Kooperatif Yönetimi Kat Malikleri Kurulu Yetkisine Sahip midir?
Merhaba,
Oturduğum sitede 78 daire bulunmakta, 78 dairenin 48'i kooperatif üyesi 30 daire ise arsa sahibi ortaklarınındır. Ben dairemi arsa sahibinden aldım, kooperatif üyesi değilim. Oturduğum sitede kooperatif yönetimi ortak harcamalar adı altında harcama yaptığını bildirerek her ay farklı aidat talep etmektedir. Ben kooperatifin üyesi olmadığım için ve kooperatif faaliyetleride halen devam ettiği için tarafıma bildirilen aidatları ödemedim. Kooperatif, kat mülkiyeti kanununun ilgili maddeleri gereğince " kat irtifakı kurulmuş taşınmazlarda yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana taşınmazın yönetiminde kat mülkiyeti kanunu hükümleri uygulanır" diyerek benim giderlere katılmıyorum deme hakkımın olmadığını belirterek dava açmıştır. Davadan önce kooperatif bana icra takibi başlatmış bende icra takibini Kat Mülkiyeti Kanununun 27 ve 32. maddelerine göre kooperatif yönetiminin yaptığı harcamalardan tarafımın sorumlu olmadığını, kat malikleri kurulunun olmadığını bu kanun hükümlerinin kat malikleri kurulu tarafından uygulanacağını bildirdim. Kooperatif, ortak giderler olarak kooperatif makbuzu keserek sigortasız işçi çalıştırmakta, bekçi, kapıcı tutmaktan kaçınmaktadır. Faturasız harcamalar yapmakta gider makbuzu keserek bunu böyle belgelendirme yoluna gitmektedir. Ben, tarafıma açılan davada kooperatifin kat malikleri kurulu yetkisine haiz olmadığını, kooperatif üyesi olmadığım içinde tarafıma kooperatifi alacaklı göstererek icra takibi yapamayacağını bildirsem yeterlimi?
Yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Kooperatif Yönetimi Kat Malikleri Kurulu Yetkisine Sahip midir?
Şimdiki yönetim geçici yönetim statüsündedir.
Arsa sahibi olduğunuz için Demirbaş(yatırım) giderlerinden muafsınız.
İsletme (hizmet) giderlerinden payınızı ödemek zorundasınız. (ortak elektrik, personel, su, asansör, vs.)
Sayın Hakkaniyetli,
yorumunuz için teşekkürler. Ancak, kooperatifinde benimde Kat Mülkiyeti Kanununu hükümlerinin uygulanması gerektiği uzlaşılan ortak noktadır. Kat Mülkiyeti Kanununda kooperatif yönetiminin geçici yönetim olduğuna dair bir madde göremedim. Siz geçici yönetim olduğu kanaatine nasıl vardınız. Sonuçta bu kooperatif yönetiminin seçiminde ben ve diğer 29 kişi oy verme hakkımız yoktu. Kooperatif yönetimi bu yetkiyi hangi maddeye göre kullanmıştır. Apartman asansör ve merdiven otomat paralarını zaten (kooperatif üyesi olmayan blok sakinlerinin oturduğu blok) blok sakinleri olarak biz ödemekteyiz. Kooperatif asansör bakımı için bir şirketle anlaşmış ancak diğer bloklardaki arızaları da ortak gidere bölmektedir. Her bloktaki asansör ortak gider değildir. Blokların ortak gideridir. Birde kooperatifin sözleşme imzaladığı (bakım sözleşmesi) asansör firmasını bize sormadan tutmuştur. Aylık 100 tl bakım ücretine (blok başı) toplamda 4 blok için aylık 400 tl olması gereken asansör ücretinden bu ay 1160 tl talep etmekte mesela.Ben kat malikleri kurulu dışında kooperatifi kılıfına uydurarak yaptığı bu giderleri ödememe hakkım olduğunu düşünmekteyim. Kooperatif yönetimi, bu ortak giderleri kooperatif üyelerinin her ay verdikleri kooperatif üyelik aidatlarının içinden tahsil ettiklerini belirterek onlardan ücret de talep etmiyor. 30 kişi olarak biz seçiminde bulunmadığımız kooperatif yönetimini yönetim olarak kabul etmiyoruz. Kooperatif yönetimi yok çim biçme parası verdim, yok motor bozuldu motor parası verdim, yok kırtasiye parası verdim, yok bilmem ne bloğun kapı otomatı bozulmuş onun parası diyerek paraalr talep etmektedir. Kapıcı bulunmamaktadır. Ama çim biçmek için tutulan işçiye neredeyse asgari ücrete yakın ücret verilmektedir. para elden verildi denilerek para talep edilmektedr. Makbuzlar kooperatif yönetimi adına kesilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu 27 ve 32 madde ana gayrimenkulün yönetiminin kat malikleri kurulu tarafından yapılacağını bildirmektedir. Bu doğrultuıda sizin yorumunuz beni ikna etmemiştir.
Yargıtay 18. hukuk dairesi 2011/1537 e.n , 2011/4475 k.n.
Ana taşınmazdaki ortak gider borcunun ödenmemesi
Özet
Birden fazla bloktan oluşan ana taşınmazda sadece bir blokla ilgili giderlerden o blok malikleri sorumlu olup, tüm blokların ortak yerleriyle ilgili giderleri ana taşınmazdaki tüm kat malikleri ödemekle yükümlüdür.
Tarafıma itirazın iptali ve % 40 icra inkar tazminatı istemi ile açılan davaya ilişkin olarak haklılık nedenlerimi ortaya koyarak benimde davacı taraftan %40 kötü niyet icra inkar tazminatı talep etme hakkım var mıdır?Davayı kazandığım taktirde manevi tazminat davası açma hakkım yada ne tür hukuki haklarım vardır. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.