Takibi şikayete bağlı veya re'sen olan suçlar
Öncelikle merhaba,
Yeni mezun olmuş polis memuruyum. Çalıştığım yer itibarıyla kanuna pek de gerek duymasam bile öğretim görevlilerimiz avukatlarımızdan dersleri dinlediğim için kanunu iyi takip ederim. Ama bir şeye ulaşamadım. Bunu da öğrenmiştim. İnternette CMK ve TCK'ya baktım; ancak ulaşamadım.
Bana resen yapılan işlemlerle ilgili bilgi verir misiniz? Takibi şikayete bağlı olan ve bağlı olmayan suçlar vardı.
Mesela biz: Küçük çocuk yaşlı ve yardıma muhtaç kişilerle ilgili olay oldumu şikayete bağlı olmadan işlem yapıyorduk. Onunla ilgili detayı, kanunun yeri ve maddesini nerede bulabilirim bana acil lazım.
Zamanınızı ayırdığınız bu mesajı okuduğunuz için teşekkürler.
- - - Updated - - -
Buldum:
YAKALAMA VE YAKALANAN KİŞİ HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER
Madde 90 - (1) Aşağıda belirtilen hâllerde, herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir:
a) Kişiye suçu işlerken rastlanması.
b) Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.
(2) Kolluk görevlileri, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.
******(3) Soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı olmakla birlikte, çocuklara, beden veya akıl hastalığı, malûllük veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde kişinin yakalanması şikâyete bağlı değildir.
(4) (Değişik fıkra: 25/05/2005-5353 S.K./7.mad) Kolluk, yakalandığı sırada kaçmasını, kendisine veya başkalarına zarar vermesini önleyecek tedbirleri aldıktan sonra, yakalanan kişiye kanunî haklarını derhal bildirir.
(5) (Değişik fıkra: 25/05/2005-5353 S.K./7.mad) Birinci fıkraya göre yakalanıp kolluğa teslim edilen veya ikinci fıkra uyarınca görevlilerce yakalanan kişi ve olay hakkında Cumhuriyet savcısına hemen bilgi verilerek, emri doğrultusunda işlem yapılır.
(6) Yakalama emrine konu işlemin yerine getirilmesi nedeniyle yakalama emrinin çıkarılma amacının ortadan kalkması durumunda mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet savcısı tarafından yakalama emrinin derhâl iadesi istenir.
Cevap: Takibi şikayete bağlı veya re'sen olan suçlar.
Takibin şikayete bağlı olup olmadığını kanunun lafzından anlayabiliriz yasalarda bunlar ayrı ayrı listelenmemiştir. Takibi şikayete bağlı olan suçlar bağlı olmayanlardan az olduğu için bunları listelemek mümkün;
Bu suçlar, TCK’nın;
a) 102. maddesindeki “Cinsel Saldırı”,
104/1 maddesindeki “Reşit Olmayanla Cinsel İlişki”,
105. maddesinin 1. fıkrasındaki ‘Cinsel Taciz’,
b) 106. maddede “Tehdit”,
116/1-2. maddesinde yer alan, “Konut Dokunulmazlığının İhlali”,
c) 86. maddenin 2. fıkrasında yer alan hafif nitelikte “Kasten Yaralama”,
d) 125. maddesinde yazılı ‘Hakaret’ (125/3-a hariç),
e) 132. maddesindeki “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal”,
133. maddesindeki “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” ve 134. maddesinde yazılı “Özel hayatın gizliliğini ihlal”;
f) 144 ve 159. maddelerinde yer alan ve daha az cezayı gerektiren “Hırsızlık ve Dolandırıcılık”,
g) 151. maddesinde “Mala Zarar Verme”,
ı) 155. maddesinin 1 inci fıkrasındaki “Güveni Kötüye Kullanma”,
i) 156. maddesindeki, ‘Bedelsiz Senedi Kullanma’, 209/1 maddesindeki “Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması”,
k)117. maddesindeki “İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali”,
l) 123. maddesindeki “Kişilerin huzur ve sükununu bozma”,
m)160. maddesindeki “Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf”,
Takibi şikayete bağlı olup da şikayetçinin iradesi herhangi bir sebeple devreden çıkmışsa sizin belirttiğiniz çocukluk yaşlılık akıl hastalığı vs gibi burda polis iradeyi nazara almaz savcılığa bildirir.
Cevap: Takibi şikayete bağlı veya re'sen olan suçlar.