Re: Meslekten 1 yıl men cezası almış SMMM, sitenizde Unvanıyla yazılar yazabilir mi?
Hukuk, mantığa dayalı kurallar bütünü ise, şöyle bir örnek vermek de yanlış olmasa gerek.
Bir doktor düşünün, meslekten men edilmiş; dağda veya denizde acil bir vaka ile karşı karşıya, ilk yardımı uygulamalı mı yoksa “ben men cezası aldım” diye yardımdan kaçınmalı mı?
Ya da süreli veya süresiz meslekten uzaklaştırılmış bir doktorun yapabileceği ilk yardımı mı daha sağlıklı olur , yoksa sıradan bir vatandaşın mı?
Ceza da almış olsa, bir dalda eğitim almış bir insanın; ( ücret karşılığı yapmadığı sürece) kazanmış olduğu sıfat adı altında veya değil, bilgi birikimini paylaşıyor olmasının hiçbir sakıncası yoktur, faydası vardır...
Hukuki net’te de yanlış anlamamışsam, verilen bilgiler; bir ilk yardım niteliğini taşımaktadır, ötesi değil…
O halde herhangi bir üyenin bu veya benzeri sitelerde bilgisini paylaşıyor olmasının hiçbir sakıncası yoktur, olamaz da…
Ceza durumu dışında bu konuya benzer bir başka konu daha evvel açılmıştı fakat konu başlığını tam olarak hatırlayamadığım için bulamadım. Hatırladığım kadarı ile konu içeriği de şöyle idi; “Hukuk Fakültesini bitiren herkes hukukçu mudur” vb. gibi...
Sayın rıza33 ‘ün o konu hakkındaki yorumunu merak ettim doğrusu ama dediğim gibi bulamadım işte.
Re: Meslekten 1 yıl men cezası almış SMMM, sitenizde Unvanıyla yazılar yazabilir mi?
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
Hukuk, mantığa dayalı kurallar bütünü ise, şöyle bir örnek vermek de yanlış olmasa gerek.
Bir doktor düşünün, meslekten men edilmiş; dağda veya denizde acil bir vaka ile karşı karşıya, ilk yardımı uygulamalı mı yoksa “ben men cezası aldım” diye yardımdan kaçınmalı mı?
Ya da süreli veya süresiz meslekten uzaklaştırılmış bir doktorun yapabileceği ilk yardımı mı daha sağlıklı olur , yoksa sıradan bir vatandaşın mı?
Ceza da almış olsa, bir dalda eğitim almış bir insanın; ( ücret karşılığı yapmadığı sürece) kazanmış olduğu sıfat adı altında veya değil, bilgi birikimini paylaşıyor olmasının hiçbir sakıncası yoktur, faydası vardır...
Hukuki net’te de yanlış anlamamışsam, verilen bilgiler; bir ilk yardım niteliğini taşımaktadır, ötesi değil…
O halde herhangi bir üyenin bu veya benzeri sitelerde bilgisini paylaşıyor olmasının hiçbir sakıncası yoktur, olamaz da…
Ceza durumu dışında bu konuya benzer bir başka konu daha evvel açılmıştı fakat konu başlığını tam olarak hatırlayamadığım için bulamadım. Hatırladığım kadarı ile konu içeriği de şöyle idi; “Hukuk Fakültesini bitiren herkes hukukçu mudur” vb. gibi...
Sayın rıza33 ‘ün o konu hakkındaki yorumunu merak ettim doğrusu ama dediğim gibi bulamadım işte.
formdaki tüm yazıları okuyun lütfen bu örnekler var ....
prfilimi bu siteden silmek istiyorum..
silmek için ne yapılır lütfen benim profilimi silin yöneticiler
Bu siteye üye olan sanırım kendini silemiyor. Yani bir kere kayıt oldun mu ömür boyu kayıtlımısın bu nasıl iş ya .... bu nasıl çukur iş yaaa
silin benim üyeliğimi bu nasıl iş ben silemiyorum silenebiliyorsa nasıl silindiğini söyleyin silnnnnnnnn benim üyeliğimi
Bu nasıl içeri almadır ya üye olan kendi isteği ile kaydına son veremiyor. Harbi ayıp ayıpp..
Sn. rıza33,
Hukuk eğitiminizin kifayet etmediğini belirtirken sizi aşağılamadığımı, gerçekten hukukçu olanların ilk bakışta anlayabileceği yürürlükte olan 1982 Anayasası'nın 138. maddesinden bihaber olduğunuzu anlatmaya çalışmıştım.
Size google yolu göründü Sn. rıza33, yazdıklarınız da, profiliniz de bu sitede bulunmaya devam edecek, yoksa siz sitemize üye olurken, "Sözleşme Hukuku" ndan bihaber miydiniz?
Selamlar,
bir daha bu siteye girmeyeceğim. Yaptıgınız ayıp...
Bunları okuyan herkes bunu bilecektir..
Ayıp değil, gayet normal ve hukuki, siteye girerken kabul ettiğiniz site üyelik sözleşmesini bir daha okuyun isterseniz. Ama okuduğunu anlamayanların bu tarz yorumlarını da hoş görüyoruz.
Sitemize girip girmemekte elbette serbestsiniz.
Selamlar,
Sn.TURMOB yetkilileri konu ile ilgili yeni bir bilgilendirme yazısı gönderdiğinden eklemek istiyorum.
İlgi a- 17.01.2009 tarihli e postanız.
b- 20.01.2009 tarihli cevabi e postamız.
İlgi a'da kayıtlı e postanız ile geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası alan bir meslek mensubunun unvanını kullanarak yazı yazmasının mümkün olup olmadığı konusunda bilgi talep edilmiş, ilgi b'de kayıtlı yazımız ile 3568 sayılı Yasanın 2. maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmamak ve diğer mevzuatta gösterilen yasaklara uymak kaydıyla (Reklam Yas.) SMMM sıfatının kullanılmasında bir sakınca bulunmadığı tarafınıza bildirilmiştir.
Ancak, Mersin SMMM Odası tarafından Birliğimize gönderilen bir yazı üzerine konu tekrar ve daha kapsamlı olarak ele alınmış ve odaya aşağıda belirtilen görüş gönderilmiştir.
"Öncelikle belirtmek gerekir ki, meslek mensuplarımızın geçici olarak mesleki faaliyetten alıkonulduğu dönemde, ünvanlarını kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin hukuki bir düzenleme bulunmamaktadır. 3568 sayılı Yasanın 48. maddesinde “geçici olarak mesleki faaliyetten alıkonulma; mesleki sıfatı saklı kalmak şartıyla altı aydan az bir yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alıkoymadır.” şeklinde tanımlanmıştır.
Yasanın 5. maddesinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olabilmenin, 9. maddesinde ise Yeminli Mali Müşavir olabilmenin özel koşuları düzenlenmiştir. Yasanın 1. maddesinin son fıkrasında ise “Bu Kanun hükümlerine göre meslek icrasına hak kazanan kişilere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir denir” ibaresine yer verilmiştir.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere mesleki ünvanın kullanılabilmesinin ön şartı ilgilisinin istediği anda mesleği icra edebilecek olmasıdır. Ancak, geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası ile cezalandırılan kişilerin, ceza süresi boyunca mesleği icra etmelerine olanak bulunmadığından ünvanlarını kullanmaları da söz konusu değildir.
Yasanın 48. maddesinin 2. fıkrasının (c ) bendinde geçen “mesleki sıfatı saklı kalmak şartıyla” ibaresinin anlamı şudur: Yasa koyucu, bu kanun hükümlerine göre unvan alan kişilerin, geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası ile cezalandırılmasından sonra, tekrar meslek icrasına başlamak için Yasanın 5. ve 9. maddelerinde belirtilen özel şartları baştan yerine getirmelerine gerek olmadığını düzenlemek amacıyla madde içerisinde bu ibareyi kullanmış ve böylece cezanın bitimi ile ilgilinin ünvanını araya başkaca bir işlemin girmesine gerek olmaksızın kullanabileceğini düzenlemiştir. Bu ibare, cezalı dönem süresince ilgilisinin mesleki ünvanını kullanabileceği anlamını taşımamaktadır.
Belirtilen nedenlerle, geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası ile cezalandırılan kişilerin cezalı oldukları dönemde mesleki ünvanlarını kullanması mümkün değildir. "
Bu yazının içeriği ile ilgi b yazımızın içeriği arasında bir çelişki mevcut olduğundan, sorduğunuz hususta odaya gönderdiğimiz görüşün esas olduğunun tarafınıza bildirilmesi zorunluluğu doğmuştur.