1475 sayılı iş kanununda işe iade prosedürü
Merhabalar 2001 yılında verilmiş bir karar ile başka bir dosyayı karşılaştırmak için soruyorum. Bildiğiniz üzere 1475 sayılı iş kanunu 2003 yılında yerini 4857 sayılı kanuna bırakmıştır.. 4857 sayılı kanunda işe iade ve işe başlatmama tazminatı açık olarak belirtilmişken 1475 sayılı kanunda böyle bir hususa rastlamadım. 1475 sayılı kanunda işe başlatmama tazminatı uygulaması yok muydu? O kanuna tabi görülen davalar sonucunda işe geri alma mecburi miydi, işe başlatmama gibi bir lüks yok muydu? Teşekkürler
Cevap: 1475 sayılı iş kanununda işe iade prosedürü
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar 2001 yılında verilmiş bir karar ile başka bir dosyayı karşılaştırmak için soruyorum. Bildiğiniz üzere 1475 sayılı iş kanunu 2003 yılında yerini 4857 sayılı kanuna bırakmıştır.. 4857 sayılı kanunda işe iade ve işe başlatmama tazminatı açık olarak belirtilmişken 1475 sayılı kanunda böyle bir hususa rastlamadım. 1475 sayılı kanunda işe başlatmama tazminatı uygulaması yok muydu? O kanuna tabi görülen davalar sonucunda işe geri alma mecburi miydi, işe başlatmama gibi bir lüks yok muydu? Teşekkürler
1475 sayılı yasada bugünkü anlamıyla işlerliği olan bir iş güvencesine dair herhangi bir düzenleme yoktu.
Sadece 1475 sayılı eski İş Kanunun iş güvencesini sağlamaya yönelik olan 24. maddesine göre, aşağıdaki gibi bir şekilsel koruma-güvence vardı, onun da herhangi bir hukuki yaptırımı yok, para cezası düzenlemesi vardı, yani kuruma cezayı öder-iş biterdi.
''işveren bu kanunun 13'üncü maddesinde belirtilen şartlara uyarak işine son verdiği veya 16'ıncı maddenin III. bendi gereğince iş akdini fesheden işçilerin yerine, çıkma ve çıkarma tarihinden itibaren altı ay içinde başka işçi alamaz. Bu süre içinde işyerine aynı nitelikte iş için yeniden işçi almak isteyen işveren durumu uygun araçlarla yayımlar ve işçinin kaydettirdiği adrese noter aracılığı ile duyurur. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde işyerine başvurmayanların bu hakkı düşer.''
Cevap: 1475 sayılı iş kanununda işe iade prosedürü
Teşekkürler sayın Kırcalı, peki 1475 yürürlükteyken açılan işe iade davalarında şu an 4857 deki gibi "işe al yada tazminatını ver" hükmünün karşılığı olarak o zaman nasıl bir karar veriliyordu? Sadece işçinin çıkarılması sonucunda "6 ay bekle sonra istediğini yap" mı deniyordu?
Bunu şunu için soruyorum, halihazırda temyizde işe iade istemli dosyam var. Davalı kurumda 2000-2001 yıllarında çıkartılan bir kaç kişi de işe iade davası açmış ve kazanmışlar ve işe iade edilmişler. Bu durumda acaba o zaman tazminat opsiyonu yoktu da ondan işe almaya mecbur mu kaldılar, beni de işe geri çağırabilirler mi gibi bir soru işareti oluştu kafamda o yüzden iki kanun arasında ayrım yapmaya çalışıyorum.