Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Hali hazırda askerlik görevini yürütmekteyim. Gözlerimdeki miyop 5 ve 3.5 bunun yanında 1.5 oranında astigmatım var. Göz bozukluğunda astigmat hesaplanıyor mu? Askerlikteki en büyük problemim olan gece nöbetleri için bu konuda rapor alabilir miyim? Okuduğum forumlarda, 2005'in Ocak ayından itibaren göz bozukluğu 10 derece olanların terhis edildiği yazıyordu. Askerliğimin bitmesine 90 gün kaldı, ancak içinde bulunduğum ailevi nedenlerden dolayı bunu bir şekilde çözmek istiyorum. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler...
Re: Askerlik-Göz problemi
Merhabalar,
Askerlikle ilgili son yıllarda sorun yaşayan birisi olarak bu ve benzeri forumlardan çok yararlandım. O nedenle başkalarının da faydalanması adına ben de kendi tecrübelerimi yazmak istedim.
1997 yılında girdiğim üniversiteyi iş, güç derken bir de araya evlilik girince bitiremedim ve nihayetinde 2005 yılında okuldan kaydım silindi. Tabii bununla birlikte askerlik problemi de kapıya dayandı. Bu konuda duyarsız davrandığımdan 2005 Ekim itibariyle yoklama kaçağı konumuna düştüm. İkametgahım defalarca değiştiğinden 2006 yılından itibaren nüfusa kayıtlı olduğum yerde aranmaya başlamışım. Aslında kaçmak gibi bir niyetim yoktu ancak askere gitmek için gerekli ortamı da bir türlü yaratamadım. Neyse ailemin yaşadığı yerde polislerin sık sık gelip gitmeye başlamasıyla artık bu sorunu çözmem gerektiğine karar verdim. Gözlerimdeki ileri derecede miyop-astigmat(son ölçümlerde sağ 8.00 miyop -1.25 astigmat, sol -8.50 miyop -1.75 astigmat) ve son 6 aydır sağ gözümdeki görme kaybını da düşünerek bu konuda internetten sıkı bir çalışma neticesinde TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin Göz Hastalıkları kısmını iyice inceledikten sonra askerlikten muaf olmam gerektiğine kanaat getirdim. Tabii her ne kadar her şey ortada da olsa bunun için askeri hastaneden rapor almak dolayısıyla da askerlik şubesine gitmek gerekiyordu. Yoklama kaçağı olduğumdan, korkarak da olsa en yakın askerlik şubesine gidip bir kaç form doldurarak hastaneye sevkimi istedim. (Bu arada merak etmeyin askerlik şubesine gittiğinizde kolunuza kelepçeyi takıp askere göndermiyorlar.) Beni en yakın askeri hastane olan Haydarpaşa GATA'ya sevkettiler. Tabii bu sevk işlemi tam bir günümü aldı. Yok fotoğraf sakallıydı, yok diploman eksik filan derken askerlik şubesine 3-4 kez girip çıkmak zorunda kaldım. (Not:İstenen belgeler 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet diploma fotokopisi, 12 adet de sakalsız fotoğraf. Bu arada hastanedeki son günümde 1 fotoğraf daha gerekmesi nedeniyle 4 saatimi harcadım. O nedenle yedek bir kaç fotoğraf bulunudrmakta fayda var). Bir sürü bürokrasiden sonra ertesi gün hastaneye gitmek üzere askerlik şubesinden ayrıldım. Hastaneye gidip göz polikliniğine kaydımı yaptırıp bir süre bekledikten sonra sıram geldi ve doktor rahatsızlığımı sordu. Ben de ileri derece miyop olduğumu, astigmat da bulunduğunu söyledim ve beni direkt olarak numaralarımı öğrenmek için bir başka yere yolladı. Bilgisayardan çıkan sonuç içimi rahatlattı. Çünkü son ölçümlerden bu yana biraz daha ilerlemiş ve sağ -8.00 miyop 1.25 astigmat, sol da -9.25 miyop 2.00 astigmat çıktı. Ben bu sonuçlardan sonra çürük raporunu verip yollarlar herhalde diyerek epey rahatladım ancak pek öyle olmadı. Oradan bir başka doktora, ertesi gün bir kez daha, daha ertesi bir muayene derken hastaneye girişimin 7. gününde heyetten "b7-f4 Biomerital Miyop Astigmatizma Askerliğe elverişli değildir" raporunu alabildim. Açık söylemeliyim ki hastanede geçirdiğim bir hafta boyunca çok stresli ve bir o kadar da moral bozucu olaylarla karşılaştım. Bir kere özellikle hastanede üniformalı askerlere pek iyi davranmıyorlar. Ben kendi adıma herhangi bir kötü davranışlı karşılaşmadım ancak asker olanlar her yerden fırça yiyorlardı. Bunları gördükçe askerlik yapmayacağınızdan emin bile olsanız "Ya yaparsam benim halim nice olur acaba!" diye telaşa düşüyorsunuz. Yapanlara saygım sonsuz ancak ben kendimi hiç mi hiç hazırlamamıştım. O nedenle raporu elime alana kadar yusuf yusuf :) durumları vardı.
Bir kaç tavsiye: Öncelikle farklı forumlarda da bi muallak var: Toplamı 10 mu olması lazım 14 mü şeklinde. http://www.turkforum.net/showthread.php?t=459394 adresindeki Göz Hastalıkları kısmından da inceleyebileceğiniz üzere şu anki yönetmelik iki göz toplamı için 14 şeklinde. Astigmat hesabı konusunda da başka forumlardan edindiğim bilgiye göre astigmatların yarısı hesaplanıyor. Yönetmelikteki ifadenin yanlış olduğu ama doktorların bu konuda yönetmelikte tam anlaşılmayan ifadenin yerine olması gerekeni yani yarısını hesapladıkları söyleniyor. (Ne derece doğru bilemem) Bence astigmat hesabını yaparken yarımşar toplayıp sınırı 15miş gibi düşünürseniz bir sürprizle karşılaşmazsınız. Hastanedeki aletlerin doğru ölçüm yaptığından emin olabilirsiniz. Yalnız damlalı muayenelerde damlasızlara göre 0.25 lik küçük bir fark olabiliyor. Bu da gayet normal. Farklı tip rahatsızlıklarınızın birlikte düşünülerek değerlendirileceğini sanmayın. Örneğin bi gözde görme kaybı, hafif şaşılık, biraz miyop, biraz astigmat gibi ortaya karışık bir yönetmelik maddesi yok. :) Yönetmelikte ne yazıyorsa o. Bir başka tavsiyem doktorlara gereksiz soru sormayın, çürüğe çıkmaya çok istekliymiş izlenimi edindirmeyin. Bu sonucu değiştirmez ama işinizin bitmesini uzatabilir. Beklemekten dolayı strese girip agresif tavırlar takınmayın. Ben hep sabrettim özellikle hastanede. Siz de öyle davranmalısınız. Orada babanız general bile olsa standard prosedürün dışına çıkmanız imkansız gibi. O nedenle tüm prosedür boyunca sakin olmakta fayda var gereksiz yere zaman kaybetmek istemiyorsanız tabii. Son olarak şunu söyleyeyim. O raporu aldığınız an öyle bir sinir boşalması yaşıyorsunuz ki ben neredeyse ağlayacaktım. Açıkçası bir hafta boyunca askerlik yaptığımı söyleyebilirim çünkü çevremde sürekli askerler, askeri doktorlar, subaylar vs. vardı. Nihayetinde kendi adıma mutlu son. Hepinize hayırlı teskereler…
Re: Göz bozukluğu-askerlik
birşey soracağım, son muayenede renk körü çıktım, gerçi tecil ettirdim ama merak ettim genede renk körlüğünün askerliğe bir etkisi var mı ki?
Merhaba,
Haftaiçi bir göz rahatsızlığım için doktora gittim. Doktor göz numaralarımı da kontrol etti ve sol gözümün numarasının 6.75'e ilerlediğini söyledi. Sağ gözümün de 6.00 miyop ve her iki gözde de 1.50 astigmat olduğunu söyledi.
Göz numaraları toplamının 14 ve yukarı olmasının askerliğe engel teşkil ettiğini duymuştum, Intternet'te araştırma yaparken bir önceki sayfada örnek gösterdiğiniz kaynağa rastladım.
Benim gözlerimin toplamı artı astigmatın yarısı hesaplandığında 14.25 çıkıyor. Bu durumda ben askerlikten muaf mı tutuluyorum?
Açıkçası ben hem kısa dönem askerlik hem de askere gitmeden önce bazı işlerimi yoluna sokmak için açıköğretimde kayıtlıyım. Eğer muafiyet durumum varsa benim için çok ciddi bir durum olacak bu, askerlik nedeniyle sürekli ertelediğim birçok şeyi hayata geçirebileceğim.
Benim için çok önem taşıyan bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler.
Bu tamamen tibbi ve teknik bir konu.Buna askeri hastahaneler karar verecek.Sizi yanıltmak istemeyiz.Sonuçta göz doktoru değiliz.
yine de teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.
Elimizden gelen bu.İyi günler.
ayrıntılı bilgi için TSK Beden Kabiliyeti Ve Sağlık yeteneği yönetmeliğine bak..
pek anlayacağını da sanmıyorum ya..
sevgi ve sayglıarımla.
Re: Göz Numarası ile İlgili
İki göz toplamı 15 ve daha yüksek olanlar elverişsiz diye biliyorum.
Re: Göz Numarası ile İlgili
iki göz toplamı 14 ise askerliğe elverişsizdir. bütün araştırmalarım öyle deniyor. Senin durumundayım bende çünkü... ama toplamda miyop ve hipermetropu tam topluyorlar astigmatı yarısı kadar toplama katıyorlar. örneğin gözünün biri miyop 7 astigmatı 2 diğer gözünün miyopi değeri 7.5 astigmatı 1 böyle olunca toplam değer 8 + 8 = 16 gibi kabul ediyorlar. tabi ölçüm ve kontroller gene askeri hastanede yapılıyor. Son söz onların.
Re: Askerlik-Göz problemi
iki göz toplamı 14 ise askerliğe elverişsizdir. bütün araştırmalarım öyle deniyor. Senin durumundayım bende çünkü... ama toplamda miyop ve hipermetropu tam topluyorlar astigmatı yarısı kadar toplama katıyorlar. örneğin gözünün biri miyop 7 astigmatı 2 diğer gözünün miyopi değeri 7.5 astigmatı 1 böyle olunca toplam değer 8 + 8 = 16 gibi kabul ediyorlar. tabi ölçüm ve kontroller gene askeri hastanede yapılıyor. Son söz onların.
Re: Göz bozukluğu-askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Merhaba,
Benim göz damarlarım da bir sorundan dolayı görme kapasitem sağ gözde 0,4 ve sol gözde de 0,4. Bu rahatsızlığım askere gitmeme engel olabilir mi acaba?
Teşekkürler
herkese selam,
Öncelikle böyle güzel bir forum yapilip bu konularin konusulmasindan dolayi cok memnun oldugumu dile getirmek isterim.
Benim sorum su yönde olucak:
Benim göz kusurum nedeniyle askerlik icin uygun olmamam gerektigini forumda teyit etmis bulunuyorum.(her iki gözümde miyop ve de toplami 15 üzeri)
Suan yurtdisinda yuksek lisans ogrencisi oldugumdan 2008 nisanina kadar tecilim ve tezimle ugrasiyorum.Sanirim aralik ayi icinde tezimi bitiriyor olacagim.
Benim ögrenmek istedigim tecilimi gecersiz kilmadan daha önceden bunu askeri hastanede teyit ettirip rapor alma imkanim sözkonusu olabilir mi yoksa 2008 nisanina kadar beklemem mi gerekiyor?
simdiden ilginize , önerilerinize ve gelen cevaplara tesekkür ederim..
saygilar
Alıntı:
AjanN rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba arkadaşlar,
Açıköğretimden dolayı askerliğimi tecil ettirmiştim.Yukarda yazdığım açıklamadaki gibi,ilk muayenede hastaneye sevkimi istememe rağmen sevkedilmedim gece körülüğü vardı.
Ani bir kararla AÖF'yi dondurup,tecili durdurup askere gitmeye karar vermiştim birkaç gün önce.Şubeme gittim gerekli formları doldurdum.Memur bana,"muayene olmuştun dimi"dedi.Evet dedim ama tekrar olmak istiyorum,gece körlüğüm var dedim."O zaman burda olma,seni direk hastaneye sevk edeyim dedi."ok" dedim.
Bugün askeri hastaneye gittim.Doktor bey,"sorunun ne"dedi."Gece körlüğüm var" dedim.Makinayla gözümü inceledi ve yanımda götürdüğüm raporlarımı verdim(birhayli çoktu)."Tamam,sen askere gitmeyeceksin delikanlı" dedi.(Bu arada hiç de sinirli bir doktor değildi,çok ılımlıydı saolsun.)Yarınki heyete raporlarını fotokopi vs. getir,işlemlerin bitsin dedi.Tamam dedim ve yarın tekrar ve son olarak gidicem inşallah.
Maksadım askerlikten yırtmak değildi,gidince gözlerimden dolayı,nöbet,eğitim vs.yapamamamın acısını ve hatta askerler tarafından alay konusu olmayı istemezdim.O açıdan isabetli karar oldu.Ve zaten yukardaki mevzuata göre gece körlüğü askere elverişsiz demektir.(Ayrıca -2,50 miyopastigmat da vardı bende)
Saygılarımla...
merhaba...
benim nişanlımında gece körlüğü rahatsızlığı var fakat tecilini bozdurarak askere gitti.. bu arada nasıl bir yol takip edeceğini bilmediği içinde sevk almakta gecikti. askerlik şubesine gittiğinde artık seb-ni sadece hastaneye birliğin sevk eder dediler ve bilceciğe gitti.. şuan hala orda hastaneye sevk olmak için uğraşıyor. orda nasıl bir yol izlemeli lütfen yardımcı olunuz
şimdiden teşekkürler...
kimse cevap vermediği ve soruma cevap bulamadığım için çok teşekkürler:kızgın:
merhaba eşim keratakonus hastası sol göz -7.25 sağ göz -1.25 görmekte güçlük çektiğini söylüyor özelliklede karanlıkta şu anda askerde çürük raporu alabilirmi ?cevap verirseniz çok sevinirim.
birsencim benim nişanlımda retinitis pigmentosa rahatsızlığı var yani gece körlüğü... gitti askere çok istedi gitmeyi ama zorlandı gece eğitimlerinde sonra revire çıkıp söyledi ve hastaneye sevk ettiler... bilecikte acemi birliğindeydi ama oradakiler çok şükür anlayışlı çıktı ve hemen hastaneye sevk ettiler... dün muayene oldu erg cihazına girdi ve pazartesi çürük raporu alacak inşallah... eşin nerde yapıyo askerliğini ne kadar oldu gideli?
inşallah alırda kavuşurşunuz. benimkide gitti ,acemi birliğinde ,ama zaman yok ustabirliğine gittiğinde çık demişler. ilk zamanlar ilgilenmedi illede yapıcam dedi .sonra anladı tabi yapamayacağını ,zorlandı şimdide uğraşıyor ama bakalım inşallah verirlerde kurtulur
merhaba eşim keratakonus hastası sol göz -7.25 sağ göz -1.25 görmekte güçlük çektiğini söylüyor özelliklede karanlıkta şu anda askerde çürük raporu alabilirmi ?cevap verirseniz çok sevinirim.