Mühendis maaşının sözleşmede asgari ücretten gösterilmesi
Ben makina mühendisiyim ve şantiyede taşeron firmanın mühendisi olarak çalışıyordum.2011 kasım ayında da asgari ücretten sigortam başladı. Ama bizim anlaştığımız ücret 1200 tl idi. İmzaladığım sözleşmede maaşım 2011 kasım ayının brüt asgari ücret tutarında idi.Yani brüt 867 tl gibi bir ücret yazıyordu bana imzalattırılan sözleşmede.İlk ay maaşımı (yani kasım ayı için ) 400tl + 400tl + 400tl olmak üzere ayrı zamanlarda tediye makbuzu kesilerek aldım.Tediye makbuzlarını imzaladım. Aralık ayı için bana yapılan ödemede bana kesilen makbuz tediye yerine tahsilat makbuzu ve üstünde aralık ayına istinaden ödenen maaş yazıyor. ve 1558tl yazıyor. 1100tl elden + 458 kredi kartı, yazıyor. Yani elden 1100 para almıştım ve 458 tl kredi kartı borcum ödenmişti.Çünkü cebimden harcamalar yapmıştım iş için. Makbuzda bir tek benim imzam var. Bir sureti bende. Daha sonra ocak ayı için, şubat ayı için, mart ayı için maaş almadım.Ayrıca sağlık sorunlarım da vardı. Martın 15inde işi ara verdim tedavi olup devam edecektim.Nisan ayına kadar maaşım yatmayınca ve yatınca da asgari ücretten yatınca (Nisan ayının ortalarında şubat ve mart maaşı adı altında asgari ücret tutarında iki maaş yatırıldı) patronla görüşüp ayrılmak istediğimi belirttim. ..Patronda hukuki yollardan hakkını arayacağını sözleşmenin olduğunu avukata vereceğini söyledi. Sözleşmede hatırladığım bir madde var. Eğer çalışan işi bırakırsa maaşının 40 katını öder. Bunların geçerliliği nedir. Hukuki olarak başıma sorun çıkar mı ?
Birde sözleşmede çalışan ilk iki ay hiçbir maaş almaz diye madde koyulmuş. Sanırım bu maddelerin bir geçerliliği yok. Sözleşmenin bir sureti de ben de yok. Vermediler. Benim endişem asgari ücretli olan sözleşmeye imza atmam. Patronda ona güveniyor. Agsari ücrete göre ben senin maaşını yatırmış görünüyorum diyor.
Ayrıca ben fiili olarak ekim ayında işe başlamıştım ve ekim ayının deneme süresi olduğunu söylediler ve sigortamı kasımda başalttılar.Ekim ayında da ayrıca maaş almadım.
Cevap: Mühendis maaşının sözleşmede asgari ücretten gösterilmesi
Hukukçu değilim ama elde sözleşme olsaydı hukukçularda daha iyi cevap verirdi..
parasal ceza şartı karşılıklı olursa geçerlidir deniyordu ama sözleşmede ne yazdığı önemli...
Cevap: Mühendis maaşının sözleşmede asgari ücretten gösterilmesi
Bir yargıtay kararı var mesela burada
http://www.ismagdurlari.org/anasayfa...ve-cozum-yolu/
Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.