-
Emekli Sandığından emekli kişi yetim aylığı alabilirmi
Hiç evlenmemiş teyzem 1980 yılında karayollarından emeklidir, halen emekli maaşı almaktadır, 83 yaşındadır. Babası devlet memuru olarak emekliydi ancak teyzem yıllardır emekli yetim maaşı talebinde bulunmamış. Son değişiklerden sonra Teyzem, emekli maaşı almasına rağmen emekli yetim maaşı da alabilir mi ? Dava açsak şansımız olurmu ? Geriye dönük kaç sene olarak alabilir ? Bu konuda yardım rica ediyorum, teşekkürler.
-
Cevap: Emekli Sandığından emekli kişi yetim aylığı alabilirmi
Her iki aylığı birlikte alamazsınız.Ancak, yüksek olanı tercih edebilir. hak sahibi olduktan itibaren 5 yıllık zaman aşımı vardır. zaman aşımı süresinden sonra başvuranlara toplu para ödenmiyor.
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Her iki aylığı birlikte alamazsınız.Ancak, yüksek olanı tercih edebilir. hak sahibi olduktan itibaren 5 yıllık zaman aşımı vardır. zaman aşımı süresinden sonra başvuranlara toplu para ödenmiyor.
Emekli sandığı ve sgk ayrı işlem yapıyor diye biliyordum değiştimi?
-
dul maaşı + emekli maaşı dediğiniz şekilde alınıyor. Ancak yetim maaşından emin değilim. Sanırım olmuyor.
-
Ölen eş yada anne baba nafaka yükümlüsü konumunda miras olarak bakıldığında da yetim yetimdir dul da dul
Dul alırda yetim alamaz mı? :DD
-
Alıntıdır.
Sigortalıların ölümü halinde, hak sahibi olan eş ve çocuklar ile bazı şartların oluşması durumunda anne-baba da ölüm aylığı alabilir.
Dul ve yetim aylığının bağlanmasında öncelikle kişilerin “SSK’lı mı, Bağ-Kur’lu mu” oldukları gibi bir takım değerlere bakılıyor. Sigortalıların vefatı halinde eş ve çocuklarına hatta bazı durumlarında anne, babaya da aylık bağlandığını söyleyelim. 5510 sayılı kanuna göre “ölüm aylığı” diyoruz buna.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının ölüm tarihinin 2008 Ekim ayı başından sonra olması ve en az 1800 gün malüllük-yaşlılık ölüm sigortası yani emeklilikle ilgili prim ödenmiş, bildirilmiş olması gerekiyor. 4A kapsamında sigortalı sayılanlar için borçlanmalar hariç olmak üzere en az 5 yıl sigortalılık süresi olup 500 gün emeklilikle ilgili malüllük-yaşlılık ölüm primi bildirilmiş olması yetiyor.
Bağ-Kur’dan emekli olan bir kişini dul eşine aylık bağlanabilmesi için 1800 gün prim ödenmesi gerekirken SSK’lının dul eşine aylık bağlanabilmesi için borçlanmalar hariç 900 gün şartı aranıyor. Hatta 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen SSK sigortalılarının bu anlamda borçlanmaları da 900 günün hesabında dikkate alınır ve burada 1 Ekim 2008 tarihinden önce borçlanma ayırımı olmadığı için 5 yıl sigortalılık süresi 900 günü borçlanarak tamamlayanlar için de yine aynı şekilde dul yetim aylığı, bağlanması mümkün.
Sigortalının ölüm tarihinden önce en son hangi sigortalılığa tabi ise buna göre emeklilik koşulları belirleniyor. Ölmeden 3 gün önce SSK’lı olan bir kişi ömrü boyunca memur gibi veya Bağ-Kur’lu gibi çalışmış olsa bile ölüm tarihinde SSK’lı olduğu için bu kişinin koşulları SSK’ya göre bakılarak belirleniyor.
Bağ-Kur’luların dul yetim aylıklarının bağlanmasında bir takım nüanslar var. Ölüm tarihi 4 Ekim 2000 öncesi ise sigortalının 3 tam yıl yani 1080 gün prim ödemesinin olması durumunda hak sahiplerinin ölüm aylığı kazanması söz konusu olur. Ölüm 4 Ekim 2000’le 7 Ağustos 2001 arasında gerçekleşmiş ise sigortalının 5 tam yıl yani 1800 gün prim ödemesi yok ise dul ve yetimlerine ölüm aylığı bağlanmaz. Ölüm 8 Ağustos 2001’le 1 Ağustos 2003 tarihleri arasında gerçekleşmişse bu kez hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının en az 1080 gün prim ödemesinin olması gerekir. 2 Ağustos 2003 tarihi ve sonrasında vefat eden sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekir. Emekli Sandığında 5 tam yıl şartı aranıyor.
Dul yetim aylığı alanlar çalışabilir mi?
Resul Kurt: Tabi ki çalışabilir, normal sigorta primi öderler. Emeklilerin ödediği sosyal güvenlik destek primi gibi değildir, bunlar emekli olmamış çünkü. Normal sigortalı gibi primlerini öderler, günü geldiğinde kendileri de emekli olabilirler. Ancak SSK’dan ve Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocukları evlendikleri zaman, kendi çalışmalarından dolayı emekli oldukları zaman veya çalışmaya başladıkları zaman yetim aylıklarını kestirmeleri gerekir. Dul eş için farklı. Dul eşler çalışabilir, kendi emekli aylığını alabilir, sadece dul eş evlendiğinde kesilir. Yani dul eş kadın olabileceği gibi erkek de olabilir. Yine SSK’dan, Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocukları evlendikleri zaman aylıklarının 24 katı tutarında kendilerine bir “çeyiz parası” dediğimiz evlenme yardımı yapılır. İki yıldan önce boşanırsa iki yıl dolmadan da yeniden kendisine yetim aylığı bağlanmaz.
Emekli Sandığı’nda biraz daha farklı bir durum var. Emekli Sandığı kapsamındaki memur çocukları, yetim çocukları SSK’lı çalışsalar da, Bağ-Kur’lu olarak kendilerine bir işyeri açsalar da SSK’dan Bağ-Kur’dan emekli aylığı alsalar da yetim aylıkları kesilmez. Evlendikleri, memur oldukları zaman kesilir. Aynı şekilde memur olarak emekli oldukları zaman da kesilir. Bunlar için de geçerli evlendikleri zaman kendilerine de evlenme yardımı, çeyiz parası ödenir.
Dul eşler aynı SSK’da olduğu gibidir, çalışabilirler hiçbir problem yok, dul maaşlarını alırlar. Medeni Kanun’a göre evlendikleri zaman aynı şekilde dul aylıkları kesilir.
-
-
Alıntı:
Abdullah Yaman rumuzlu üyeden alıntı
Alıntıdır.
Emekli Sandığı’nda biraz daha farklı bir durum var. Emekli Sandığı kapsamındaki memur çocukları, yetim çocukları SSK’lı çalışsalar da, Bağ-Kur’lu olarak kendilerine bir işyeri açsalar da SSK’dan Bağ-Kur’dan emekli aylığı alsalar da yetim aylıkları kesilmez. Evlendikleri, memur oldukları zaman kesilir. Aynı şekilde memur olarak emekli oldukları zaman da kesilir. .....
İşte burada yazılı alamaz....
-
Alıntı:
Bende 2 defadır alamaz diyorum zaten
-
Alıntı:
Bende 2 defadır alamaz diyorum zaten
Ben de zat-ı alinizi teyit ediyorum....
-
Alıntı:
Anlamadım :(
-
Alıntı:
ismail32 rumuzlu üyeden alıntı
Anlamadım :(
Dersi kaçırdınız. kaç defa anlattık bida anlatamayız derse girip dinleseydiniz.:DD
-
-
Alıntı:
Teyze işçi emeklisi olmasın?
- - - Updated - - -
Kurum farkı açısından
- - - Updated - - -
Başlığı görmesek :DD
- - - Updated - - -
Demekki dersi kaçıran tek ben değilmişim :)
Başlığı dikkate almasa idik
Abdullah hoca olsa idi. " Evladım İşte oda var derdi":DD
Abdullah hocanın Hocası Resul Hocadan alnıtı
Emekli Sandığı’nda biraz daha farklı bir durum var. Emekli Sandığı kapsamındaki memur çocukları, yetim çocukları SSK’lı çalışsalar da, Bağ-Kur’lu olarak kendilerine bir işyeri açsalar da SSK’dan Bağ-Kur’dan emekli aylığı alsalar da yetim aylıkları kesilmez. Evlendikleri, memur oldukları zaman kesilir. Aynı şekilde memur olarak emekli oldukları zaman da kesilir. Bunlar için de geçerli evlendikleri zaman kendilerine de evlenme yardımı, çeyiz parası ödenir.
-
Teyze gerçekten işçi olsa ne olur?
- - - Updated - - -
Ayrıca ben sizin başlığı okumadığınızı ima etmiştim:)
- - - Updated - - -
Yanıt vemekte geciktiğiniz için
-
Alıntı:
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Abdullah hocanın Hocası Resul Hocadan alnıtı
- - - Updated - - -
Konu: Emekli Sandığından emekli kişi yetim aylığı alabilirmi Başlık buydu sanırsam
-
Alıntı:
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
işime böyle düşünmek geliyor da olabilir :DD
- - - Updated - - -
Dersi kaçıran tek ben miyim ? bunu mu ima ediyorsunuz? :(
-
Bende ders derken ironi yapmış idim derste benim dersim değil Bölüm başkanı Abbullah hocanın dersi idi. Biz bu konudan çırak çıktıydık zaten yukarıda.:DD
- - - Updated - - -
Konuya cevapları baştan itibaren tekrar bakıverirseniz.
-
Alıntı:
Bende ders derken ironi yapmış idim derste benim dersim değil Bölüm başkanı Abbullah hocanın dersi idi. Biz bu konudan çırak çıktıydık zaten yukarıda.:DD
- - - Updated - - -
Konuya cevapları baştan itibaren tekrar bakıverirseniz.
Bakmama gerek yok konuyu gayet iyi anladım hakim olduğum bir konudur aslında ben bu durumu Anayasaya aykırı bulduğun için dersi almamakta direniyorum sadece yaş 83 olmasa anayasa mahkemesine gidin derdim
-
Alıntı:
Bakmama gerek yok konuyu gayet iyi anladım hakim olduğum bir konudur aslında ben bu durumu Anayasaya aykırı bulduğun için dersi almamakta direniyorum sadece yaş 83 olmasa anayasa mahkemesine gidin derdim
İyi fikir ama yasanın anası bunu değiştirinceye kadar durum budur.
Fakat zaten adaletsizlik Emekli sandığındadır.
-
Aslında 6 ayda sonuçlanabilir ama merak ettiğim aylığı almak için asliye hukuk mahkemesine dava açılmalımı yoksa başvurunun yasal nedenle red edilmesi anayasa mahkemesine başvurmak için yeterli olur mu? (başvuru dilekçesinin yetkili merci tarafından yasal gerekçe ile reddi)
-
Alıntı:
Aslında 6 ayda sonuçlanabilir ama merak ettiğim aylığı almak için asliye hukuk mahkemesine dava açılmalımı yoksa başvurunun yasal nedenle red edilmesi anayasa mahkemesine başvurmak için yeterli olur mu? (başvuru dilekçesinin yetkili merci tarafından yasal gerekçe ile reddi)
İç Hukuk yolları kapanmış olması gerekli diye biliyorum. Anayasa mahkemesi için
-
Teorik olarak yargı sonucu belli yasa var ortada. prosödür ne olur ki?
- - - Updated - - -
Bende ondan diyorum ya yasa iç hukukun önünü kapatmış vaziyette.
- - - Updated - - -
Alıntı:
İç Hukuk yolları kapanmış olması gerekli diye biliyorum. Anayasa mahkemesi için
Aslında bu yasada anayasaya aykırı onuda iptal ettirsek. :DD
-
Burada Şahsen mağduriyet söz konusu değil. Diyelim ki oldu. Hukuk yollarının tüketilmesi gerekir
Fakat yinede burada şahsi mağduriyet görmüyorum şahsen.
Teyze işçi emeklisi olsa idi zaten diğer işçi emeklilerinden ayrıcalıklı olarak babası emekli sandığı emeklisi olduğu için yetim aylığı alabilecekti. zaten e. sandığı yönünden adaletsizlik var ortada.
-
Sgkdan emekli olsaydı alacaktı maaşı bu şekilde maaş alanlar varken bu teyzeninin aylık asgari 500tl mağduriyeti var
-
Alıntı:
Teorik olarak yargı sonucu belli yasa var ortada. prosödür ne olur ki?
- - - Updated - - -
Bende ondan diyorum ya yasa iç hukukun önünü kapatmış vaziyette.
- - - Updated - - -
Aslında bu yasada anayasaya aykırı onuda iptal ettirsek. :DD
Zaman Bakımından Yetki
Kanunun “Yürürlük” başlıklı 76. maddesinde bu Kanunun bireysel başvuruyu düzenleyen maddelerinin (45 ila 51. maddeler) “23/9/2012 tarihinde” yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir. Ayrıca Kanunun geçici 1. maddesinin 8. fıkrası ile de “Mahkeme, 23/9/2012 tarihinden sonra kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine yapılacak bireysel başvuruları inceler” hükmü getirilmiştir.
-
Yasa yüzünden hukuk yolları son bulmuş durumda NE YANİ ASLİYE HUKUK YASA MI İPTAL EDECEK
-
Alıntı:
Yasa yüzünden hukuk yolları son bulmuş durumda NE YANİ ASLİYE HUKUK YASA MI İPTAL EDECEK
Anayasa mahkemesi için zaman bakımından yetkidir bahsettiğim.
-
NİHAİ İŞLEM bu ilginç geldi.
- - - Updated - - -
Sayın ceceli bu akşam olayı bağladık direkt anayasa mahkemesi yolu açık bence 200 tl harç ile iş biter
- - - Updated - - -
sustunuz.........
-
Alıntı:
NİHAİ İŞLEM bu ilginç geldi.
- - - Updated - - -
Bence değil ama yarın bağlayalım uykum geldi sen meraklı öğrenci çıktın 3 ü ettik :DD
Sayın ceceli bu akşam olayı bağladık direkt anayasa mahkemesi yolu açık bence 200 tl harç ile iş biter
200 mü olduydu o 150 biliyom ben.
-
-
BİREYSEL BAŞVURUNUN ŞARTLARI
Kanun Yollarının Tüketilmesi
Anayasal haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes ilk önce bu alanda asıl görevli olan olağan yargı yerleri önündeki mekanizmaları harekete geçirecek ve burada bir çözüm bulamaması halinde, iddiasını Anayasa Mahkemesi önüne taşıyabilecektir. Bu nedenle kişilere bu yola başvurmadan önce ihlale neden olduğunu ileri sürdükleri işlem, eylem ya da ihmal için “kanunda öngörülmüş idarî ve yargısal başvuru yollarının tamamını” tüketmiş olmaları zorunluluğu getirilmektedir.
Kanun yollarının tüketilmesi şartı, bireysel başvuruda “kanun yollarında gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz” hükmü ile birlikte ele alındığında bu başvurunun istinaf ve temyiz benzeri veya onların uzantısı bir başvuru yolu olmadığı ortaya çıkmaktadır. Anayasa Mahkemesi, sadece bir hak ve özgürlük ihlali iddiasını spesifik anayasa hukuku bağlamında inceleyecektir. Temyiz ve istinafta yapıldığı gibi ilk derece mahkemelerinin olayları ve delilleri doğru değerlendirip değerlendirmediği, kanun hükümlerinin yorumlanması ve somut olaya uygulanmasında bir hata yapıp yapmadığı veya onların usul meseleleri hakkında kararlarının irdelenmesi Anayasa Mahkemesinin yetki alanı dışındadır.
Buna göre mantıklı değildir.
Detaylar burada var
http://www.hukukiyardim.gov.tr/sayfalar/amahkeme.html
-
Daha açık konuşsanız
- - - Updated - - -
https://www.hukuki.net/showthread.php?103838-Kadin-Erkek-esit-olmali-buna-cani-gonulden-inaniyorum
-
Alıntı:
Daha açık konuşsanız
Daha nasıl açık konuşalım. Yukardaki kanun maddesini okuyunuz. Kanun var iken benim gibi çırağın lafının hükmümü olur.
-
Eşitlik hak ve özgürlük OLSA GEREK.
- - - Updated - - -
Yazımda bu konuya değinmiştim üstte adresi verdim.
- - - Updated - - -
Kısaca aylığı bağlatamasakta iptali mümkün gibi :DD
-
Bana göre teyze işçi emeklisi olsa idi ve emekli sandığı emeklisi ölü babadan maaş alsa idi.
Başka bir teyze işçi emeklisi olsa idi ve İşçi emeklisi ölü babadan maaş alamasa idi.
Yukarıdaki şıklara göre adil olmayan 1. sine yapılan uygulama idi.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Eşitlik hak ve özgürlük OLSA GEREK.
- - - Updated - - -
Yazımda bu konuya değinmiştim üstte adresi verdim.
- - - Updated - - -
Kısaca aylığı bağlatamasakta iptali mümkün gibi :DD
Şu hali ile mevcut yasa kapsamında başvuru bile mümkün değil
İçeriğe girersekte mümkün değildir.
-
Bir yazıda okumuştum anayasa mahkemesi zina açmazından sonra yasa koyucuya gereken düzenleme için fırsat tanıyor ama tahminim yasa koyucu düzenleme yapmak istemeyeceğinden kökten iptal olu mu sizce?
-
Alıntı:
Bir yazıda okumuştum anayasa mahkemesi zina açmazından sonra yasa koyucuya gereken düzenleme için fırsat tanıyor ama tahminim yasa koyucu düzenleme yapmak istemeyeceğinden kökten iptal olu mu sizce?
Zina yapmayımı düşünüyorsunuz.?:DD
O zaman yeni konu açın orada tartışalım.
-
Maaşı hakkı alamamak bir ceza gibi değerlendirilebilir mi sizce ?
sonuçta ceza haktan mahrum bırakma değil mi?
[COLOR="silver"]- - - Updated - - -
-
Merhabalar, benim de benzer bir sorum olacak, yardımcı olursanız çok sevinirim. Emekli sandığı emeklisi annemden yetim aylığı alıyorum. Ssk lı çalışanım, aylığımı almaya devam ediyorum. Devlet memurluğu durumunda maaşın kesileceğini biliyorum. Fakat, atanıp gitmemek, veya memur olarak atanıp emekli olmadan istifa durumunda bu aylığın tekrar bağlanma ihtimali var mıdır? Boşanma durumunda tekrar hak kazanabiliyoruz fakat memuriyetin sona ermesi ile alakalı hiç bilgi göremedim. Bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi? Çok teşekkür ederim.