Çek cezalarının infazı ve zamanaşımı
merhaba bır sorunum var yardımcı olursanız sevınırım 1999 yılında karsılıksız cek sucu ısledım fakat gıdıpte bır turlu ıfade vermedım gıyabı tevkıf cıkardılar taakı 2003 yılına kadar arandım sonra 2003 yılında yakalanıp ıfade verdım yenı cek kanununa göre 3 ay ıcınde dosyayı ınceleyıp karara bagladılar. sımdı aramam var para cezasını cek bedelı kadar ya yatıracagım yada hapıs yatacagım.bu durumda bu sucun zaman asımı nedır kac yıla kadar yakalanmazsam affa ugrar bu cezam bılgılendırırsenız sevınırım
Re: Çek cezalarının infazı ve zamanaşımı
Karsiliksiz cek konulu bir sorum olacakti. 2004 senesinde turkiyede iken yazdigim cek karsiliksiz cikti, firma sahibi o zamandan bu zaman kadar dava acmadi. Avukatim ben turkiyedeyken karsiliksiz cekte dava acilmasi suresi ilk 6 aydir ve acildigi taktirdede zaman asimi 5 senedir demisti. 2006 yilinda avukatimi aradim son gelismeleri ogrenmek icin, adli sicil dosyasindada yazdigim gibi 350 milyon tl lik para cezasinin cikmis oldugunu ve ben olmadigim icin hapis cezasina cevrildigini gorendim.Miktari hemen odedim. Avukatimin yaptigi aciklama cikan para cezasinin firma nin dava acmasi yuzunden degil, kullandigim her yaprak basina banka tarafindan acilan dava yuzunden oldugunu soyledi. Yinede malesef yaptigi aciklamalardan emin olamadigim icin tekrar tekrar sordum hakkimda firma tarafindan acilmis herhangi bir dava varmi diye aldigim yanit "yok" oldu. Fakat dosyayi firma kapatmaz , sizin olumunuz uzerine mirastan hak alabilmek icin yillarca dosya acik tutabilir, bunun herhangi bir yil sinirlamasi yoktur dedi. Oldukca kafam karisti. Dosya hayatimin sonuna kadar acik mi kalacak? Yoksa 5 senelik zaman asimi isleyecek mi? Ve bu 350 milyon tl lik ceza gercekten bankanin actigi bir ceza midir? Bilgilerinizle bana isik tutacaginiza inaniyorum .. sevgilerimle
Avukatınız doğru söylemiş. Çekten dolayı borcunuz devam eder. Borcu ödemediğiniz sürece, dosya kapanmayabilir
Sayin Atay cevabiniz icin tesekkurler fakat hala bir kac netlesmeyen sorum var . Sayet firma dosyayi kapatmayacaksa o zaman bu 5 senelik zaman asimi hangi durumlarda isleyebilir? Yada her an hakkimda acilacak bir dava ile cikacak hapis cezasinimi beklemeliyim? tesekkurler