-
Bozuk gıda ürünü
merhabalar;
11/08/2012 tarihinde zincir gıda mağazaları bulunan bir firmanın bir magazasında acık bulunan mezelerden birini almak üzere personelimden birini gönderdim, bana gelen acık ürünü kutusundan cıkardıgımda agır bir koku geliyordu bozulmuş oldugu bariz belliydi. Bende magazayı arayarak magaza müdürüne durumu acıkladım ve derhal kontrol edeceğini söyledi. Bende vakıt kaybetmeden yakın olan magaza ya gıda ürünü ile beraber gittim, magaza mudurunun yanına gittiğimde ürünle ilgili sorun nedır diye sordum, magaza müdürü gayet rahat bir tavırla elimdekı urunu alarak bulundugu tezgahın yolunu tuttu ve bende arkasından gittim, tezgaha geldiğinde urunu kutudan cıkararak çalışan personele uzattı ve tadına bakarmısın bozukmu diye sordu, tezgahtarda çok acıkmış belli ve gayet normalmiş gibi büyük bir parça ısırarak iştahla hayır bozuk falan değil dedi, ve o anda oradan gecen bir başka bayan müşteriye uzatarak ''bayan sunun bir tadına bakarmısınız, beyefendi bunun bozuk oldugunu idda ediyor'' diyerek alaycı bır yaklaşımla tatmasını istedi ve bayanda alarak tadına baktı, dönüp tezgahtara''beyefendı haklı olabilir çünkü ben ne yersem aynı tadı alıyorum o yuzden anlamadım '' dedi. magaza muduru ürünle ilgili bir sorun olmadıgını istersem iade alabileceğini söyledi, bende iade etmedım ve alo 174 gıda denetlemeyı arayarak şikayet ettim. bu esnada aldıgım ürünü kendi imkanlarımla tarım bakanlıgı desteklı bır labaratuar a göndererek kontrol ve analız etmelerini istedim, tarım bakanlıgıda yaptıgım takıpler sonucu magazadan numune aldıklarını ögrendım. şimdi merak ediyorum eger bu ürün bozuk cıkarsa ben neler yapabilirim haklarım nelerdir. aldıgım ürünün üzerinde ne üretim tarihi nede son tüketim tarihi yazıyordu. ve bende paketle labaratuvara teslim ettim. belkı magaza muduru daha zekı olabılseydı o urunun bozuk olmasada benden gerı alıp benı ikna edebilseydi şikayet etmez bu tarz yanlışlıkları düzeltme yoluna giderlerdi. ben bir restauran işletmecisiyim. bozuk olan bır urunu anlayabilecek durumdayım. sevgili hukukcu arkadaşlarım, bu konuda haklarımı bilen varsa yazdımcı olamarını rica ederim.
-
Cevap: Bozuk gıda ürünü
Banvit firmasının Adıyaman temsilcisi bozuk tavuk satmaktan mahkûm oldu. Kahta Asliye Ceza Mahkemesi, Banvit’in Adıyaman temsilcisi Ramazan Bolgaz’a bozuk gıda ürünü satmaktan 1 yıl 5 gün hapis cezası verdi.
Gıda sorunun büyük tartışmalara neden olduğu Türkiye’de yargıdan sevindirici bir haber geldi. Esnaf Mehmet Asar aldığı Banvit marka tavukların bozuk çıkması üzerine Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Adıyaman temsilciliğine müracaat etti.
Ürünleri inceleyen İlçe Tarım Müdürlüğü ürünlerin bozuk olduğunu tespit edip tutanak tuttu. Bozuk gıdaların yargıya taşınması üzerine mahkeme bilirkişi tayin etti ve ürünleri Tarım Bakanlığı Laboratuvarında analiz ettirdi.
Analiz sonuçları ve bilirkişi heyetinin ürünlerin bozuk olduğu yönündeki tespitleri üzerine Katha Asliye Ceza Mahkemesi, Banvit Adıyaman Temsilcisi Ramazan Bolgaz’a bozulmuş gıda ticareti yapmaktan 1 yıl hapis ve 5 gün adli para cezasına çarptırdı.
Banvit'in ürünlerinde daha önce de nişasta ve sağlık açısından tehlikeli küf tespit edilmişti.