Satın aldığım dairenin teslim tarihinde bitmemesi
Öncelikle merhabalar,
2011 temmuz ayında inşaatı devam eden bir binadan daire satın aldım. Daireyi bana satan kişi müteahhitten satın almış. Ben satın aldığım kişiye 1/3 oranında peşinat verdim. Geri kalanını bina kredi çekilebilir konuma geldiğinde ödemek üzere aramızda bir sözleşme yaptık. Ayrıca müteahhit ile bir araya gelerek evin ne şekilde ve hangi tarihte teslim edileceğine dair aramızda sözleşme imzaladık. Ekim 2011 tarihinde bitmesi gereken inşaat halen devam etmektedir. Ayrıca sözleşmede yazmamıştık ama sözlü olarak teslim tarihini aşarsa kira ücretimi ödeyeceğini söylemişti. Bu esnada bu sözü duyan 2 de şahidim (biri daireyi satın aldığım kişi, diğeri abim)bulunmaktaydı. Kullanılan malzemelerde renk, model ve uygulama şekli seçme hakkım olduğuda görüşülmüştü. Fakat beğenmediğimiz bir fayansı istemediğimiz şekilde banyomuzda kullanmış. Defalarca aracılarla iletmemize rağmen istediğimiz değişikliği yapmadı. Bunun üzerine bizde fayansları kırdık. Müteahhitin oğlu dairemizdeki kırık fayansları görmüş ve fayans işini yapan kişilerle birlikte bina yakınlarında eşimle tartışmış.
Bende biriken kira ücretimi ödemelerini, evi istediğimiz şekilde yapmaları gerektiğini ve hemen teslim etmeleri gerektiğini bildirerek dava açacağımı bildirdim. Bunun üzerine bana fayansları kırdığım için zabıt tutacağını. Kendisi de mahkemeye başvuracağını söyleyerek haber iletmiş.
Kısacası benim bu olay karşısında ne yapmam gerekir. Dava açmalı mıyım, yoksa elim kolum bağlı beklemeli miyim? Bina bu hızla devam ederse 3 yılda ancak tamamlanır. Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Satın aldığım dairenin teslim tarihinde bitmemesi
Avukat değilim ;Daireyi teslim tarihi var ise sözleşmede zamanında teslim olmadığından kaynaklanan zararlarınızın tazminini isteyebilirsiniz.
kira kredi faizlerinini yükselmesi vs.
Ev hala size ait değil teslim almamışsınız evi teslim alma aşamasında evde anlaşmaya uymayan uygulamarı değişmesini ve sözleşlmeye uygun hale getirilmesini isteme hakkınız vardı.
Fayanslar için sizi mahkemeye verebilirmi pratikte halen daha sizin olmayan bir mala zarar vermişsiniz. onu bilmiyorum aranızdaki sözleşmeyi görmek lazım.
Mütahitle anlaşmaya bakın derim.
Cevap için teşekkürler.
Müteahhite ulaşamıyoruz bile. Oğlu ilgileniyor deniyor, ayda bir ulaşabiliyoruz onda da babama sorayım haber veririm diyor. İlgisizlikten bıktık. Kendisi bir türlü ortaya çıkmıyor. Telefonlarımıza bakmıyor. İki ay sonra bitecek diye haber gönderiyor ama aradan 10 ay geçti.
noterden dairenizin sözleşmede belirtilen süre içerinde bitmediği ve yapılan eksik imalatları bildir ihtarname hazırlatarak, belli bir süre belirtelerek eksiklerin bu süre içerisinde tamamlanmaması halinde kira bedeli gibi şartlarıda belirten bir ihtar çekin ve ihtar süresine uyumaması halinde ATM dava açacağınızı belirtin uyulmazsa ATM de dava açın sonuç alırsınız. bu konuları mutlaka bir avukatla yapın bu tür davalarda başta verdiğiniz dava dilekçesi çok önemlidir unutmayın hukuk mahklemelerinin dava konuları sonradan genişletilemez.