Ben bu işten nasıl çıkacam (İş bitişi yapılmamış bina ve tapu sorunu)
Merhabalar sizlerin vakitlerini almadan hemen konuya geçmek istiyorum . bir cok kişiye anlatacagım sorunumu ifade etsemde ne yapmam gerektigini anlatır bir yol gösteren olmadı yardımlarınızı bekliyorum
Mütahiti kaçan ve bitişi yapılmamış bir binada 7 katınına ait bir dublex daire de oturuyorum.
Müttahit binadaki %98 i bitirilen daireleri inşaat başlamadan önce satmıştır. binada ve daire içinde bir cok seyi evin içinde oturan mülk sahip leri yaptı. (örn dublexteki eksiklikler, merdivenleri vb.) lakin mütahit arsa sahipleri ile sözleşme yaptığın da sözleşmelerinde %50 %50 olarak beyan etmiş ama arsa sahiplerine belediyeden izin almadan 5 daire arsa sahiplerinin olacak sekilde 5 daire mütahitin olacak şekilde söz vermiştir. lakin belediyeden bu durum için 4 daire arsa sahiplerinin 4 daire mütahitin olacak sekilde proje ve uygunluk almıştır.
Arsa sahibi ile mütahit arasında sorunlar yaşamaya başlaşlamış ve bize satıgı yerlerde elimizde bir evrak bir tapu olması niyeti ile daha bina bitişi yapılmadan tapu çıkartmıştır. lakin çıkartılan tapularda mütahitin inşaata başlarken vekalet ile aldığı hisse paylarını tapu çıkması için bizlere vermiştir . bu tapularda 4/1 hissesine sahip olduğumu ifade etmektedir.
yani her dairede 3 hissedar ve her hissedarın 2 dairede hissesi söz konusudur.
örn benim dairemin üzerinde 2 arsa sahibinin 1 er toplamda ve benim hissem ile toplam 3 hisse bulunmaktadır. lakin bu durumun çözümü için arsa sahipleri ile bir araya geldigimizde hiç bir karara varılamamıştır.
kendi cabam ile birşeyler yapabilir miyim diye arastırmak istedim
yapı denetime gidilip bu sorunların duzeltilmesi için bas vuruldugunda, binanın iş bitimi daha verilmedigini binanın %98 i bittigini fakat diger kalanlarının ise yapılması gerektigini söylemiştir. lakin yinede evraksal işlemlerin bastan yapılması gerektigini ve evraklar üzerinde imzaların olması için bir mütahittin olması gerektigini bu binayı üstlenmesi gerektigini yoksa binanın iş bitimi cıkamayacagını bildirmiştir. lakin arastırmalarımız ile ne kaçan mütahit nede yeni bir mütahitt bulunamamıştır. bu durumda evraksal olarak ta sıkıntımız olmuştur. bu durum belediye ile de görüşüldügünde mütehattisiz işlem yapılamayacagı söylenmiştir.
bu arada binanın ruhsat tarihi 2013 in temmuz aylarında sonlanacagı yapı denetim tarafından söylenmiştir.
arsa sahipleri (2 kişiler) ve biz 4 daire olarak bu sorunun en azından eksik kalan yerlerin yapılması için toplandık. arsa sahiplerinden 1 tanesi mütahitin sözle ifade edilen yapılamayan 5. Dairenin parasını bizlerden istemiştir.(50 .000 tl )
ne yaparsak yapalım arsa sahipleri hic bir oneriye olumlu yanıt vermemiştir. binada ki eksiklikler her seferinde konusulsada binada hic bir civi bile yapılmamaktadır. arsa sahipleri sürekli mütahitti bulun bu eksikleri o yapsın ben neden para verecegim demektedir.
bu evi bu sekilde satış işlemi de (kredi ye uygun olmadıgı için) yapamamaktayız. bı yerden nasıl kurtulurum.
veya nasıl bir çözüme ulaşabilirim