Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
firar sonrası GBT kayıtlarına geçmek uzun bir süre alır 10 ay gibi bir süredir,
bu ülkede cinayet tecavüz vs..suçlardan aranan adamalar ellerini kollarını sallayarak gezer akıllı olursan yakalanmassın,
Doğuya seyhat ve büyük otellerden uzak duracaksn,
firardan sonra eğer tazminat istenirse okulda geçirdiğin süre askerlikten sayıldığı için askerin iaşe bedelini tazminatdan düşürebilirsin,
yakalanmak istemiyorsan: eşinden ailenden arkadaşından ayrı yaşıyacaksın yaşadığı n yeri kimse bilmiycek,cep tel kullanmayacaksın sorusu olan varsa sorsun,ne acı dimi yıl 2008 bizler halen özgür bir birey olamadık
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
geçen günlerde kurmaylarımızın toplantısında da dile getirdiğim gibi,hali hazırda savaş'da değiliz bu durumdan istifade gelin askeri ceza hukuku'nda bir reform yapalım latifeyle karışıkda olsa güzel durdu söylediklerim.
(okyanusta boğulmak isterim)
Alıntı:
serhat gencer güzel rumuzlu üyeden alıntı
bilgiye ihtiyacım var.Tsk'da muvazzaf personelim ,kısa süreli (10-20 gün) firarlarım mevcut 3 kez.mahkemelerim devam etmekte yanı sıra psikolojik rahatsızlığım (uyum bozukluğu) mevcut.almış olduğum yaklaşık 1 senelik istirahatlerim de mevcut.son sağlık kurulu raporumda branş değiştirilmesi kararı alındı takip eden ayda ise psikolojik sebeplerden ordudan ayrılabileceğim görünürde.mahkemeler sonuçlandığında ordudan ayrılmış olursam nasıl bir mevzu olur.birde rahatsızlığım suçu işlememe sebep olmaktayken neden iki arada bir derede bırakılmaktayım .genç bir bireyin hayatı bu kadar basitmidir ki?.sağlık raporlarımın mahkemeye etkisi tahmini ne kadar olur ?.teşekkür ederim herkese.
Ordudan ayrılmış olursun.Hastahane suçun işlendiği tarihlerde psikolojik yönden askerliğe elverişli değil derse ceza almazsın.
geçen sene mahkeme beni izmir mevki hastahanesine gönderdi bilirkişi raporu için (psikoloji doktoru) bana tck nın 32.maddesi b fıkrasından yararlanabileceğimi söyledi ilgili fıkrada, alıcağı cezadan 6 da bir oranında indirim yapılmasından bahsetmekte ve iradesinin yeterince kontrol altına alınamaması bahsetmekte sadece bu verildi .diğer doktorlar uyum bozukluğu raporu verirken bu hastahanenin böyle bir rapor vermesi saçma geldi bana iki senedir tanım uyum bozukluğuysa bu adamlar beni işlediğim suçlardan mahkemeye vermemeli uyum sağlayamıyorum sorun bu zaten olan yine bana olcak gibi geliyor hem kimin umurundaki zaten herkes bi şekilde geçiştiriyor.yardımınız için teşekkür ederim yld19sm.
Rapora itiraz edebilirsin.
Öncelikle vereceğiniz cevaplar için şimdiden tşkler. Ben ocak başı askeri hasteneden aldığım hava değişimi neticesinde şubat ayının 10 unda birliğime katılış yapmam gerekirken yapmayarak şubatın 16 sı itibariyle firar durumuna düşmüş muvazzaf bir personelim. sorum ise firar fiilini hava değişiminden dönmeyerek işlemiş olmamla izinden firar etmem arasında cezai bir fark olacakmı. tekrar teşekkürler.
Alıntı:
Matrim rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle vereceğiniz cevaplar için şimdiden tşkler. Ben ocak başı askeri hasteneden aldığım hava değişimi neticesinde şubat ayının 10 unda birliğime katılış yapmam gerekirken yapmayarak şubatın 16 sı itibariyle firar durumuna düşmüş muvazzaf bir personelim. sorum ise firar fiilini hava değişiminden dönmeyerek işlemiş olmamla izinden firar etmem arasında cezai bir fark olacakmı. tekrar teşekkürler.
Hiçbir fark bulunmamaktadır. Sadece suç isminde değişiklik olmaktadır. As.C.K.nun 66 ncı maddesi aşağıdadır.
Madde 66 - (Değişik madde: 14/06/1989 - 3574/2 md.)
1) Aşağıda yazılı askeri şahıslar bir yıldan üç yıla kadar hapsolunur:
a) Kıt'asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak altı günden fazla uzaklaşanlar,
b) Kıt'asından veya görevini yapmakta olduğu yerden izin, istirahat veya hava değişimi alarak ayrılanlardan, dönmeye mecbur bulundukları günden itibaren altı gün içerisinde özürsüz olarak gelmeyenler,
Görüldüğü gibi sizin durumunuz 66/1-b maddesine uymaktadır. a ile b yi ayıran sadece suç isimlerindeki farklardır. a firar, b ise izin tecavüzü veya sizin durumunuzda olduğu gibi hava değişimi tecavüzü olarak adlandırılır. Alacağınız ceza arasında hiçbir fark yoktur. Her ikisinde de 1 yıldan 3 yıla kadardır...
Re: Firari subay - astsubay
Alıntı:
libertysea rumuzlu üyeden alıntı
sayın libertysea sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim....
birşey daha sormak isitiyorum:eve 2 -3 kez kontrole geliyolar demişsiniz peki sadece kendi evinize mi geliyolar yoksa akrabaların evini de araştırıyolar mı?
Sorunuza şöyle cevap vereyim.İnzibat subayları ve astsubayları sizin durumunuzu anlayışla karşılayıp usulen evinize geliyorlar.Hatta bizim eve gelmeden önce evi arayıp gelceklerini bile söylüyorlar(iyiniyetle).Yani asker eve girip arama filan asla yapmaz.Ancak polis sizi konu komşuya sorabilir.Sizi dahada rahatlatmak gerekirse ben 15 ay firarda kaldım.Bu sürede Ankaranın en popüler üniversitelerinden birinde üniversite okumaya başladım ve bu süreçte evimde ikamet ediyordum.Ama psikolojik rahatlık acısından tavsiyem başka bir yerde yaşayın bu süreci.Hem aileniz hemde siz rahat edersiniz.
firar sırasında üniversite okuduğunuzu yazmışsınız. sınava başvururken firari olduğunuzdan dolayı herhangi bir sorun yaşadınız mı?
Re: Firari subay - astsubay
Alıntı:
libertysea rumuzlu üyeden alıntı
sayın libertysea sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim....
birşey daha sormak isitiyorum:eve 2 -3 kez kontrole geliyolar demişsiniz peki sadece kendi evinize mi geliyolar yoksa akrabaların evini de araştırıyolar mı?
Sorunuza şöyle cevap vereyim.İnzibat subayları ve astsubayları sizin durumunuzu anlayışla karşılayıp usulen evinize geliyorlar.Hatta bizim eve gelmeden önce evi arayıp gelceklerini bile söylüyorlar(iyiniyetle).Yani asker eve girip arama filan asla yapmaz.Ancak polis sizi konu komşuya sorabilir.Sizi dahada rahatlatmak gerekirse ben 15 ay firarda kaldım.Bu sürede Ankaranın en popüler üniversitelerinden birinde üniversite okumaya başladım ve bu süreçte evimde ikamet ediyordum.Ama psikolojik rahatlık acısından tavsiyem başka bir yerde yaşayın bu süreci.Hem aileniz hemde siz rahat edersiniz.
üniversiteye kayıt olurken problem yaşadınız mı