Cevap: Anlamadığım Masraflar?
Sayın Efe,
HMK uyarınca dava açılırken gider avansı adı altında dava harcı dışında ücret alınmaktadır. Bu ücret dilekçelerin teatisi, bilirkişi varsa bilirkişi ücreti, tanık gideri ve sair masrafları karşılamak üzere alınmaktadır. gider avansı adı altında yatırılan miktarın hepsi kullanılmayabilir. Kullanılmayan kısım dava sonunda tarafınızca geri alınması mümkün bir bedeldir.
gider avansı hepsi kullanıldığını varsayarsak eğer;
ben 650 liramı geri alabilmek için 478 lira masraf mı etmiş olacağım? :( eğer böyleyse bunun adelet neresinde anlamadım. davayı kazansam da bu miktar benden gidecek anladığım kadarıyla. davayı kaybeden de alsalar bari diyeceğim ama o da yok sanırım.
teşekkür ederim.
o ücreti ödeyecek gücüm yok, zaten bu gün geri göndüm (öğrenciyim).
biraz daha araştırma yaparken bir soru takıldı aklıma. şimdi ben o parayı bulup davayı açsam ve davayı kazandıktan sonra masrafların karşı taraftan alınmasını sağlayabilir miyim? yani bana olan borç + yapılan mahkeme masraflarını (gider avansı,harç vs) karşı taraftan alınıp bana verilmesini sağlayabilir miyim?
normalde uygulama nasıldı mahkeme nasıl karar verir? dilekçemde buna yer vermeme gerek var mı?
HMK uyarınca,
Yargılama giderlerinden sorumluluk
MADDE 326- (1) Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir.
(2) Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.
(3) Aleyhine hüküm verilenler birden fazla ise mahkeme yargılama giderlerini, bunlar arasında paylaştırabileceği gibi, müteselsilen sorumlu tutulmalarına da karar verebilir.
Avansın iadesi
MADDE 333- (1) Hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
Yukarıda belirttiğim hükümler çerçevesinde yapılan yargılama gideri ve kullanılmayan avansı geri alabilirsiniz. Dilekçenizde bu hususu belirtmenize gerek yok. Mahkeme tarafından verilen kararda ayrıntılı olarak iade edilecek ve karşı taraftan alacağınız giderler yazılacaktır.
İyi Akşamlar
teşekkür ederim, aradığım cevap buydu.