Cevap: Çatı Projesi Çizdirmek
Proje degişikliği yada yeni mimari proje icin Tüm maliklerin asaleten oybirliği gerekir.
II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:
Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.
Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.
Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. (md:8)
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
Değerli hakkaniyetli kardeşim cevabınız için teşekkür ederim. Bizim yönetici önce izolasyonlu, gaz betonlu çatıyı kaldıracak, ardından kiremit çatı yapacak. Bu işleme başladığında bunları durdurmak için nereyi aramalıyım. Örneğin zabıta çağırayım mı, ardından bilirkişi talebinde bulunup, bakım onarıma gitmesini istesem olur mu? Son çare dava açıp gereğini yapayım mı.....
Değerli yorumlarınızı bekliyorum...
Kiracılar sadece normal isletme giderleri konusunda dava edebilirler.
Demirbaş giderleri konusunda sadece Kat maliki iseniz dava açabilirsiniz.
Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir.
Konuyu anlatan bir dilekçe ile Cumhuriyet savcılığına müracaat ederseniz savcılık kanunsuzluklar için gerekli müdahaleleri yapar.
Şikayet dilekçesi ikamet ettiğiniz İl adliyesinde bulunan MÜRACAAT SAVCILIĞINA verilir.
Dilekçeniz savcılık kalemince kayıt edilir ve dilekçeye hazırlık numarası yazılır.
HAZIRLIK NUMARASI dilekçenizi takip edebilmek, (kayıt yaptırdığınız yere gelip sorduğunuzda dilekçenizin hangi savcıda olduğunu veya dilekçenizin hangi mahkemeye gönderildiğini) öğrenmek açısından önemlidir.
………………………..... CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
YAKINAN : Ad soyadı ve adresiniz
ŞÜPHELİ : Yönetici Ad soyadı ve Adresi
SUÇ : Mala Zarar Verme.
SUÇ TARİHİ : ………/….…/……..
AÇIKLAMALAR :
1-) Şüpheli Paydaşı olduğum ortak alana Karar yeter sayısı olmadan kanunsuzca giderlere sebep olmaktadır.
2-) Malıma verilen zarar nedeniyle şüphelinin cezalandırılmasını sağlamak amacıyla makamınıza başvurma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : KMK 19 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Tanıklar ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle şüphelinin mala zarar verme suçundan cezalandırılması için gerekli soruşturmanın yapılarak hakkında kamu davası açılmasını, saygıyla talep ederim. …/ …/
O iş savcılığın işi değil.
Ortada bir kanunsuzluk var.
Durdurulmasi ve bu kanunsuzluga sebep olanlarin bir an evvel dogruların ögretilmesi gerekiyor.
Savcılığın işi değilse, savcılık kimin işi ise dogru yere yönlendirir.
.
Savcılık doğru yere yönlendirene kadar üç Ay geçer.Burada mağdur, doğru yere yönlendirilmekten ziyade ,somut olarak ne yapması gerektiğini soruyor .
Benim verdiğim cevabı eleştireceğine çözüm üret.
Mağdurun, somut olarak ne yapması gerektiğini söyle, Soruya cevap ver o zaman.
Eleştirmek kolay, kolay olanı seçmişsin.
Çözüm üretmek zor.
Zor olanı seç ve çözüm üret.
Proje degişikliği yada yeni mimari proje icin Tüm maliklerin asaleten oybirliği gerekir.
Değerli arkadaşlar, Belediyeye gittim. Mimar arkadaş 4/5 oy çokluğu ile proje çiz dire bilir, biz bakım onarım için izin veririz diyor.. İş yargıya yansımadan bir kez daha değerli yorumlarınızı, varsa sonuçlanmış yargı kararlarını bekliyorum...Şu an ikili bir durum olduğu için yazmış bulunmaktayım.....
Değerli arkadaşlar, genel kurul toplantıya VEKALETEN katılan arkadaşları da 4/5 oy çokluğu çatı projesine evet kabul ediyorum diye bilir mi?
Vekil olarak katılan bildiğim kadarıyla önemli kararlarda oy kullanamaz. Bizim yönetim toplantıya katılan kat maliklerin girişte imzalamış olduğu imza listesini kabul ediyormuş gibi 4/5 oy çokluğu sağladık diyerek belediyeden izin almışlar. Genel kurul toplantıya bende katılmama rağmen karşı çıktığımı bildikleri halde ne yazık ki 4/5 oy çokluğu listesinde benimde adım geçiyor. Bu usulsüzlüğü cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunsam sonuç alabilir-miyim.