Limited Şİrket Devri ve Sonrasında Sorumluluk
Merhaba,
Bir limited şirketi devralmak istiyorum ve araştırıp görebildiğim kadarıyla herhangi bir borcu yok, fakat yine de bilgim dışında borçları olması ihtimaline karşın kendimi garantiye almak istiyorum. Birkaç sorum var:
- Forumdaki diğer yazılarda devralınan şirketlerde amme borçlarından devralan kişinin, borçları bilerek şirketi üzerine aldığı varsayımı ile sorumlu tutulacağını okudum; buna karşı birşey yapmak mümkün mü? Mesela satış sözleşmesi bunun aksine bir hükümle hazırlanabilir mi?
- Aynı durum özel, üçüncü şahıslara olan borç için de geçerli midir?
- Karşı tarafla anlaşmamız gereği şirket devir ücretini senetle ödeyeceğim. Eğer şirketin eskiye dönük borcu çıkması ve bundan benim sorumlu tutulmam durumunda bu meblağın verdiğim senetlerden mahsup edilmesi, bu tutuarda senedin ödenmemesi gibi bir maddeyi satış sözleşmesine koymak mümkün olur mu?
- Son olarak da, bulduğum limited şirket devir sözleşmeleri hep çok kısa ve öz ve ben durumun özel şartlarını da belirten kapsamlı bir sözleşme yapmak istiyorum. Bu şekilde bir örnek sözleşme paylaşabilecek birisi varsa çok memnun olurum.
Cevap: Limited Şİrket Devri ve Sonrasında Sorumluluk
Bir sorum daha olacak; araştırdığım kadarıyla hisse devir sözleşmesi standart; xxx hissemi devrettim; xxx hisse devraldım şeklinde. Biz aramızda biraz daha detaylı, iki tarafın sorumluluk ve sınırlamalarını belirten bir sözleşme yapmak istiyoruz, bunu hisse devir sözleşmesi içine ekleyebilir miyiz yoksa aramızda ayrıca bir sözleşme mi yapmamız gerekir? Hisselerini devreden taraf aynı sektörde, şahıs firmasını kullanarak faaliyet göstermeye devam edeceğinden ve marka kullanımı vb durumlar söz konusu olduğundan bu şekilde bir sözleşme yapmamız gerekiyor.
Acil cevap yazabilirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.
- - - Updated - - -
Cevap: Limited Şİrket Devri ve Sonrasında Sorumluluk
İşletmeler borçları ve alacakları ile birlikte devredilirler. Aranızda yapacağınız anlaşma 3. şahısları ve kamu kurumlarını bağlamaz sadece aranızda geçerli olur yani siz o borcu öder sonra devredene yasal yollarla rücu edebilirsiniz.
Önemli bir işe girişiyorsunuz madem internet eksik yanlış örneklere itibar etmek yerine bir avukata gidip taleplerinize göre en elverişli sözleşmeyi yazdırmanızı öneririm.