Cevap: Kayıp Fatura Koçanı
Öncelikle yapılması gereken söz konusu kaybolma durumunu düzenlenecek bir tutanakla tespit emek olmalıdır.
Bu tutanakta; kaybolan belgelere ilişkin gazete ilanının verileceği, mahkeme tespiti ve vergi dairesine bildirim konularına yer verilen ayrıntılı bilgiler bulunmalıdır.
Düzenlenecek Tespit tutanağı ile bir gazeteye kayıp belgelerin Seri ve Sıra No.su ile adedine yer verilen bir ilan verilir. Olayın tutanağa bağlandığı tarihten itibaren 15 günü geçirmeden mahkemeye başvurularak tespit davası açılmalıdır. Mahkemeye başvururken gazete ilanı ve işletme içinde düzenlenen tutanakta mahkemeye ibraz edilmelidir.
Mahkemeden talep edilmesi gereken ise kayıp faturaların geçersizliği ve zayi belgesi verilmesi olmalıdır. Mahkeme kararı alındıktan sonra (lehe veya aleyhe) bir dilekçe ekinde tutanak ve gazete ilanı ile birlikte vergi dairesine bildirimde bulunulmalıdır. Burada önemli olan kaybolma olayının tespiti yoluna gitmek ve bunu ispatlayacak belgelere dayandırmaktır.
Bu süreç doğru yapılmaz ise şirketinizin vergi incelemesinde sorun yaşayabilirsiniz nitekim bu konuda Danıştay Dokuzuncu Dairesi’nce verilen bir kararda şöyle denmektedir: “Fatura cildinin kaybolduğuna dair Vergi Dairesi’ne bilgi verildiği fakat kaybolma olayının tespiti yoluna gidilmediği ve incelenmek üzere ibrazının istenmesi üzerine bu hususun(vergi dairesine bildirdim) ileri sürüldüğü görülmüştür. Bu nedenle yükümlünün, faturaların kaybolduğu yolundaki soyut iddiasının kabulüne imkan bulunmadığından, hasılat yazılmadığı ve kasten vergi ziyanına sebebiyet verildiği açık olan fatura tutarlarına göre saptanan matrah farkı üzerinden salınan vergi miktarına göre vergi ziyanı cezası kesilmesinde kanuna aykırılık görülmediği…” şeklindedir.
Yazdıklarınızdan yola çıkarak Google aramalarında da tatminkar sonuç aldım. Teşekkür ederim.
hocam diyorsunuzki kullanılmış fatura koçanı (bitmiş olarak farzediyorum) bunun geçersizliğine yönelik gazete ilanı ve mahkeme kararı çıkartılmaz, çünkü bunlar geçerli ve firmaların defter ve belgelerine işledikleri vesikalar
- - - Updated - - -
ancak; koçanda kullanlmayan sayfa varsa tabiki yolların belirtilenler gibi olması konuyu sorunsuz atlatmak için en iyi olanı
Hem kesilmiş hem kesilmemiş faturalar var. Kesilmiş olanların kopyaları zaten kayıt edilmiş muhasebe sistemine. Dolayısı ile bunların çok önemli olmaması gerek. Kullanılmamış sayfalar da vardı koçanda.
Merhaba,
Bizde 2010 Yılında bastığımız fatura işimizi görmediği için yenisini yaptık ve eskisini iptal etmek için vergi dairesine faturalarla başvurduk. Sonra öğrendikki şirket 2007 yılındada 2 adet fatura koçanı yaptırmış. 2. koçanı depremde vefat eden işyeri müdürünün dolabında buldum ama ilk koçanı bulamadım. Sanırım bu koçanın bir kısmı da kullanılmış. Sonuç olarak kayıp olan bu koçanı bulamıyoruz. En son 2010 yılının 3. ayına kadar kullanılmış olabilir. Bizim bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekir?