-
Artık dayanamıyorum
Umarım internet deryasında en ufak sorununda ortalığı vaveylaya verenlerden görülmüyorumdur. Size şu naciz hayatımın, an için, en büyük sorunundan bahsetmek istiyorum. Önce özetle derdimi aksedeyim, sonra kısaca neden tasanın kölesi olduğumu.
Ben bir lisans diploması sahibiyim. Okuduğum sırada okuduğum üniversitenin yönetmelik ve yönergesine aykırı davrandım:
"(1) Ders geçme esası uygulanan fakültelerde/, normal olarak alınması gereken yarıyılda alınmamış olan veya alınmış, fakat başarılı olunmamış derslerin, o derslerin verildiği ilk yarıyılda, en alt yarıyıldan başlayarak, öncelikle alınması gerekir. " şeklinde bir yönetmelik maddesi vardı.
Bense daha önce başarısız olduğum 3 dersi verildiği ilk yarıyılda almam gerekirken almayıp, yerine daha önce hiç almadığım başka dersleri aldım. Danışmanım bunu onaylamaması gerekirken onayladı. Onaylarken de "Ben sorumluluk kabul etmem" dedi. Öğrenci işleri ise durumu olaydan aylar sonra farketti. Öğrenci işlerindeki memur "Kimseye bahsetme, seni de bizi de yakarlar." dedi.
Neticede olaydan 1,5 sene sonra mezun oldum. Mezun olalı da 2 sene oluyor.
"( )Öğrenci, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavlarına giremez. Girdiği taktirde, bunlar geçersiz sayılır." şeklinde de ayrıca bir yönerge maddesi var.
Benim bu usülsüz aldığım derslerin iptal edilmesi gerekirdi, gözden kaçtı. Dersi usülsüz alsam da hakkımla geçtim. Kopya çekmedim, yerime başka birini sokmadım. Dersleri o zamanki okul dışı yaşamımın koşullarına göre -para kazanmak için çalışma- bu şekilde almam gerekiyordu. (devam-devamsızlık konusu)
Mezun olduğumdan beri işsizim. Bu sene bir umut doğdu. Kpss den yüksek puan aldım. Sanırım bu sene olacak.
Ama ben diplomam iptal olacak korkusundan geceleri uyuyamıyorum, endişeden kalbim sıkışıyor, sol kolum sürekli ağrıyor, başım dönüyor, nefesim daralıyor. Okuyorum, mezun olduktan sonra diploması iptal olanlar var.
Ben lisans öğrenimim boyunca maddi-manevi büyük zorluklar yaşadım. Okuduğum yıllar boyunca kara buhranlarla mücadele ettim, maddi-manevi büyük yaralar aldım, bu saatten sonra diplomam iptal olursa giden yıllarıma yıkılırım, 30 a birkaç senem kaldı. Artık ne yeni bir üniversite okuyacak enerjim var, ne de param.
Hele bir de memur olursam, lisans diplomam iptal olduğunda işten atılıcam, askerliğimi 15 aya tamamlayacağım, belki de devlet bana verdiği maaşları faiziyle geri isteyecek, hayatım kararacak. Allah biliyor. Avukata gidip danışacak, işimi halledecek param yok. O yüzden buradan az-çok bilgi sahibi olan arkadaşlara sormak istiyorum bu konuyu.
Durum anlaşılırsa diplomam iptal edilir mi? Diplomam iptal olursa mahkeme sizce beni haklı bulur, diplomamı geri verir mi?
Sizce okuduğum üniversiteye gidip durumu anlatayım mı? Diplomam ha iptal oldu, ha olacak endişeysiyle bir ömür yaşayamam. Bu sıkıntı, bu uykusuzluk, bu endişe. Artık dayanamıyorum!