Miras payına haciz mağduriyeti
Teyzemin vefatından sonra üzerimdeki miras payını acil paraya ihtiyacım olması dolayısıyla mirasçılardan dayıma adi sözleşmeyle 2 şahit huzurunda devrettim.Sözleşme metnini aldım.Dayımdan parasını da aldım. Acil Borçlarımı ödedim. Daha sonra tapu işlemleri için gittiğimde boşandığım eşim tarafından maddi sıkıntıdan ödeyemediğim nafaka ve tazminattan dolayı haciz getirdiğini üzülerek öğrendim.Şimdi ortaklığın giderilmesi davası açtılar.Benim bu parayı ödeyecek gücüm yok çünkü işlerimden dolayı iflas yaşadım kendimi toparlayamadım.Sonra öğrendiğime göre mirasçılar açısından adi sözleşmeyle yapılan sözleşme geçerlidir mk 612 benim öğrenmek istediğim satışın sonunda dayım itiraz edip satışı önleyebilir mi dayımın mağdur olmasını istemiyorum. Ne yapmam lazım. :(Bu konu da yardımınız için siz değerli hukukçularımıza ve hukukseverlere teşekkürü borç bilirim.sürçü lisan etmişsem af ola saygılar.
Cevap: Miras payına haciz mağduriyeti
miras payı ile yapılan adi sözleşme taraflar arasında hüküm ifade eder bu 3kişiler açısından yanı eşiniz açısından hüküm ifade etmez(HMK 215 HUMK 299/1) ancak hacizda borca yetecek kadar mal üzerine haciz konur ilk önce menkuller sonra taşınmazlar ve burda menkuller üzerinde haciz koyup alacaklarını almadan dogrudan satış istenmişse cevap süresi içinde karşı çıkabilirsiniz eger paylı/müşterek mülkiyet olsaydı sadece sizin payınıza haciz konuş satış söz konusu olurdu elbirliği mülkiyet/iştirak söz konusu oldugu için bu şekilde haraket edilmiş, NAFAKANININDA BİR HAK OLUP ÖDEMENİZ GEREKTİGİNİ UNUTMAMANIZ ...