Ön Bildirim Yapmaksızın Evden Çıkan Kiracı
Merhaba,
Kiracımın sözleşmesi 15 Temmuz'da bitti. Ben 10 Haziran'dan itibaren telefonla arayarak ve SMS göndererek beni aramasını rica ettim aramadı. SMS'le 15 Haziran'a kadar kontrattaki koşullarla kalıp kalmayacağını bildirmesini aksi takdirde kontratın bu koşullarla uzayacağını belirttim. Ama ne aramalarıma ne mesajlarıma cevap vermedi. Sonra Temmuz'da yıllık tüfe+üfe belli olunca hesap yapıp bundan sonra kirayı x miktarda yatırması gerektiğini söyledim. yine cevap yok. kira ödeme tarihi geldi, hesaba para gelmiyor. yine iletişim kuramadım. erkek arkadaşımın numarasını bilmediklerinden onun aramasını rica ettim. Bin zorlukla yapılan görüşmeden öğrendiğimiz 2-3 gün içinde evi boşaltacağı. Emlakçıya söylediğini iddia ediyor ama emlakçının haberi yok. Her neyse şimdi kiracı 20-21 Temmuz'da çıkacağını ve ödemediği bir kaç günlük ya da 1 haftalık kirayı depozitodan düşebileceğimizi söylemiş emlakçıya. ama ben zorla çıkışına bir kaç gün kala kendi çabalarımla öğrendim gideceğini, üstelik sözleşmesi otomatik olarak uzadı. bu durumda zamanında haber vermemesini hatta hiç haber vermemesini gerekçe göstererek depzitoyu tutabilir miyim? sonuçta dava açarak 1 yılık kirayı da talep edebilirim ama bunu yapmak istemiyorum. ama hepten enayi yerine konulmak da istemiyorum, ayrıca bana 1 ay öncesinden haber verip kiracı arama hakkımı da elimden aldı. tuhaf ve burada adlandırmak istemediğim tavrından hiç söz etmiyorum bile. bu durumda 2 kira olan depozitoyu tamamen alıkoymamda sakınca olur mu, zaten bunun 1 haftasında yine evi kullanacak.
Teşekkürler.
Özlem
Cevap: Ön Bildirim Yapmaksızın Evden Çıkan Kiracı
Depozito kiraya mahsup edilmez ancak bildirimsiz çıkması nedeni ile gelecek ayların kirasını ödeyene dek depozito üzerinde hapis hakkınızı kullanabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda kiracı mahkemeye gitse her hangi bir şansı olur mu? Neticede, kontrat makul değil. Zararı karşılamadan öte ekstra beklentisi var ev sahibinin. Bir nevi haksız kazanç.
Kanun kiracıdan yana aslında ev sahibi bir yıllık kontrat yapıyor kiracıyla kanun diyor ki kiracı bitimine 15 gün kala feshetmezse bir yıl daha uzar gelecek yıllar için de aynı şekilde uzar da uzar. Ev sahibinin fesih hakkı yok ee? sen hem zamanında bildirimde bulunma hem mal sahibini tahrik edici elinden geleni ardına koyma sonra canın istediğinde çık git var mı öyle? Ev sahibi de başka kiracı arayacak bulacak nice zaman geçecek kirasıyla geçinen hayatını idame ettirenler var hep kendi menfaatini düşünmemeli insan. Özetle kiracı bu aşamadan sonra 3-4 aylık kira bedelini ev sahibinin kendisinden istemediğine şükretsin mahkemeden alacağı yanıt da bu olur.
Engin Bey hapis hakkının tam olarak ne olduğunu anlayamadım. kiracı artık bana herhangi bir kira ödemeyecek, haftasonu evden cıkacağını söylüyor ve 1 haftalık kirayı ve aidatı depozitodan kesmemizi istiyor. Yeni kiracı buluncaya kadar geçecek zamanı da dikkate alarak ne yapmalıyım? Bu 1 haftayı her halükarda depozitodan kesmek zorundayım zaten. Kontratta depozitonun kesilebileceği maddeler arasında elektrik,su vs ve hasarın yanında kira da var, bu da belirtilmiş. Bu durumda en azından yeni kiracı buluncaya kadar gecen zamanı ve kiracının evimi kullanıp da ödemediği 1 haftayı depozitten kesemiyor muyum?
Cemil Bey makul olmayan ne anlayamadım. Ortada bir sözleşme var, her şey açık ve net ve yasal. Altında da kiracının imzası var. Her şey bir yana ben silah zoruyla imzalatmadım o sözleşmeyi.
Uzun hikaye, iyisi mi siz depozitoyu kontratta da yazılı nasılsa kiraya sayabilirsiniz diyeyim. :)
tamamını alıkoyabiliyorum yani, herhangibir ihtar vs işlemi uygulamadan. doğru mu anlıyorum?
Hayır yarısını bana veriyosunuz :) Şimdi kiracı anahtarı teslim ettiğinde teslim belgesi imzalatın tahliye ettiğine dair borç harç yoktur gibisinden ibra etmeyin kendisini.
ona kalmasın da..:) kimsenin kimseye borcu yoktur şeklinde bir şey mi imzlatmalıyım? imzalamaz ki. Ben olsam imzalamam.
Sadece anahtarı teslim edip tahliye ettiğine dair belge imzalatın emlakçı bilir yapar o işi yanlız tembih edin başka bişi yazmıycak sizin belirttiğiniz ifade sizin aleyhinizedir. Ben ibra etmeyin diyorum siz kimsenin kimseye borcu yoktur diye imzalatayım diyorsunuz. Siz işleyecek kiralar nedeni ile alacaklısınız.