İnternetten İhbar Kullandım İmza Atmazsam Suç mu ?
Tatilde katıldığım bir turu tura katılmadan önce yanlış rota bilgisi vererek bizi yer doldurmak için kandırdığı için İlgili polis merkezine İnternet'ten ihbar ettim. Polis merkezinden arayan Komiser ile 2 telefon görüşmem oldu. Bana ikamet ettiğim eve bir belge gönderip imzalamamı isteyeceklerini imzalamazsam ihbarın kalkacağını söylediler.
Sorularım şunlar:
İhbarı imzalamam için eve mi getirirler yoksa merkeze gelmemi mi isterler ?
Merkeze gitmezsem bir zan altında bırakılır mıyım ?
İhbarı internetten yaptım ama imza yok üzerinde daha herhangi bir işlem yapılmamıştır değil mi ?
Maalesef böyle düşünceler sardı beni sizi de yorduğum için özür dilerim. Teşekkürler. Cevaplarınızı bekliyorum
Cevap: İnternetten İhbar Kullandım İmza Atmazsam Suç mu ?
Polis merkezine gidip ifade vermekten daha doğrusu yolladığınız şikayetin altını imzalamaktan neden çekindiğinizi anlamadım. Bu sizi yoracak bir şey değil ki. Sadece olsa olsa 5-10 dakika sürecek.
Gitmezseniz ihbar konusu şikayete bağlı suç olduğundan değerlendirmeye alınmayacak. Hatta telefon edip "ben vazgeçtim" de diyebilirsiniz. Hatta gidip "şikayetimden vazgeçtim" ya da "aramızda anlaştık" da diyebilirsiniz.
Şahsen ben polise daha evvel defalarca gittim ve hiç bir sorunla karşılaşmadım.
Bence ihbar yaparak duyarlı bir tüketici davranışı sergilemişsiniz. Korkulacak bir şey olmadığını düşünüyorum.
İmzalamanız için yazıyı eve getirmezler, sizin polis merkezine gitmenizi isterler. Bunda çekinilecek bir şey yok. Ben de üç beş kez böyle imzalar ve beyanatlar için polis merkezine gittim. Herkes çekinip ihbardan vazgeçerse böyle tüketiciler olarak sömürülmeye devam ederiz.
Evet haklısınız yorumlarınız için teşekkürler. İmzalamak ve imzalamamak arasında kaldım. Sebebi ise yoluculuk için kesilen biletlerin küçük bir kağıt olması ve binerken bizden almış olmaları.Yalnız tura o gün katılan kişilerden 5 kişi daha aynı sorunu vardı ama onlar bu konuda pek ısrarcı olmadılar.Bu siteyi misafir olarak cok takip ettim bir konuda iftira nın da suç sayıldığı yazıyor.Acaba delil bulunamamasından iftiracı olarak nitelendirilebilir miyim ? Yalnış yere goturdukleri gibi tur 6 da bitmesi gerekiyorken 5 te bitirildi.Turu bize tanıtan kişiyle telefondan tur sırasında goruştum ve haklı olduğumuzu soyledi fakat hakkımızı iade etmedi ben de ihbar ettim.
Cevaplarınızı bekliyorum yardımlarınıza ihtiyacım var.
Polisten ziyade tüketici sorunu bu. Ama ispat konusunda sorununuz var diye düşünüyorum.
İMzalamamak en doğrusu...
- - - Updated - - -
İMzalamamak en doğrusu...
İftira ile suçlanmazsınız bu iftira konusu yapılabilcek konulardan değildir, en kötü iddianın kanıtlanamadığı sebebi ile takipsizlik kararı verilir. İmzalamanızı öneririm yaşınız kaç bilmiyorum ama bu sizin kendinize olan güveninizi ve saygınızı erozyona uğratabilir diğer yandan tur sahipleri de bu işin adliyelik boyutu olabileceğini düşünmüyor olabilirler onlara da bir hatırlatma olur. İşin doğrusu bu şikayetten öyle hapislik para cezalık bir durum çıkacağına inanmıyorum benim tahminim savcı alır ifadelerini sıkıca uyarır bir daha duyarsam neticesine katlanırsınız gibisinden ve olay kapanır.
Av.Engin bey yorumunuz için teşekkürler öncelikle.
Evet benim istediğimde sizin dediğiniz gibi bir sonuçla karşılaşmaları. O yüzden imzalayacağım son kararımı verdim.
Yorum yazanlara çok teşekkürler.
- - - Updated - - -
Av.Engin bey yorumunuz için teşekkürler öncelikle.
Evet benim istediğimde sizin dediğiniz gibi bir sonuçla karşılaşmaları. O yüzden imzalayacağım son kararımı verdim.
Yorum yazanlara çok teşekkürler.
Hukukta "iddianamenin ve savunmanın dokunulmazlığı" kavramı var. Bu kavramı özetlemek gerekirse seyahat firmasıyla ilgili iddialarınızı toplumda dile getirir ve sonunda iftira olduğu anlaşılırsa ceza alabilirsiniz ama bunu sadece yargı makamlarında dile getirirseniz yanlış olduğu ortaya çıksa bile ceza almazsınız.