Kardeşler arası miras paylaşımı
İyi günler,
Benim dedem (annemin babası), annem 9 yaşındayken vefat etmiş; ama şu an annem 67 yaşında ve mirasın yeni pay edilmesi söz konusu. Annemin 3 tane erkek kardeşi var, onlar mirasın (arsaların) olduğu şehirdeki bir mahkemeden 1/4 oranında 4 kardeşe miras düştüğüne ilişkin bir karar çıkartmışlar. Sorunlarımızsa şunlar:
1. Dedem vefat ettiğinde, anneannemle evliymiş (annemin ve erkek kardeşlerden birinin daha annesi)... Benim bildiğim kadarıyla dedem vefat ettiğinde malların yarısı anneanneme, yarısıysa 4 kardeş arasında bölüşüymeliydi. Anneannem vefat ettiğindeyse, onun payı iki çocuğu arasında yarı yarıya bölünmeliydi. Yani iki çocuk toplamda %37.5, diğer iki çocuksa %12,5 pay almalıydı. Ama mahkemede bu ayrıntılara girilmemiş, mahkeme de direkt 4 çocuğa pay dağıtımında bulunmuş. Bununla ilgili bir itirazda bulunmamız söz konusu olur mu?
2. Annem şu anda ilgili şehre gidemiyor, ben ve kardeşlerimse işlerimiz sebebiyle oraya gidemiyoruz. oradaki tapu müdürylüğü ilgili mahkeme kararına göre arsaların mirasçıların üzerine geçirilmesi için herkesin orada bulunması veya vekillerini göndermeleri gerektiğini söylemiş. Bizlerse gidemediğimizden, dayılarımdan birine vekalet vermemiz durumdaysa bize ekonomik olarak değersiz arsaları vermesi söz konusu olabileceğinden de... buna da pek yanaşmıyoruz. Burada da iki alt sorum var:
2.1. Dayılarımdan birine sınırlı bir vekalet (annemin payını annemin adına tapu çıkarması ve de annemin üzerine geçirilecek arsaların toplam değerinin toplam arsaların değerinin 1/4' ünden az olmaması durumunda bu hakkın ilgili kişiye verilmesi, bu işlem sırasında da emlak değerlerini gösteren bir belgenin ibrazının zorunlu olması, vs.) verebilir miyiz?
2.2 Dayılarım annen veya siz gelmezseniz (veya vekalet vermezseniz) biz arsalarımızı üzerimize geçiririz, annenizin arsa devlete kalır, sonra adınıza geçirmek için mahkemelerde uğraşılsınız. Benim bildiğim, taraflardan en az biri mal paylaşımına yanaşmıyor veya itiraz ediyorsa mahkemeden atanacak bilirkişi ile malların satışının yapılması... elde edilecek paranın dağıtımı söz konusu; diğer tarafların istediği gibi maldan pay almaları değil. yanılıyor muyum, bu konuda da görüşlerinize ihtiyacım var?
Şimdiden teşekkür ederim.
NOT: Olası bir dava sürecinde mirastan belirli bir pay karşılığı vekaleti bir avukaat vermemiz durumunda, bizlerin oraya gitmeden dava sürecinin işlemsi de söz konusu olabilir mi?
Cevap: Kardeşler arası miras paylaşımı
Dede öldüğünde anneaneye 1/4 kalır. kalanı kardeşler arasında eşit pay edilirler
Anneanne öldüğünde onun payı mirasçıları çocukları mirasta eşit paya sahiptir.
Bir avukat yada vekalet vereceğiniz biri bütün sorunlarınızı çözmede yardımcı olur. avukat ücreti aranızda bir sorun.