Kapatılanı telefon hattının geçmişe yönelik ses-konuşma kayıtlarına ulaşılabilir mi?
Önümüzdeki günlerde aldatılma sebebiyle boşanma davası açacağım eşimin, yeni kapattırmış olduğu cep telefonu hattına ait son 6 aylık konuşma-ses kayıtlarına ve alınan/gönderilen yazılı mesajlara ulaşılması mümkün müdür?
Bu arada elimde bir çok başka kanıt var ancak delil olarak sunulabilecek en sağlam kanıt bu kayıtlar olacak, eğer ulaşılabilirse. Kapalı olan hattın kayıtlarına ulaşılabilir mi?
Cevap: Kapatılanı telefon hattının geçmişe yönelik ses-konuşma kayıtlarına ulaşılabilir mi?
Avukat değilim Haberleşme hürriyeti var çıkarılamaz diye biliyorum. geriye doğru olmaz ama ileriye doğru olabilir. savcılıktan dinleme kararı çıkartılırsa
- - - Updated - - -
Bu arada site editörünün benzer bir konuda ses kaydı ile ilgili görüşü aşağıdaki gibidir. işinizi bu görebilir.
Boşanma davaları özel hayata ilişkin davalardır. Özel hayata dair deliller de ancak özel hayatın içinden alınarak mahkemeye sunulabilir. İlgili kişi elindeki ses kaydını mahkemeye sunar. Hakim de kamu vicdanı adına ve kusurun tespiti açısından bu delili değerlendirir. Zira kusursuz olan eşe haklılığını ve mağduriyetini ispat edecek başkaca yol bırakılmamıştır.
Diğer yandan ses kaydı, günlük, video görüntüleri vs. delillerin kullanılması konusunda Yargıtay kararlarıda mevcuttur.
Bir diğer konu ise; karşı tarafın sunulan ses kaydının varlığını kabul edip, delile itiraz etmesi bile kusurun varlığını kabul ettiği anlamına gelir.
Yukarıda bahsedilen siz eşinizi yanınıza çağırıp boşanmaya sebep ettiğiniz konuları ses kaydına alabilmeyle ilgilidir.
Cevap: Kapatılanı telefon hattının geçmişe yönelik ses-konuşma kayıtlarına ulaşılabilir mi?
Benim bildiğim konuşma ve yazışmaların içeriği ortaya çıkmaz.
Kapatılan numaranın kimlerle,ne zaman,ne kadar süre konuştukları ve mesajlaştıkları detaylı olarak çıkar diye biliyorum.
Doğrudur. meliser ses ve mesaj içeriklerini sorduğu için öyle cevap verdim
Alıntı:
Mantıklı rumuzlu üyeden alıntı
Doğrudur. meliser ses ve mesaj içeriklerini sorduğu için öyle cevap verdim
Aktif olarak kullanılmakta olan hattın da geçmişteki ses mesaj kayıtları / içeriklerine ulaşılamaz zaten.
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.
Ancak hala aklımı kurcalayan şu ki, internette yaptığım araştırma sonucu GSM şirketlerini, müşterilerinin tüm sesli konuşma ve SMS kayıtlarının dökümünü 12 ay saklama (bazı yazılarda bu süre 10 yıl olarak veriliyor) zorunluluklarının bulunduğunu, GSM operatörlerini bu hususta yasayla bağlayan bir durum söz konusu olduğunu gördüm.
Şimdi bu yasal düzenlemeyle ilgili okuduklarım doğru mudur?
Eğer doğru ise boşanma davası için kullanılabilir bir durum mudur? Yoksa sadece ağır ceza mahkemelerinde mi başvuru yapılmadan önceki konuşma dökümlerine ulaşılabiliyor?
Sonuç olarak boşama davasında eşimin beni aldattığını sabitlemek üzere bu dökümlere ulaşılabilir mi? Çünkü biliyorum ki o telefon hattından uzatmalı metresiyle de günübirlik ilişki yaşadığı insanlarla da açık ve net konuşmalar gerçekleştirdi. Zira saat tarih ve süre bildiren arama kayıtları elimde mevcut.
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Alıntı:
meliser rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.
Ancak hala aklımı kurcalayan şu ki, internette yaptığım araştırma sonucu GSM şirketlerini, müşterilerinin tüm sesli konuşma ve SMS kayıtlarının dökümünü 12 ay saklama (bazı yazılarda bu süre 10 yıl olarak veriliyor) zorunluluklarının bulunduğunu, GSM operatörlerini bu hususta yasayla bağlayan bir durum söz konusu olduğunu gördüm.
Şimdi bu yasal düzenlemeyle ilgili okuduklarım doğru mudur?
Eğer doğru ise boşanma davası için kullanılabilir bir durum mudur? Yoksa sadece ağır ceza mahkemelerinde mi başvuru yapılmadan önceki konuşma dökümlerine ulaşılabiliyor?
Sonuç olarak boşama davasında eşimin beni aldattığını sabitlemek üzere bu dökümlere ulaşılabilir mi? Çünkü biliyorum ki o telefon hattından uzatmalı metresiyle de günübirlik ilişki yaşadığı insanlarla da açık ve net konuşmalar gerçekleştirdi. Zira saat tarih ve süre bildiren arama kayıtları elimde mevcut.
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Alabilecek olduğunuz da bu kayıtlardır, süre-tarih- karşı numara.
Fazlasının yasal yollarla istenmeden kayıtlarının tutulması suçtur.
İlgilenen herkese çok teşekkür ederim.
İlgili dökümanda karşı tarafın numarasının sürekli olarak aranıyor olması ve sürekli mesajlaşılıyor olması zaten hakimin kanaatini sizin lehinize etkileyecektir.
Yaklaşık 1 senedir smsle ve facebook üzerinden bir kişi tarafından sözlü taciz ediliyorum.Sizden öğrenmek istediğim 1 sene önceki sms içeriklerine ve 1 sene önce silinen facebook hesaplarındaki mesaj kayıtları saklanıyor mu?Bu mesajların içeriklerine ulaşabilmek mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler...