Sigortam yatmadı nasıl kanıtlarım?
14 ay çalıştığım işyerinde son üç ay sigortam yatmadı. fatura defteri elle yazılıyor. benim yazım fatura defterinde var. bu kesin ispat nedeni olabilir mi? ayrıca şahit gerekir mi?
paramı alamadım sigortam yatmadı.dava etsem bunları alma imkanım olur mu acaba?
Cevap: sigortam yatmadı nasıl kanıtlarım?
Yatmadı derken çıkışınız mı yapılmamış? Sizi ilgilendiren e-devlette (ya da SGK sitesinde) gördüklerinizdir. Çalışmanızı orada görüyorsanız ancak işveren SGY ya ödeme yapmadıysa sizi ilgilendiren bir durum yok.
Sitelerden birine bakın; ÇIKIŞ yapılmış mı görünüyor?
Sigortalılık fiilen işe başlamayla başlar.Bu konuda SGK'ya bildirim yapılıp yapılmamasının bir önemi yoktur.Önemli olan fiilen çalışmaya başlamaktır ve fiilen çalışılan sürede de sigortalılık devam eder.Bu konuda işinize son verilmiş gibi gösterilip primlerinizin yatırılmamasının bir önemi olmayacaktır.Yeter ki orada çalıştığınızı kanıtlayabilin...
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Yatmadı derken çıkışınız mı yapılmamış? Sizi ilgilendiren e-devlette (ya da SGK sitesinde) gördüklerinizdir. Çalışmanızı orada görüyorsanız ancak işveren SGY ya ödeme yapmadıysa sizi ilgilendiren bir durum yok.
Sitelerden birine bakın; ÇIKIŞ yapılmış mı görünüyor?
çıkış yapılmış görünüyor e-devlette. ama ondan sonraki üç ay boyunca yatırılmamış ve ben çalıştığım sürenin ne parasını alabildim ne tazminat. bu üç ayı kanıtlayıp sigorta, maaş ve tazminatımı almak istiyorum.
bunun için esas sorum fatura defterindeki yazımın kesin kanıt olup olmayacağı. şahit bulmak bu devirde çok zor .
El yazınız ile yazdığınız fatura defterleri kanaatimce çalıştığınızın kesin derecesinde kanıtıdır. Ancak muhakkak tandığınız / referans alacağınız bir avukata gidin ve durumu ona anlatın. Zira yapacağınız ufak bir hata çok fazla hak kaybınıza sebep olabilir. Halbuki avukat belki de işvereninizle sadece konuşarak dava bile açmadan kısa sürede haklarınızı alacaktır.
Bir soru geldi aklıma, iş sözleşmeniz belirli süreli miydi? (Örneğin 12 aylık vb.)
Alıntı:
desende_asi rumuzlu üyeden alıntı
Bir soru geldi aklıma, iş sözleşmeniz belirli süreli miydi? (Örneğin 12 aylık vb.)
yazılı bir sözleşme yok
Siz mi işten çıktınız, işten mi çıkarıldınız, çıkarıldıysanız önceden işten çıkarılacağınız size bildirildi mi, ne kadar zaman çalıştınız orada?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Siz mi işten çıktınız, işten mi çıkarıldınız, çıkarıldıysanız önceden işten çıkarılacağınız size bildirildi mi, ne kadar zaman çalıştınız orada?
işten çıkarıldım. ihbar süresinden bahsediyorsunuz sanırım böyle bir süre verilmedi. 14 ay çalıştım.