2.El araçlarda km düşürme cihazının satışı
değerli hukukcular,
2. el araç satışlarında birçok hilenin yapıldığı bilinen bir gerçektir. bu konuda, araç km sinin düşürülmesi ve pert kayıtlarının değiştirilmesinin nitelikli dolandırıcılık olduğuna dair yazılar okudum. motorlu araç satıcıları federasyonunun bu konuda çalışma yapılması için, iç işlerinden 2011 yılında talebi olmuş fakat sonucunu bilmiyorum.
internette "oto beyin tabiri ve km düşürme cihazları" satışı alenen ilan ediliyor. böyle cihazların satışı yasalmıdır? geçenlerde neredeyse faka basıp, ekmeğini yemiş bir aracı 85 bin km de diye alıyordum. böyle bir durumda karşılaşılması halinde ne yapmak gerekir?
saygılarımla,
Cevap: 2.El araçlarda km düşürme cihazının satışı
Bu tür araçların gerçek km sini öğrenmek için sistemler var sms ile öğrenebiliyorsunuz.
Aracın K.M sinin düşürüldüğünü anlayan cihaz var mı.? Yok herhalde ki böyle bir soru soruldu.
- - - Updated - - -
Aracın K.M sinin düşürüldüğünü anlayan cihaz var mı.? Yok herhalde ki böyle bir soru soruldu.
Aracın km sini düşürüldüğünü anlayan cihaz varmı diye sorulmuyor.
Böyle bir cihaz varmı bilmem ama aracın vizede yada yetkili serviste bakımı yapıldı ise km si hakkında bilgi veren şirketler var sms ile öğrenebiliyorsunuz 6-7 t l araç başına bilgi
Ayrıca aracın km sini düşüren cihazlar sadece bu işi görmüyorlar aracın beynine müdahele edip tamirlerinide yapıyorlar ve çok ucuz cihaz ve proğramlarda değiller tamir bakım yerlerinin çoğunda bu cihazlardan vardır.
Aldığınız aracın km sinin düşürüldüğünü tespit ederseniz bu bir ayıplı maldır.Tüketici kanununa göre
Alıntı:
carsambalıfaruk rumuzlu üyeden alıntı
- - - Updated - - -
Bu konuda yetkili servislerle görüştüm. Bakım ve onarımıyetkili servislerde yapılan araçların, hangi bakımı, tamiri yada parça değişikliği, hangi tarih ve km.de yaptırdığının kaydı tutuluyor. Ancak garanti süresini aştığı için, sanayi sitelerinde (yetkili servis harici) yapılan tamir ve bakımların kaydı tutulmuyor. Bu nedenle km nin düşürüldüğü tesbit edilemiyor. Maalesef km. nin düşürüldüğünü tesbit eden cihaz yok.
SMS ile km bilgilerine değil, kaza raporlarına ulaşılabiliniyor. 5664 'e KAZA 35 ... ... diye plakayı yazarak mesaj gönderince, kaza raporlarını gönderiyorlar. Ama yine, direğe, duvara vs yerlere çarpıp, trafik sigortasından hasarı karşılatması mümkün olmadığından parça değişikliğini kayıt dışı yaptıranlarında kaza bilgisine ulaşılmıyor. Parça değişikliğini öğrenmenin en iyi yolu aracı ekspertize götürmektir.
Sayın Mantıklı'ya teşekkürler..
Elbette resmi olan kayıtlar tutuluyor .sadece kaza değil en son resmi km yi öğrenebiliyorsunuz ama gayri resmi bakımlar var ise bunlar kayıtlarda geçmez tabiki.
Alıntı:
Mantıklı rumuzlu üyeden alıntı
Ayrıca aracın km sini düşüren cihazlar sadece bu işi görmüyorlar aracın beynine müdahele edip tamirlerinide yapıyorlar
Otomobil beyinlerinde kimi araç modelleri için dediğiniz yapılabilse de, yenilerde çok zaman standart cihazlarla bu işler yapılamıyor. Sadece bu iş için özel yapılmış cihazlar gerek. Birkaç sene evvel bir markanın bir modeli için böyle bir cihaz tasarlamam istenmişti, OBD / CANBUS ile bu yapılabiliyor olsa idi cihaz yapmamı değil, bunun kodlarını bulmam istenirdi.
Bu arada; işin hukuki boyutu bir yana, böyle bir cihaz yapanın yiyeceği küfürleri ve alacağı bedduaları derhal hesaplayıp teklifi şiddetle reddettiğimi de belirteyim :)
Bazılar kendini çok belli ediyor. Bu gün gördüğüm bir satılık ilanında, 2001 model ve lpg takılı Şahin marka otonun 55 bin km de olduğu yazılmış. Böyle bir şeye imkan ve ihtimal varmı? İnsan neden lpg taktırır? benzin parası ağır geldiği için. Hem lpg taktıracak hemde 12 - 13 yılda 55 bin km yapacak. Bunu yutan varmı diye merak ediyorum.
2 aydır araç arıyorum, sahtekarların yüzünden bir türlü cesaret edemedim. 1997 - 2000 arası lpg'li modeller, 90 - 110 bin km arası yazılmış ilanlara. demekki tüm piyasanın cılkı çıkmış. Aslında devletin bu sorunu çözümlemesi hiçte zor değil. Vize muayenelerinde ruhsata, trafik sigortası yenilenmesinde poliçeye, aracın kaç km de olduğu yazılırsa sorun anında çözülür.
Binlerce insanımızın bu yüzden canı yanıyor.