İş kazası geçiren personelin kazasının sonraki tarihte iş kazası sayılması
300 kişinin çalıştığı bir fabrikada İnsan Kaynakları Sorumlusu olarak çalışmaktayım.
11.07.2012 tarihinde saat 22:00 de bir personelimiz yanlışlıkla çalışma arkadaşının ayağına takılıp kalçası üstüne düşmüştür. Amirleri hastaneye gönderecekmiş, fakat personel iyi olduğunu söyleyip gitmemek için ısrar etmiştir ve hastaneye götürülmemiştir. 16.07.2012 tarihli 5 günlük raporu vardı. Bugün 20.07.2012. Personel vizite kağıdı almak için yanıma geldi ve iş kazası geçirdiğinden bahsetti. Ben de iş kazası olsa bizim haberimiz olurdu dedim. Meğer bu personel (doktorun dediğine göre) 16.07.2012 de doktora gittiğinde doktora iş kazası olarak işleme alınması konusunda ısrar etmiş ve o sırada emniyet görevlilerini çağırttırıp tutanak tutturmuşlar. Doktor da iş kazası yazmış.
Benim bu olaydan bugün haberim oldu. İş kazası olduğu gün eleman hastaneye götürülmüyor ve bana bildirilmiyor. Eleman 5 gün sonra doktora gidip iş kazası olduğunu söyleyip istirahatini alıyor. Bu durumda biz bildirimi geç yapmış olduk ve ceza ödeyeceğiz. Peki merak ettiğim, ceza ödemekten kurtulmanın hiç çaresi yok mu? Personel için herhangi bir yaptırım uygulayabilir miyiz? Sonuçta biz İş Güvenliği konusunda herşeyi sağlamışız, kaza kendi dikkatsizliği sonucu meydana gelmiş, ve hastaneye götürülecekti ( istemiyorsa zorla götürülür mü?)kendisi gitmemiş. Bir de 5 gün geçtikten sonra ben iş kazası geçirdim diyerek işvereni ceza ödemeye mecbur bırakıyor. Böyle birşeye hakkı var mı? Yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: iş kazası geçiren personelin kazasının sonraki tarihte iş kazası sayılması
yapacak bişey yok tutanakla kayıt altına bile alsa diğer çalışanlarınız iş kazası tarihi farklı gözüktüğü için cezayı ödemek zorundasınız.
Etik davranmadığı için işçiniz kıdem ve ihbar tazminatı gibi yasal tüm haklarını ödeyip işten çıkarabilirsiniz.