Dizi film çekim seti olarak kullanılan "Bağımsız Bölümler"
70-80 müstakil villadan oluşan, yüzme havuzu, spor salonu vb. ortak tesisleri olan, ancak sınırları içerisinde belediyeye ait yollar ve kamuya( ve yine belediyeye) ait parseller olduğu için " site statüsü" nde olmayan evler topluluğunda ikamet etmekteyim. (Sardunya Evleri)
Sardunya Evleri "Yönetim Planı" çerçevesinde, Genel Kurul Üyeleri arasından seçilen 7 kişilik Yönetim Kurulu tarafından idare edilmektedir....
Yönetim Planımızda , "Bağımsız Bölümler ve Ortak Alanların yönetiminde Yönetim Planının hükümlerine öncelik uygulanır, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun emredici hükümleri saklıdır" denmektedir.
Yine Yönetim Planımızda "mesken olarak tescilli" Bağımsız Bölümlerin Tapu Kütüğünde belirtilen nitelikleri değistirilemeyeceği gibi, bunların tescil olunmuş nitelikleri dışında başka bir amaçla kullanılması veya kullanılmak üzere her ne şekilde olursa olsun 3. kişilere tahsisi caiz değildir" yazılıdır.
Ancak, buna rağmen Sardunya Evlerinde bazı bağımsız bölüm sahipleri evlerini ( villalarını) , "dizi film çekimleri" için, ücret karşılığı ve çeşitli sürelerle film yapım şirketlerine tahsis etmektedirler...
Sorularım:
1- Bu durum gerek yukarıda atıf yapılan Yönetim Planına gerekse Kat Mülkiyeti Kanununa aykırı değilmidir? Yönetim Planındaki caiz değildir ibaresi hukuksal olarak ne anlamı taşımaktadır? Yasak olduğunu mu ifade eder?
2- Bir meskenin "dizi çekimi yapılan bir film seti" olarak kullanılması " mesken" olarak tescilinin dışına çıkmak değilmidir?
3- Sardunya Evleri -Genel Kurul Kararı ile bağımsız bölümlerde bu tür faaliyetleri yasaklayan bir karar almamız mümkünmüdür? Ya da bu faaliyetler nasıl bir yasal prosedür ile engellenebilir?
Teşekkür ederim.
Cevap: Dizi film çekim seti olarak kullanılan "Bağımsız Bölümler"
Avukat değilim ancak ev sahipleri evlerini günlük kiraya verebiliyorlar burada geçen yer devamlı bir ticarethane değil yine mesken
Fakat bu çekimler mesai saatleri dışında yapılıyor ise yasak kapsamda ve polis çağırarak rahatsız olduğunuzu söyleyip kabahatler kanununa göre ceza yazmalrını ve işi durdurmalarını söyleyebilirsniz .
Hatta yeni gündemde olan burada dizi çekimi yapılıyor ve çoğu sigortasız diye SGK na ihabarda bulunup tacizdede bulunabilirsiniz.