. Karar tebliğ edildikten (size ve nüfus müdürlüğüne) itibaren 15 gün temyiz süresi geçince kesinleşir, mahkeme re'sen nüfusa gerekli düzeltmenin yapılması için talimat yazar, nüfus müdürlüğü de karara uygun düzenlemeyi yapar, bundan sonra kimliğinizi değiştirebilirsiniz. 1-2 ay arası bir süre demektir bu.
Engin Bey,sorumu cevapladığınız icin çok teşekkür ederim. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Arkadaşlar ben iki ismimden birisinin çıkartılması için forumda yayınlanan dilekçe örneklerinden faydalanıp yazdığım dilekçe ile asliye hukuk mahkemesine müracaat ettim sanırım 20 aralık gibi birtarihti, müracaatta 35-40 TL gibi bir masrafım oldu, daha sonra adresime bir tebligat geldi mahkeme başkanlığından, 21 ocak günü mahkemem olduğuna dair, yazıda hangi mahkeme salonu ve saatinin kaç olduğu yazıyor, o gün gittim tek başıma, sıra bana geldiğinde içeriye girdim, hakim dilekçeme baktı ve direk yazmaya başladı ben hiç konuşmadım bile, 2-3 dakika falan sürdü sanırım, hemen bana isim değişikliğimin kabul edildiğine dair katibin yazdığı yazının bir örneğini verdiler ve 10 gün sonra tekrar gelmemi söylediler.şubatın ilk haftası gittim ve basın kurumuna ilan vermem gerektiğine dair bir kağıt verdiler ve hemen ilan kurumuna gittim (mahkeme kaleminde memurlar yardımcı olluyorlar, bu kurumun adresini falan söyleyip tarif ediyorlar) mahkeme kaleminden aldığım belgeyi ilan kurumuna verdim sanırım 35-40 TL gibi bir ücrette oraya ödedim, 3 gün sonra gel gazeteni verelim dediler, 3 gün sonra gittim ilan gazetesini verdiler, hemen gazeteyi alıp mahkeme kalemine götürdüm, gazeteyi dosyama koydular ve sanırım kararın kesinleşmesi için 15 gün dolduktan sonra gel kesin kararını vereceğiz dediler. 26 şubatta gittim mahkeme kalemi o gün kesin kararı bana verdiler ayrıca 10 TL'lik pul istediler sanırım nüfus müdürlüğüne kararı postalayacakları için, artık mahkeme kalemiyle işimin kalmadığını, nüfus müdürlüğüne kararın bugün postayla gönderildiğini yaklaşık 1 hafta sonra nüfus müdürlüğü gerekli değişikliği yapar , 1 hafta sonra gidip yeni kimliğimi çıkartabileceğimi söylediler. ayrıca diğer belgeler için ise isteyen kurumlara bana verilen kararı değil fotokopisini vermem gerektiğini aslını saklamam gerektiğini söylediler. kısacası bir isim değişikliğinde tüm yapılan işlemler sırasıyla bundan ibarettir.görüldüğü gibi çok basit olmasına rağmen biraz uzun bir zaman istiyor.
gerçekten değiştirmek bundan ibaretse o kadarda zor bi iş değilmiş sadece zamanımızın olması yeterliymiş masraf olarakta yaklaşık olarak 100 TL civarı tutmuş sanırsam anlatımından dolayı teşekkürler yararlı oldu bu yazdıkların
benim bir sorum vardı. şimdi ben nisan 26 18 girecem ve mayısta dilekçeyi versem 2 ayda sonuçlansa bu 2 ay süre içersinde yeni kimliğime kavuşunca lise diplomasınada yeni aldığım kimlik ile mi çıkartırlar yoksa eski ismimle mi?
bildiğiniz gibi diplomalar okul kapandıktan 1-2 ay sonra veriyorlar
Bence şimdiden açın davanızı duruşma gününde yaşınızı doldurmuş olursunuz. Karar kesinleşene dek diploma verilmemesi için de okulunuzla görüşün. Diplomalarda isim değişikliği yapılmıyor bildiğim kadarıyla sonra ufak tefek de olsa bi sorunla karşılaşmayın derim.
İyi günler benim kimlikte ki ismim ezat , bu ismin hiç bir manası olmadığı ve bana isim soran herkese kimlikteki ismimi söyleyince, isminin manası ne diye soruyorlar ve ben bir manası olmadığının ,asıl ismimin azad olduğunu, kimlik çıkarılırken nufus memurunun ismi yazarken heralde yanlis algılayıp hata yaptığını söylüyorum. Ve bunu bana ismimi söyleyen herkese söylemekten bıktım ve ezat bana manasız geliyor ismimin hiç değilse azad olmasını istiyorum.İşte sorun bu ben bu ismimi değiştirebilmek için; 1_ Dava için neler gerekli 2_Dava açılırsa kaç ay sürer 3_ ve mümkünse ücretin ne kadar tutacağını söyleyebilirseniz memnun olurum ben 1990 doğumluyum ve 18 yaşımı doldurdum ,Şimdiden vereceğiniz cevap için teşekküreder iyi günler dilerim Azad KOLUMAN,
Yardım ederseniz çok sevinirim.
kimlikteki ismim hamza fakat ben doğdugumdan beri bana Çınar diye hitap edildi.20 yıldır herkes çınar diye hitap etmekte. Çınar benim soyadımdır. Hamza ismimin geçmesi beni mutsuz etmekte.veya bu ismimi bilenler bunu kötüye kullanmakta.Dalga konusu diyebiliriz.
adımında çınar olmasını istiyorum
Sizden ricam ismimi değiştirmek için mahkemeye nasıl bi dilekce wermem gerekir.
yardımcı olursanız çok sevinirim.Benim için bir dilekce hazırlarmısınız? Teşekürler
sayın Av.Münteha Jan Gülsu sorduğum soruya cevap verdi fakat anlayamadım :
Her iki taraf için de kararın tebliğ alınmasından itibaren 15 gün geçmekle karar kesinleşir. Kesinleşen karara yine kalemde "kesinleşme şerhi" almalısınız. Ayrıca yapılan gazete ilanının bir suretini Basın İlan Kurumu'ndan alarak mahkemedeki dosyanıza bırakmalısınız.
Sonrasında bu şerhli ilamla nüfusa ve diğer ilgili yerlere başvurarak kimliğinizi ve gerekli diğer kayıtlarınızı değiştirebilirsiniz. İsim tashihinde önemli hususlardan biri de her daim yanınızda "aslı gibidir" onaylı bir ilam sureti taşımanızdır ki sıkıntı yaşamayasınız.
Daha açıklayıcı bir anlatım rica etsem .
Pek anlamadım bu kısmı , her zamn yanımda mı taşımam gerek nasıl yani neyi ?
teşekkürler simdiden . :)
bu dilekle örneğini forumdan aldım ve düzenledim . dilekçe örneğinde eksik veya hatalar var mı? düzeltmem gereken yerler varsa bilgilendirirseniz sevinirim.Alıntı:
NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
MALATYA
DAVACI: Ümit Türkan BİLGİÇ
ADRES :Paşaköşkü mah. Başharık koop. evleri C/blok Kat:3 Daire:9
DAVALI : Nüfus Müdürlüğü, Malatya
T.KONUSU : İsim sildirme talebimden ibarettir.
AÇIKLAMALAR: 1- Nüfus kayıtlarında adım Ümit Türkan olarak geçmektedir. Ancak, bu ad sadece kimliğimde olup, gerek aile içinde gerekse sosyal yaşamda ve çevremde adım olan Ümit olarak bilinmekte ve öyle çağrılmaktayım. Buna karşın, babam adımı nüfus kayıtlarına Ümit Türkkan olarak yazdırmıştır.
2-Nüfus kayıtlarında ayrı sosyal yaşamda ayrı adla bilinip tanınmamdan dolayı eğitim hayatım başta olmak üzere, yaşantım içerisinde birçok sorunla karşılaştım. Takdir edersiniz ki ad, kişiyi toplum içindeki öteki kişilerden ayırmaya yarayan bir hukuki araç, bir belirtidir. Belirli hukuki sonuçların belirli bir kişiye bağlanabilmesinde de ad en önemli araçtır. Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği hem 4721 sayılı kanunda hem de 1587 sayılı kanunda belirtilmiştir. Yargısal içtihatlarda, nüfusta görünen adın yetersizliği, nüfustaki adından başka bir adla bilinip tanınma, ad değişikliği için yeterli bir sebep olarak görülmektedir. Bu durum Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 1.3.2000 gün ve 2000/18-27 E.2000/154, K.15.10.2003 gün ve E.2003/18-663, K.2003/587 sayılı kararlarıyla da sabittir.
3-Bu amaçla nüfus kayıtlarında Ümit Türkan olan adıma sosyal yaşamda bilinip tanındığımdan dolayı Türkkan adını sildirmek istiyorum. Bu şekilde de karşılaştığım sorunlara bir son vermek amacındayım. Bu nedenlerle işbu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEBLER: MK, Nüfus Kanunu ve sair ilgili mevzuat.
Sübut SEBEBLERİ: Nüfus kaydı, şahit Beyanları ve sair Hukuki deliller.
SONUÇ VE İSTEK : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı nüfus kayıtlarında Ümit Türkkan olan adımı ,sosyal yaşamda tanınıp kullandığım Ümit adının kalmasına karar verilmesini saygılarımla dilerim.
tarih
Davacı: Ümit Türkan BİLGİÇ
imza
Ümit Türkan BİLGİÇ
Burası olmamış, hiç bir mana içermiyor.Alıntı:
Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı nüfus kayıtlarında Ümit Türkkan olan adımı ,sosyal yaşamda tanınıp kullandığım Ümit adının kalmasına karar verilmesini saygılarımla dilerim.
Peki orayı sileyim mi yoksa değiştireyim mi? eğer değiştirmem gerekse nasıl yazmam gerek?
...adımın Ümit olarak tashihine karar verilmesini...
Mahkemenin verdiği kararın hüküm bölümü mahalli bir gazetede ilan edilir.
Mahkemenin verdiği kararı, Cumhuriyet Başsavcısı veya Nüfus Müdürü temyiz edebilir.
Bu kısım tahmini ne kadar sürer ?
Temyiz süresi 15 gündür, savcılık veya nüfus müdürlüğü her kararı temyiz etmez, temyiz edilmesinde kamu yararı olan durumlarda söz konusudur bu. Her ayrıntıya kafa yormayın.