-
Senetsiz alacak
Kuyumculuk yapmakta olan bir akrabam durumunun sıkışık olduğunu söyledi.Bende 20 bin tl borç verdim.1 hafta sonra ödedi.Sonra 30 bin istedi onuda ödedi.Bikaç defa da 10 ar bin 5 er bin aldı verdi.hiç sıkıntı yaratmadı.En son geçen sene haziran ayında 50 bin aldı ertesi hafta dükkanı falan da kapatmış.Önce kayıplara karıştı.Sonra buldum.Ama parası olmadığını söyledi.Benden başka kişilerdende para almış ödememiş.Kanunlardna falanda bayağı anlar.Muhtemelen üzerine hiçbirşey kalmamıştır.Şimdi bir firmada mühendis olarak çalışmakta.Elimde senet yok.Nasıl bir yol izleyerek paramı tahsil edebilirm.Mesaj attım kaç defa 500 500 bin bin öde dedim cevap bile yazmadı.Ne yapabilirim.Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
-
Cevap: Senetsiz alacak
HMK 200/1 maddesine göre, “Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktarı veya değerleri ikibinbeşyüz Türk lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir...”
MADDE 203- (1) Aşağıdaki hâllerde tanık dinlenebilir:
a) Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler.
b) İşin niteliğine ve tarafların durumlarına göre, senede bağlanmaması teamül olarak yerleşmiş bulunan hukuki işlemler.
c) Yangın, deniz kazası, deprem gibi senet alınmasında imkânsızlık veya olağanüstü güçlük bulunan hâllerde yapılan işlemler.
ç) Hukuki işlemlerde irade bozukluğu ile aşırı yararlanma iddiaları.
d) Hukuki işlemlere ve senetlere karşı üçüncü kişilerin muvazaa iddiaları.
e) Bir senedin sahibi elinde beklenmeyen bir olay veya zorlayıcı bir nedenle yahut usulüne göre teslim edilen bir memur elinde veya noterlikte herhangi bir şekilde kaybolduğu kanısını kuvvetlendirecek delil veya emarelerin bulunması hâli.
-
Cevap: Senetsiz alacak
Bence avukatınıza giderek ilamsiz icra takibi başlatın. İtiraz etmezse haciz yaparsınız. Haksız itiraz ederse yukarıda anlatıldığı gibi akrabalık derecesine göre açılacak davada şahit dinletime olanağınız olabilir. Yalnız akrabalık derecesinin yukaridaki maddeye göre değerlendirilmesi lazım.