-
İyi cezalar
Yazmayacaktım ama gazeteler ve bu sabahta TV de resmen adamlarıda görünce yazalım dedim iyi cezalar da var bu ülkede
Çeşitli gazeteler )
Yeni Türk Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından daha sık uygulanan 'sosyal cezalar'dan sanıklar da memnun. Sakarya Asliye Ceza Mahkemesi, bir kavgaya karışan ve darp suçu işleyen 25 yaşındaki Mehmet S.'ye önce 2 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ardından cezayı bilgisayar kursuna gitme cezasına çevirdi. Adapazarı Halk Eğitim Merkezi'nde 4 ay boyunca 160 saat kurs görmesi gereken Mehmet S. de verilen cezayı seve seve kabul etti. 1.5 aydır kursa devam eden Mehmet S. şöyle dedi: 'İlk kez bilgisayar başına oturup, kullanmayı öğrendim. Kursa geldikten sonra kendimde değişiklik hissettim. Ceza almam benim için bir dezavantajdı ama bu avantaja dönüştü. Böyle olmasaydı bilgisayar öğrenmek aklımın ucundan bile geçmiyordu. Burada sadece bilgisayar dersi değil hayat dersi aldım.' Dört çocuk babası 40 yaşındaki F. G. de üç ay hapis cezası yerine okuma yazma kursuna gönderildi. Haftanın 5 günü kursa gelen ve 90 saatte okuma-yazma öğrenecek olan F.G. şunları anlattı: 'Verilen ceza çok güzel. Mahkemede söylediklerinde kulaklarıma inanamadım. Yaşım ilerlediği için okuma-yazma kursuna gitmeye utanıyordum. Şimdi çok mutluyum.'
Aynı mahkeme, ilköğretim 7. sınıf öğrencisi E.T.'ye de işlediği bir suç nedeniyle, 1 ay süreyle, Hayırseverler Derneği'ne ait yaşlı bakımevindeki kişilere kitap okuma cezası verildi. E.T. 1 ay boyunca her cumartesi 4 saat süreyle, yaşlılara kitap okuyor.
-
taahhüdü ihlal edenlere ne ceza verilecek hapis cezası mı 6 ay yatacak mı yoksa iyi cezalar mı
mal beyanında bulunmama nedeniyle 10 gün hapis cezası mı yoksa iyi ceza mı