PTT'de taşeron olarak çalışma
istanbul anadolu yakasında ptt kargoda çalışmaktayım. sözleşmemizde haftalık çalışma saati 45 saat olarak gözükmekte. normal şartlar problem olmamakta idi. müdür ve amirler değişti ilk yaptığı iş cumartesi normalde 13:30 paydos ederken bunu 16:00 ya çekti. mesai ücretini sorduğumuzda amir ben anlamam mesayiden diyerek isterseniz çalışmayın diyor. firma personeli olarak ptt kurumu ve çalıştığımız teşeron firma işten çıkartır korkusuyla hakkımızı arayamamakta ve idarecilerimiz de bunu istismar etmekte . benim merak ettiğim taşeronda olsa hiç bir hakkımız yokmu? her gelen gidenin keyfine göremi davranılacak. bu konuda yardımcı olursanız sevinirinim
Cevap: ptt'de taşeron olarak çalışma
45 saat nettir. Yani günde 1 saat yemek ve yine yaklaşık 1 saat çay molası düşüldükten sonra 45 saat kalmalıdır.
Örneğin sabah saat 8'de işbaşı yapıp akşam saat 6'da işi bırakan bir işçi cumartesi günü de 5 saat net çalışırsa 45 saati doldurmuş olur.
günlük 8 saat çalışıyoruz 5 günde 40 saat cumartesi 5 saat 45 saat'i doldurmuş oluyoruz. benim merak ettiğim her gelen müdür, amir, şef keyfine göre çalışma saatimizi mesayi vermeden artırabilirmi? yapabileceğimiz va birşey varmı? yoksa boyun eğmekten başka birşey yapamıyormuyuz?
zamanında siyah-beyaz ayrımı olduğu gibi şimdidide memur- taşeron oldu. çalıştığımız halde eziliyoruz. benim merak ettiğim taşeronda olsa hiç bir hakkımız yokmu? yasal olarak haklarımız neler. yasalardaki hangi maddelerden faydalanabiliriz. ne yapmalıyız bu konuda yardımcı olursanız sevinirinim
Çalışma günlerinizi ve işe başlama -bitiş saatleri ile yemek, çay molası gibi ara dinlenme sürelerinizi de yazabilirseniz sanırım daha rahat yorum yapılabilecektir.
çalışma günleri haftaiçi :08:30 - 17-30
hafta sonu : 08:30 - 16:00 geçen hafta ama müdür 17:30 olacağını söylüyor
yemek saati 12:30 - 13:30
çay molası ve ara dinlenme yok
Alıntı:
mucit2008 rumuzlu üyeden alıntı
çalışma günleri haftaiçi :08:30 - 17-30
hafta sonu : 08:30 - 16:00 geçen hafta ama müdür 17:30 olacağını söylüyor
yemek saati 12:30 - 13:30
çay molası ve ara dinlenme yok
(17:30-08:30)-1 saat yemek molası= 8 saat hafta içi günlük çalışma süreniz.
(16:30-08:30)-1 saat yemek molanız=7 saat
(5x8)+7= 47 saat haftalık çalışmanız , 2 saat haftalık fazla çalışmanız var demektir.
FAzla çalışma yapmayı kabul ettiğinize dair bir muvafakatiniz veya sözleşmenizde bir madde yoksa, kabul etmek zorunda değilsiniz. Ücretleri ödenmiyorsa fazla çalışma yapmak zorunda değilsiniz.
Ücretinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmeyi feshetme hakkına da sahipsiniz, alabilmek için dava açıp fazla çalışmalarınızı ıspatlamanız durumunda alabilirsiniz.
Taşeron da olsa, daha az hakka sahip değilsiniz iş hukukuna göre
Erdoğan Kırcalı Bey bilgi için teşekkür ederim. ben fazla çalışmay kabul etmeyip idareye ne söylemem lazım. örnek olarak "4857" sayılı yasaya atıfta bulunabiliyormusum. fakat sadece bu yasamı var çalışmayla alakalı. çünkü işverene belirttiğim zaman yasalardan ve ilgili maddelerle ilgili atıfta bulunmam gerekmezmi sadece bu yasamı hakkımızı koruyor bu konuyla ilgili avrupa insan hakları vs. haklar yokmu? bugün yazı yazdıktan sonra devlet memurları kanununa baktım orada? aşağıda ki gibi maddeler var?. ama ben bunlardan nelere başvurabileceğimi bilmiyorum? devlet memurları kanunu, avrupa insan hakları sözleşmesi bide iş kanunu kafam okadar karışık ki. hangi konularda başvurabileceğimi bilmiyorum?
Devlet memurları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına sadakatla bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını sadakatla uygulamak zorundadırlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. diye madde var
Alıntı:
mucit2008 rumuzlu üyeden alıntı
Erdoğan Kırcalı Bey bilgi için teşekkür ederim. ben fazla çalışmay kabul etmeyip idareye ne söylemem lazım. örnek olarak "4857" sayılı yasaya atıfta bulunabiliyormusum. fakat sadece bu yasa mı var çalışmayla alakalı.
Sadece 4857 sayılı yasa var dediğiniz 4857 sayılı yasanın adı İŞ KANUNU dur.
ilk maddesinde de kanunun amacı yazar :
''
- Amaç ve kapsam
MADDE 1. - Madde 1 - Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.
Bu Kanun, 4 üncü Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.''
Şunu şunu şunu söylemeniz gerekiri uzaktan söyleyebilmek pek kolay değil, ama 4857 sayılı iş kanunu bilgisayarınıza indirip incelerseniz, haklarınızın neler olduğunu da, hangi haklarınıza karşı haksızlık yapıldığını da daha net anlayıp, neler söyleyebileceğinize daha net karar verebilirsiniz.
müdürlerin ve amirlerin bu yasaları uygulamarı gerekmezmi? memurlar kanununda bu yasaları uymalarını engelleyici bir yönetmelik varmıdır sizce. bu yasalar onları bağlamıyormu?