İskan Belgesi ve Müşterek Tapu Sorunu
Merhabalar,
1982 yılında yapılmış altı dükkan üstü ev ve evin bahçesi olmak üzere babam ve halamın müşterek bir tapu vardır. Anlaşma şöyledir; dükkanı babam yaptıracak üstündeki evi ise halam yaptıracak ve arkadaki bahçede halama ait olacaktır. Anlaşmaya göre inşaat yapılır. Plan projesi çizdirilir , iskan alınır , elektrik su aboneliği vs vs. hepsi yasal olarak tamamadır. Fakat halamın eşi yaklaşık 15-20 yıl önce aralarında geçen bir tartışma sonucu eve ait resmi belgelerin olduğu dosyayı yırtar, ne yazık ki İSKAN BELGESİ o dosyadadır:( . Sorun ise şöyle;
Babam ve halam müşterek olan bu tapuyu ayırmak istiyor, dükkan babama ait olacak tapuda, ev ve bahçe ise halama ait olacak. Bu konuyla ilgili babamla beraber bunu nasıl ayırabiliriz diye tapu müdürlüğüne gittim elimizdeki dosyalar ile ( cins değişikliği vb.işlemleri kadastroda yapıldı , iskan hariç tüm belgeler dosyamızda mevcut) . Oradaki fen memuru dosyayı inceledi iskan belgeniz yok dedi, bizde durumu anlattık, olmaz dedi. Belediyeye gittik, belediyedeki fen memuru tapu müdürlüğüne binanın kaçak olmadığını iskan belgesi olduğunu fakat yırtıldığını elektrik ve su gibi aboneliklerinin bulunduğunu belirtti. Tapu müdürlüğü belediyenin yazısını kabul etmiyor:( Burada 2 yöntem varmış;
1- Küçük bir tadilat yaptırıp yeni proje çizdirmek ( maliyeti yüksek ve param yok)
2- Mahkemeye verip ev - bahçe-dükkanın satılması ( kesinlikle dükkanı satmak istemiyorum )
Dediler ki büyük şehirlerde o kdr apartmanlar , evler var, hepsinin tabiki iskanı yok, iskan belgesi olmadan bunu yaptırabilirsiniz dediler, ama
yöntemini bilmiyorum, avukatıma sordum o da yukardaki 2 şıkkı söyledi. İskan belgesi olmadan nasıl dükkan hissemizi üzerimize alabiliriz, konu hakkında Sayın Erdoğan Bey, ve diğer arkadaşlarımızdan yardım rica ediyorum, kaç gündür tapuya git gel bir türlü çözmüyorlar hatta doğru düzgün ilgilenmiyorlar bile:(
Değerli yorumlarınız için şimdiden çok tşk.ederim.
Saygılarımla
Cevap: İskan Belgesi ve Müşterek Tapu Sorunu
Belediyeden iskan belgesinin suretini isteyin arşivlerinde vardır.
Alıntı:
Mantıklı rumuzlu üyeden alıntı
Belediyeden iskan belgesinin suretini isteyin arşivlerinde vardır.
İşin kötüsü de burası zaten, bulunduğum yer bir kasaba 1950 de kasaba olmuş fakat hiç arşivi yok, fen memurundan kopyasını talep ettiğimde " siz ne diyorsunuz ben 2010 yılındaki belgeyi bulamıyorum " dedi ve güldü:( böyle bir yer yani.
Resmi olarak isteyin bir yerlerde mutlaka vardır. Emlak beyanlarında su abone vsvvs
- - - Updated - - -
Sizin dükkan açma esnasında ruhsat için iskan belgesi istemişlerdir.
Alıntı:
Resmi olarak isteyin bir yerlerde mutlaka vardır. Emlak beyanlarında su abone vsvvs
- - - Updated - - -
Sizin dükkan açma esnasında ruhsat için iskan belgesi istemişlerdir.
Dükkan kirada şu an, zaten dükkanı kullanmada belediye ile ilgili hiçbir problem olmadı, iskan belgesinni tapu müdürlüğü istiyor:( o belge olmadan ayıramam diyor.
Belediyenin sandığınız gibi gerçekten bir arşivi yok gittim gördüm ve çocuk odalarında bulunan 2 kapılı dolaplardan başka dolapları yok gerçekten bunlar nasıl evrak , belge yapıyorlar bilmiyorum.Resmi olarak belediyeye dilekçe mi yazmalıyım. Yazsam bile tapu müdürlüğü belediyenin yazısını kabul etmiyor, neden bilmiyorum:(
Resmi dilekçe yazın isteyin arşiv başka yerde olabilir. Kimse arşive gitmek istemeyebilir.:ok
size resmi olarak yazı göndermek zorundalar Fakat müracat dilekçenizin evrak numarasını isteyin.
Alıntı:
Resmi dilekçe yazın isteyin arşiv başka yerde olabilir. Kimse arşive gitmek istemeyebilir.:ok
size resmi olarak yazı göndermek zorundalar Fakat müracat dilekçenizin evrak numarasını isteyin.
Bayram sonrası bahsettiğiniz gibi bir dilekçe yazarım umarım tapu belediyenin cevabını kabul eder.
Ama merak ettiğim şey, büyük şehirlerde iskan belgesi olmayan apartmanlarda herkes kat mülkiyetini alıp nasıl daire alıp satabiliyor. Bu yöntemi merak ediyorum. Bu konuda fikriniz var mı ??
Sizdeki durum farklı apartmanda dükkan ve ev ayrı bağımsız bölüm değiller. zaten onu yapmaya çalışıyorsunuz kimsatabiliyorki?
Alıntı:
duygular50 rumuzlu üyeden alıntı
Bayram sonrası bahsettiğiniz gibi bir dilekçe yazarım umarım tapu belediyenin cevabını kabul eder.
Ama merak ettiğim şey, büyük şehirlerde iskan belgesi olmayan apartmanlarda herkes kat mülkiyetini alıp nasıl daire alıp satabiliyor. Bu yöntemi merak ediyorum. Bu konuda fikriniz var mı ??
Memlekette her şey olabilir. Ben abonelik alacağım zaman belediyeye daha önce ödediğim emlak vergisi ödemek zorunda kaldım.2 sene geriye doğru.Yani her şey mümkündür.
Bu arada yaşadığın yerin arşivi yokmuş.Nickini değiştir yeryüzü yerine yerdibi gibi olabilir.:)
Bu arada hayat nasıl gidiyor.Kafa rahatladı mı.?
Alıntı:
carsambalıfaruk rumuzlu üyeden alıntı
Memlekette her şey olabilir. Ben abonelik alacağım zaman belediyeye daha önce ödediğim emlak vergisi ödemek zorunda kaldım.2 sene geriye doğru.Yani her şey mümkündür.
Bu arada yaşadığın yerin arşivi yokmuş.Nickini değiştir yeryüzü yerine yerdibi gibi olabilir.:)
Bu arada hayat nasıl gidiyor.Kafa rahatladı mı.?
Haklısınız herşey olabiliyor, fakat işimi halletmesi gereken fen memurun gülüşü insanı irite ediyor. Neden o mevkide bulunduklarını ve maaş aldıklarını bazen düşünüyorum. Bu işin içinden çıkacağım ama nasıl çıkacağım bu düzensizlikte bilmiyorum.
Kafam bu aralar bu konu ile meşgul:) diğer konularımı biliyorsunuz o konu ile avukatım ilgileniyor ve birçok şey lehime gelişti, en azından ilk celsemde dava benim memleketimde kaldı bakalım eylülde asıl duruşmalar başlayacak fakat eskisi gibi sıkıntı stres kalmadı, kötülük yapan yaptğıyla kalır ki ben beddua bile etmiyorum, gerçekten sakinleştim tabi bunda Allah'a teslimiyetinde çok büyük faydası var bunu da es geçmemek gerekir, merak edip sorduğunuz için de tşk. ederim Faruk Bey.