Kronik şizofreni raporu olanın hukuki işlemleri
Herkese merhabalar..
Ben 33 yaşımdayım lise mezunuyum. İki yıl önce ssk dan aldığım kronik paranoid şizofreni tanılı konsey raporuyla malulen emekli oldum. Yalnız ben biraz sıradışı bir şizofrenim. Şöyleki hezeyanlarımın alevli dönemi yenice son bulmuşken askere gittim ve askerliğimi tam olarak tim çavuşu rütbesiyle yaptım. Malulen emekli oluncaya kadarda çalıştım. Yani bu hastalık temyiz kudretimi pek etkilemiyor ve dışarıya da pek aksetmiyor. Şimdi bu durumumu göz önüne alarak bu konuda kesin bilgisi olan arkadaşların yardımlarını rica ediyorum şimdi sorularım şunlar:
1- Bu raporum artık benim temyiz kudretimin bulunmadığının dolayısıylada fiil ehliyetimi kaybettiğimin kesin delili olur mu?
2- Şimdi ben hukuk profesörlerinin sitelerinden şunu öğrendim "temyiz kudreti nisbi bir kavramdır temyiz kudreti olmayan birinin bu evre ve konuda temyiz kudretinin var olduğu şu evre ve konuda olmadığı kabul edilebilir kural olarak işlem anı esas alınır. Akıl hastası biri temyiz kudretinin olduğu bir anda işlem yaptığını idda ederse bunu ispat kendisine düşer" öyle ise ben temyiz kudretimin kesin olarak olduğu bir anda işlem yapsam bu raporuma rağmen geçerli olur mu?
İşlemle ilgili biri raporumu ileri sürerek işlemin iptalini isterse ben kesin normal anımda işlemi yaptığımı nasıl ispatlayacağım?
Diyelimki interaktif telefondan borsa oynadım ve kazandım normal bir anımda ilgili biri bunu iptal ettirmek isterse o anımda normal olduğumu nasıl kanıtlayacağım?
3- Evlenme engellerinde medeni kanunda; a-temyiz kudreti olmayanlar evlenmezb-akıl hastalığı olanlar evlenmelerinde TIBBİ BİR SAKINCA olmadığı raporla tesbit edilmedikçe evlenemez diyor. Burda tıbbi sakınca olmadığı tesbit edilirse evlenebileceğine göre aynı zamanda temyiz kudretinin olduğudamı var mı sayılacak? Yoksa temyiz kudreti olmadığı kabul edilecek evlenebilecek ama evliliği hukuki bir sonuç mu doğurmayacak?
4-vesayet nedenlerinde: akıl hastası işlerini görmekten acizse yardıma muhtaç ve toplum için tehlike oluşturuyorsa adli tıp raporuyla kısıtlanır diyor. e şimdi bunların hiçbiri bende yok öyle ise benim fiil ehliyetim varmı raporuma rağmen? B irde diyor ki: "Noterler idari makamlar vesayet altına alınmaları gerektiğine kanaat getirdikleri kişileri vesayet makamına bildirmeleri zorunludur" e beni ssk biliyor, sağlık başkanlığı biliyor ama vesayet makamına bildirmediler, bu benim vesayet altına alınmama gerek olmadığını dolayısıyla fiil ehliyetimin temyiz kudretimin bulunduğunumu teyit mi ediyor?
5- Bir hukuk profesörünün ders notlarında diyor ki "Temyiz kudreti olmayan biri piyango bileti alırsa ve başka biride bunu iptal için dava ederse bu kötü niyete girer ve bu işlem geçerli gibi hüküm görür" peki bu kişi ticaret yapınca ev satın alınca yada borsa oynayınca kazanç elde ederse ve ilgili biride bunu iptal için dava ederse gene kötü niyetten geçerli mi olacak? Geçerli olmayacaksa işlemler arasındaki fark nerden nasıl kaynaklanıyor?
Sorularım bunlar kesin bilgisi olan ve ilgilenecek arkadaşlara şimdi den teşekkür ederim.
Sevgi ve saygılarımla..
ben erol
Cevap: Kronik şizofreni raporu olanın hukuki işlemleri
Size verilen raporu ekleyebilirseniz daha yardımcı olurum ama şunu söleyebilirim bu hastalıkta ilaçları düzenli olarak alıyorsanız ve tedaviye yanıt alıyorsanız sorun yok.Ceza-i ehliyetiniz vardır.Normal bir vatandaş gibi yaşamınızı idame ettirebilirsiniz.
İki yol var bence ya şizofren olarak yaşamak yada tedavi görerek adam gibi yaşamak.
Şizofreni tedavisi mümkün bir hastalıktır.Ama malesef toplumda olumsuz bir tavır var.Hastalığınızı saklayın ilaçları düzenli alın.
Cevap: Kronik şizofreni raporu olanın hukuki işlemleri
Size verilen raporun bir süresi var mı? Periyodik takip gerektiriyor mu? Yoksa kronik ve ömürboyu süren türden mi?