Sözleşmem bitti, depozitomu geri alamıyorum.
15.06.2012 - 31.08.2012 tarihleri arası için 2 buçuk aylık kiraladığım dairenin sözleşmesi bitmiştir. Bana taahhüt edilenler şunlardır : Su, elektrik, doğalgaz ve adsl faturaları dahil, sınırsız adsl... Ve kira bedeli aylık 900 lira. Bu taahhütlerden sınırsız adsl kısmına uyulmadı. Altı kez adsl'in bağlı olmadığını söylememe rağmen "Bugün yapılacak, yarın yapılacak" diye geçiştirildi ve iki buçuk ay boyunca adsl'den yararlanamadım. Bunun dışında, 1800 tl depozito ve 900 tl kira ödemesini girerken yaptım. Bu ödemeyi eft yoluyla yapmak istediğimi belirttiğimde ev sahibinden şu yanıt geldi : "Sadece elden alıyorum diğer türlü vergi ödemek zorunda kalıyorum.". Tek seçeneğimin orası olması nedeniyle kabul ettim ve 15.06.2012 tarihinde daireye girdim. 4 daire için bir kombinin bağlı olması nedeniyle kombi yetersizliği yaşadım ve sıcak su yani doğalgaz taahhütünden de yararlanamadım. Bu daire İstanbul'dadır. Ağustos'un başında 1 aylığına çeşitli özel sebeplerden dolayı Denizli'ye gitmek zorunda kaldım. Bu süre zarfında yatıracak olduğum kirayı eft üzerinden yatırmak istememe rağmen ev sahibinin ısrarla elden istemesi sonucu yatıramadım. Ağustos'un sonunda İstanbul'a gelip kira borcunu ödeyip evi temiz bir şekilde boşaltıp anahtarı teslim ettim. Depozitoyu ne zaman alabileceğimi sorduğumda 1-2 gün içinde alırsın denildi. Bugün 8. gün ve ev sahibini arayıp depozitomu geri almak istediğimi söyledim. Ev sahibinin cavabı ise şuydu "Para istemeye gelince hemen arıyorsun. Kiranı geç ödedin...". Elimde kiraları ve depozitoyu eksiksiz ödediğime dair imzalı belgeler mevcut. Eğer depozitom geri ödenmezse bana verilen taahhütlerin yerine getirlmemesi eft üzerinden ödemenin "vergi kaçakçılığı" nedeniyle ödenememesi de göz önünde bulundurularak nasıl bir dava açılabilir?
Cevap: Sözleşmem bitti, depozitomu geri alamıyorum.
Bu saaten sonra yararlanamadığınızı iddia ettiğiniz hizmetlerin ispatı pek mümkün görünmüyor.Ancak evde otururken bu şikayetlerinizi resmi makamlara taşımış olsaydınız ve buna paralel bilirkişi gelip aranızda yaptığınız yazılı sözleşmeye paralel(var mı bilmiyorum) bunu tespit edip, size dava açma, noter kanalıyla indirim isteme veya gene noter kanalıyla bir an evvel bu mağduriyetin giderilmesini resmi ve kanıtlı olarak isteme yolunu açardı.Karşı taraf açıkça size vergi kaçıracağını söylemiş ve sizde bilerek bu suça ortak olmuş durumdasınız.Hiç bir bahane olmaksınız(o evi beğenmiştim, ev sahibi öyle dedi vs.) 500TL nin üstündeki kiraların tamamını bankaya yatırmak(açıklamasınada kira bedeli diye yazdırarak) zorundasınız diyen vergi kanunundan haberiniz sanırım yok.Baştan ev sahibinin yaptıklarını göz yummuşsunuz ve karşı taraf tamamen size kanıt bırakmaksınız(en azından bir ödeme dekontu) kendini garantiye almış.Bu saaten sonra iddia sahibi ve şikayetçi olarak ispat yükü sizdedir.Elinizde yazılı bir sözleşme varsa ve bu sözleşmede depozito miktarıyla beraber evden çıkacağı zaman geri ödeneceği yazıyorsa geri alma şansınız olur.Onun dışında şu anki şartlarla karşı taraftan bir şey almanız(kendi istemediği sürece) veya şikayet yoluyla zora sokmanız pek mümkün görünmüyor.Kolay gelsin.
Cevap: Sözleşmem bitti, depozitomu geri alamıyorum.
Ödeme yaptığıma dair meblağların da yazılı olduğu kendisinin imzasını taşıyan belgeler var elimde... Onlar bir işe yaramaz mı?