-
Karşılıksız senet
Merhabalar.Öncelikle burada bilgi paylaşımında bulunan herkese çok teşekkür ederim.Son derece faydalı bir site.Benim sorum şu olacak.Öğrencilik yıllarımda internet üzerinden döviz alım satımı yapmaktaydım.Dönem dönem güzel paralarda kazanıyordum.Bunu gören dersane hocam bana 3 bin dolar para verdi al sen çalıştır kazancı paylaşalım dedi.bende aldım çalıştırdım 5 bine çıkardım.bin dolar hocaya bin dolar bana kaldı.ertesi ay gene verdi aynı parayı 8 ay çalıştır dedi.üstüne sürekli bana para verdi.total 2010 yılının ilk yarısında 45 bin tl para aldım.dönem dönem kazandım ama ciddi kayıplarda oldu.ama elimde hep para olduğu için sıkıntı yapmadım.eylül 2010 tarihinde hoca benden 200 bin tl para bekliyordu bende 76 bin tl vardı.kabul etmedi.aralık ayına kadar süre verdi.parayı 110 bin tlye çıkardım.gene kabul etmedi.ev alacağım mayıs 2011 de öde dedi.bende düşündüm kabul ettim.50 şer bin tl tutarında 4 senet imzaladım.total 200 bin tl ediyor.bu zaman kadar aramızda senet falan yoktu.mayıs 2011 de parası 70 bine kadar düştü.adam 200 bin bekliyor.dedim hocam yok sana 50 bin hemen göndereyim kalanını parça parça kazanıp öderim dedim.parayı banka hesabına gönderdim.fakat senetleri göndermedi.bende umursamadım.o kadar muhabbetimiz var dersane hocam.sonra mayıs sonu 50 bin tl avukata vermiş.çat avukat geldi.yanında icra memmuru var.avukata 20 bin tl verdim.kalanını bir taaahhütname yazdı 10 ar bin olarak ödeyeceğim dedim.masraf falanda var.tabii hukuki bilgim yoktu.totalde o taahhütname içinde 45 bin tl daha ödedim ancak gerisini ödeyemedim.icra ceza mahkemesine verdiler.bende ödediğim parayı tekrar istiyorlar diyerek tüm dekontları ekldim itiraz ettim ve ben kazandım.üst mahkemeye itiraz etmişler ordanda red cevabı çıkmış.taahhütname ihlali davası düştü.ancak ardından hoca 150 bin tl yi icraya koydurmuş.üzerimdeki icrayı umursamıyorum ancak bu kişiye karşı herhangi bir dava açabilirmiyim.150 bin tl nakit olarak paraalmadığımdan ötürü.yada nasıl bir yol izlemeliyim.şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür eder iyi günler dilerim.
-
Cevap: Karşılıksız senet
Senet tek başına borcun kanıtıdır ve siz kendi rızanızla imzaladığınıza göre bu borcu kabul etmişsiniz demektir.Elinde senet olan biri birde bu senedin karşılığında tam o kadar para aldığını ispatlamak zorunda değildir.Senet zaten 3. kişilerede ciro ediliebilir ve kullanılabilir.Bir kişiye belli bir miktar yazılarak senet verilemsi sadece o kişiden o kadar nakit para alındığı anlamı da taşımaz.Bir iş anlaşması veya yapılacak bir hizmete karşılıkta senet verilmesi sıkça rastlanan bir durumdur.Zaten bu tarz miktarlardaki senetlerde(senet rızayla imzalandıysa ve imza borçluya aitse) hakim şahit/yorum/hikaye dinlemez.Bu uygulamanın kanuni dayanağı vardır.Araştırırsanız karşınıza çıkacaktır.Siz genede araştırmanıza devam edin tabi.Belki başka yönlendirici fikirlerde gelebilir.Kolay gelsin.
- - - Updated - - -
Senet tek başına borcun kanıtıdır ve siz kendi rızanızla imzaladığınıza göre bu borcu kabul etmişsiniz demektir.Elinde senet olan biri birde bu senedin karşılığında tam o kadar para aldığını ispatlamak zorunda değildir.Senet zaten 3. kişilerede ciro ediliebilir ve kullanılabilir.Bir kişiye belli bir miktar yazılarak senet verilemsi sadece o kişiden o kadar nakit para alındığı anlamı da taşımaz.Bir iş anlaşması veya yapılacak bir hizmete karşılıkta senet verilmesi sıkça rastlanan bir durumdur.Zaten bu tarz miktarlardaki senetlerde(senet rızayla imzalandıysa ve imza borçluya aitse) hakim şahit/yorum/hikaye dinlemez.Bu uygulamanın kanuni dayanağı vardır.Araştırırsanız karşınıza çıkacaktır.Siz genede araştırmanıza devam edin tabi.Belki başka yönlendirici fikirlerde gelebilir.Kolay gelsin.
-
Cevap: Karşılıksız senet
bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.başka bilgisi olan arkadaşlardan da tavsiyeler bekliyorum.Geçenlerde bir yerde okumuştum borca itiraz edebilirsiniz diye ancak nasıl yol izleneceğini bilmiyorum.