İhbar Süresinin Sözleşme ve Kanunda Farklı Olması
Merhaba, 1,5 yıldır çalıştığım işimden istifa edeceğim. Sözleşmemde tarafların sözleşmeyi fesih etmesi için karşı tarafa 15 gün önceden bildirimde bulunması gerektiği belirtilmiş. İş Kanunu'na göre ise, işçi 6 ay-1.5 yıl arası bir süredir çalışıyorsa, ihbar süresi 4 hafta olarak belirtilmiş. Ben 30 Ekim 2012'de işten ayrılmak için istifa dilekçemi hangi tarihte vermeliyim? Sözleşmemde yazan 15 gün öncesinde mi, yoksa 4 hafta öncesinde mi? Ayrıca, ben eğer ekim başında istifa dilekçemi verirsem, bayramı dahil etmemek için, sözleşmede de 15 gün yazdığı için bayramdan önce çıkarırlar mı? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: İhbar Süresinin Sözleşme ve Kanunda Farklı Olması
SÜRELİ FESİH
Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Yukarıda da görüldüğü üzere bu sürelerin asgari olduğu söylenmiş ve azaltılabileceği değil artırılabileceği belirtilmiş.
Bu durumda sözleşmelerle, yasal ihbar sürelerinin daha kısa olarak tespit edilmesi durumunda, sözleşmenin bu yoldaki hükmü geçersiz olduğundan yasadaki asgari sürelerin uygulanacağı kanaatindeyim.
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
SÜRELİ FESİH
Madde 17 - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Yukarıda da görüldüğü üzere bu sürelerin asgari olduğu söylenmiş ve azaltılabileceği değil artırılabileceği belirtilmiş.
Bu durumda sözleşmelerle, yasal ihbar sürelerinin daha kısa olarak tespit edilmesi durumunda, sözleşmenin bu yoldaki hükmü geçersiz olduğundan yasadaki asgari sürelerin uygulanacağı kanaatindeyim.
Haklısınız, ancak çalıştığım yer devlete bağlı bir kurum olduğu için sözleşmeye kanunlara aykırı bir şey koyacaklarını düşünmüyorum. Acaba sözleşmede yer alan sözleşmeyi feshetme süresi ile ihbar süresi hukuki açıdan farklı şeyler olabilir mi?
Devlete bağlı kurumlarda çok daha hatalı işlem olabiliyor.
Bu gibi yerlerde kimi yöneticiler ya da görevliler "çok iyi bildikleri" için kendilerini kanundan üstün zannedebiliyorlar.
Tabii iş yargıya gidince duvara tosluyorlar :)
İş sözleşmesini feshetme süresi = ihbar süresi.
Peki ben 1 ay sonra çıkacağımı belirttim diyelim, kanuni olarak gereken ihbar süresi de bu. Beni bu süreden önce çıkarabilirler mi?
İş kanunu madde 17 ye göre ihbar tazminatını öder, çıkarır
- - - Updated - - -
İş kanunu madde 17 ye göre ihbar tazminatını öder, çıkarır