İşveren önceden verdiği öğle yemeğini kesebilir mi?
Merhaba, ben özel bir eğitim kurumunda öğretmen olarak çalışmaktayım. İşveren, öğretmenler toplantısı yaparak, kurumun zor durumda olduğunu, bugüne kadar verilen öğle yemeklerinin artık verilmeyeceğini belirtti. Böyle bir hakkı bulunmakta mıdır, çalışanlar olarak çok mağdur olduk, bu durumda yasal hakkımız nedir, teşekkürler.
Cevap: İşveren önceden verdiği öğle yemeğini kesebilir mi?
Merhaba, işverenin öğle yemeği verme zorunluluğu kanunen zorunlu olmayıp, çalışana sağlanan ek imkânlardandır.
Bugüne kadar öğle yemeği sağlandıysa, bu işverenin sunduğu ek imkan değil, artık çalışan için kazanılmış haktır. Kazanılmış haklarda işveren tek yönlü kararı ile bu hakları geri alamaz.
Yasal haklarınız olarak da; çalışan için budurum, çalışma koşullarında ağırlaştırıcı esaslı değişiklik olduğundan, çalışanın sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı alabilmesine imkan tanır.
İşverene yazılı olarak ihtarda bulunup, haklarınızın iadesini talep edebilirsiniz, işveren kararından dönmezse sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ödenmeyen tazminat ve ücretleriniz için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Size ilk tavsiyem, noter kanalıyla, bu durumun ''çalışma koşullarında ağırlaştırıcı esaslı değişiklik yarattığından'' öğle yemeği hakkınızı geri istemenizdir.
Alıntı:
desende_asi rumuzlu üyeden alıntı
Size ilk tavsiyem, noter kanalıyla, bu durumun ''çalışma koşullarında ağırlaştırıcı esaslı değişiklik yarattığından'' öğle yemeği hakkınızı geri istemenizdir.
Sn. desende_asi
1-İşçinin öğle yemeğinin kesiliş tarihini ve bu tarih itibariyle işçinin makul bir sürede bu duruma itiraz edip/etmediğini nasıl anladınız?
2-işçinin bu duruma itiraz etmeden çalışmaya devam etmekle iş şartlarındaki esaslı değişikliğe rıza gösterdiğinden söz edilebilir mi?
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Sn. desende_asi
1-İşçinin öğle yemeğinin kesiliş tarihini ve bu tarih itibariyle işçinin makul bir sürede bu duruma itiraz edip/etmediğini nasıl anladınız?
2-işçinin bu duruma itiraz etmeden çalışmaya devam etmekle iş şartlarındaki esaslı değişikliğe rıza gösterdiğinden söz edilebilir mi?
1. Bu beyanı veren personelin öğle yemeğinin kesilme aşamasında olduğunu çıkardım beyanından ve itiraz etmesini önerdim.
2- Bu itiraz süreisine (Noter aracılığı ile yapılacak bir tebligât) bağlı bir reaksiyon olmakla birlikte, başlık sahibinin konu ile ilgili İş Mahkemesine açacağı dava neticesinde kesinlik kazanmış olacaktır. Siz ve ben buna karar veremeyiz, sadece münazara yapar, fikir beyan edebiliriz...
Benimde size bir sorum olacak;
1- Sizde mi öğle yemeği vermeyen bir işverensiniz? :)
Dipnot: Lütfen sırf yazmış olmak için yazmayalım bazı şeyleri...
Alıntı:
desende_asi rumuzlu üyeden alıntı
Benimde size bir sorum olacak;
1- Sizde mi öğle yemeği vermeyen bir işverensiniz? :)
Hayır, değilim.