Devam eden idari davaya yeni belge eklemek
merhaba. Bundan 9 yıl önce işlenen bir suçtan ötürü (tck. 404/2) 10 ay ceza almıştım ve ertelenip paraya çevrilmişti. Bu yüzden hak kazandığım kamu işinden elenmiştim. hemen ardından idari dava açtım. Dava şuan devam ediyor ve ben Ankara Adli Sicil müdürlüğüne arşiv kaydımın silinmesi için dilekçe ile 2 ay önce başvuru yapmıştım. Dün Aldığım arşivli Adli Sicil belgesinde '' adli sicil arşiv kaydımın silindiğini öğrendim. Şimdi ben yaklaşık 10 aydır devam eden idari davama arşiv kaydımın olmadığına dair belgeyi ekleyebilirmiyim? Eklersem bir faydası olurmu? Ve bu belgeyi eklerken dilekçe şeklinde ön yazı mı yazmalıyım ? şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Devam eden idari davaya yeni belge eklemek
Yardımcı olan yok mu arkadaşlar? lütten
Neyin ne olduğunu net bir şekilde açıklayan bir dilekçe ile birlikte bu belgeyi Mahkemeye sunabilirsiniz. İdari Yargıda, Özel Hukukta olduğu gibi kesin bir davayı ve savunmayı genişletme ve değiştirme yasağı yoktur. Karşı taraf bu yönde bir itirazda bulunsa dahi Mahkeme "re'sen araştırma" hakkına sahip olduğu için dilekçenizi ve sunduğunuz belgeyi dikkate alır diye düşünüyorum.
Dilekçenin nasıl yazılacağı hususunda bir avukat yardımı alırsanız iyi olur. 15-20 tl gibi bir şey alırlar genelde...
elbette ki ekleyebilirsiniz. bunun bir zararı olmayacaktır. fakat o dönemde işlenen bir suç ve o dönemin mevzuatına uygun bir işlem olduğu için ne kadar etkili olacağı şüpheli. bir üst yazı ile yine dilekçe formatında belgenin aslını mahkemesine verebilirsiniz. bağlayıcı olmamak kaydı ile yardımcı olduysam sevinirim. kolay gelsin...
bildiğim kadarı ile lehe olan kanun uygulanır. Yanlışmıyım?
ceza hukuku açısından şüphesiz doğrusunuz. fakat ortada bir idari işlem var ve bu işlemin etkilenebilriliği düşük diye tahmin ediyorum. aksi halde değişen her kanun da ya da yönetmelikte idarelerin tesis etmiş olduğu her işlem değişir ki bu da idari istikrar ilkesini alt üst eder ve idareler işlem yapamaz hale gelir. ancak anılan durum ile ilgili özel bir af maddesi varsa yani işe geri dönebilir ya da işine iade edilir vs. durum ayrı. olayı açıkça incelemek gerekecektir ki o imkan şu anda mevcut değil. iii çalışmalar
Av. Sezgi Sarısaltık'ın görüşüne katılıyorum.
İdare Mahkemesi, işlemin tesis edildiği tarihteki hukuki durumunuzu göz önünde bulundurarak kararını verir diye düşünüyorum. Hukuki durumunuzun sonradan değişmesi önceden tesis edilen işlemi sakatlamaz. Yargı kararı ile değişen hukuki durumunuzu idareye bildirmeniz ve yeniden işlem tesis etmesini istemeniz, reddi halinde bu red işlemine karşı yeni bir dava açmanız yararınıza olabilir.