Bayram üstü işsiz bırakılma
Merhaba,
Acil olarak bir bilene danışmak gerektiği için şuan içinde bulunduğumuz durumu yazıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bizim şirkette sendikaya üye olanlar oldu ve bu üyelik şirketin tahammül edemeyeceği birşeydi. Ve ilk önce şüphelendiği kişileri çıkarttı. Ancak işten çıkma sebebini sendikal faaliyet üye olma değil, şehir dışında çalışmayı kabul etmeme olarak gösterdi. Biz işe girerken gerektiğinde dış görevlere gidebilirim şeklinde bir dilekçe imzaladık yoksa işe alınamıyorduk. Şimdide onu mazeret gösterip dış görev var gidersen çalışırsın, gitmezsen işten tazminatsız çıkartırım diyor ve duyduğumuza göre şirketteki çalışanları tamamen aynı yöntemle çıkartacakmış. Ve bulunduğumuz şehirdeki şirketi kapatacakmış. Şuan sendikaya üye değilim. Yani kurunun yanında yaşta yanacak bu durumda olan 100 lerce kişi var.. İçerdeki tazminatımızı almamızın bir yolu yokmudur. Hep işveren mi haklı olacak? İçerde 10 senesini bırakacak tazminatsız çıkartılacak kişiler var bir çıkış yolu yokmudur?
Cevap: Bayram üstü işsiz bırakılma
Alıntı:
Bistra rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Acil olarak bir bilene danışmak gerektiği için şuan içinde bulunduğumuz durumu yazıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bizim şirkette sendikaya üye olanlar oldu ve bu üyelik şirketin tahammül edemeyeceği birşeydi. Ve ilk önce şüphelendiği kişileri çıkarttı. Ancak işten çıkma sebebini sendikal faaliyet üye olma değil, şehir dışında çalışmayı kabul etmeme olarak gösterdi. Biz işe girerken gerektiğinde dış görevlere gidebilirim şeklinde bir dilekçe imzaladık yoksa işe alınamıyorduk. Şimdide onu mazeret gösterip dış görev var gidersen çalışırsın, gitmezsen işten tazminatsız çıkartırım diyor ve duyduğumuza göre şirketteki çalışanları tamamen aynı yöntemle çıkartacakmış. Ve bulunduğumuz şehirdeki şirketi kapatacakmış. Şuan sendikaya üye değilim. Yani kurunun yanında yaşta yanacak bu durumda olan 100 lerce kişi var.. İçerdeki tazminatımızı almamızın bir yolu yokmudur. Hep işveren mi haklı olacak? İçerde 10 senesini bırakacak tazminatsız çıkartılacak kişiler var bir çıkış yolu yokmudur?
Dış görev konusu, geçici süreli dış görevlendirme ise, işveren sizi görevlendirdiğinde gitmez, kabul etmezseniz, doğal olarak işverene fesih için haklı sebep yaratmış olursunuz, haklı sebeple fesihte ise, kıdem tazminatı ödenmez.
Sözleşmenizdeki veya imzaladığınız o maddenin olduğu belgeyi iyi incelemek gerekir. Bu nedenle sözleşmenizi de alıp bir avukatla birlikte karşılıklı durumunuzu değerlendirmenizde fayda var.
Cevap: Bayram üstü işsiz bırakılma
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Dış görev olarak adlandırılan dilekçeyi imzaladık fakat şirketin şuan yaptığı tüm şirket çalışanlarını dış görev adı altında tazminat vermeden kabul etmediği takdirde tazminatsız çıkarmak ve şirketi bulunduğumuz yerde kapatmak. Yani geçici yada sürekli olarak belirtilmedi ancak şirketi kapatırsa başka bir şehire gitmeyi kabul ettiğimizde büyük bir ihtimal sürekli olacak. Şirket yetkilisi sendika olayını öğrenir öğrenmez '' sendikaya üye olanları öğrendim çok sevindim kim bu zeka geriliğini yaparsa gerekirse bölümü kapatırım çıkartırım'' şeklinde bir mail gönderdi o mail şuan elimizde bu söylenen söz ile aslında sendikalı olma sebebiyle çıkartıldığını ispat edebilir miyiz? Kusura bakmayın sürekli sorular soruyorum ama çözüm yolu bulmak adına ne yapacağımızı bilemiyoruz hakkımız resmen göz göre göre elimizden alınıyor.