Cevap: Bakım , ölüm ,Miras
Alıntı:
crest rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Tapusu babamın üzerine olan bir ev var. Babam 16 yıl önce vefat etti. Annemin önceki evliliğinden olan oğlu (üvey kardeşim (4-5 sene önce vefat etti)) ve onun 3 tane çocuğu var. Ben kocam ile birlikte 12-13 yıl boyunca (yaklaşık 10 senesi yatalak) anneme baktım (şahitlerim de var). Annem vefat etti. Üvey kardeşim veya onun çocukları anneme tek bir gün bakmadılar. Şimdi evin tapusunu kendi üzerime çıkarmak istiyorum. Kanuni olarak ve bakım dolayısı ile payım , hakkım nedir?
Annenizin diğer eşinden olan baba ayrı ÖZ KARDEŞİNİZ le aynı miras payına sahipsiniz.
Mantık olarak baba öldüğü için ev eşine kalır, iki çocukta öz oğlu olduğu için eşit miras alırlar.
Eğer önce ölen anne olsaydı ve ev onun üzerine olsaydı bu durumda evin 2/8 ü eşine diğer paylar kardeşler arasında eşit olarak 3/8 oranında paylaşılırdı. Baba da vefat ettiğinde babanın payı kendi öz kızına kalırdı. (yani 5/8'e 3/8 pay olurdu)
Erdoğan bey yukarıdaki varsayım doğru mu?
Alıntı:
frmax rumuzlu üyeden alıntı
Mantık olarak baba öldüğü için ev eşine kalır, iki çocukta öz oğlu olduğu için eşit miras alırlar.
Eğer önce ölen anne olsaydı ve ev onun üzerine olsaydı bu durumda evin 2/8 ü eşine diğer paylar kardeşler arasında eşit olarak 3/8 oranında paylaşılırdı. Baba da vefat ettiğinde babanın payı kendi öz kızına kalırdı. (yani 5/8'e 3/8 pay olurdu)
Erdoğan bey yukarıdaki varsayım doğru mu?
Konuyu açan üyenin babadan olma ikinci bir kardeşten bahsetmemiş.Baba vefat eder miras anne ve konuyu açan üye arasında veraset ilamı ile hisseler belli olur.Anne vefat eder annenin mirası ortak olması gerekmez mi.?
Yani babanın bir dairesi varsa,babanın dairesi anne ve çocuğa kalıyorsa,dairenin yarısı anneye,yarısı çocuğa,anne vefat ettiği zaman mirası 2 kardeş arasında pay edilmesi gerekmez mi.?Yani dairenin 3/4 konuyu açan üyeye,1/4 kardeşine kalması gerekmez mi.?
Kısaca üvey kardeş 16 sene önce vefat eden babanın çocuğu değil,mirasçısı olamaz. 2 kardeş sadece anneden kalan mirası eşit paylaşmaları gerekir.Ben öyle anlıyor veya biliyorum.
Üye babanın tek çocuğu her halde.
Babadan kalan mirastaki paylardan hiç bahsetmedim. Babadan kalan mirasta elbette, annenin diğer evliliğinden olan çocuğunun miras hakkı yoktur. Baba vefat ettiğinde eşi (anne) ve tek kızı mirasçılarıdır ve dediğiniz gibi, 1/2 paylarla hissedarlardır mirasa.
Anne vefat ettiğinde, annenin mirası üzerinde 2 çocuğu eşit paya / hakka sahiptir, bunu belirtmek istedim sadece, sn. üyemizin '' evin tapusunu kendi üzerime çıkartmak istiyorum'' sözlerine istinaden.
Vefat etmiş olan diğer kardeşin çocuklarının da rızası olmadan tapuyu kendi üzerine alabilmesi mümkün değil. !
Yanıtlar için teşekkürler. Carsambalıfaruk'un belirttiği gibi babadan olma ikinci bir kardeşim yok. Sadece anne bir, tek kardeşim var o da vefat etti.. Anladığım kadarıyla evin 3/4 ü ve kalan 1/4 ünde yarısı benim hakkım oluyor. Peki sorumda da belirttiğim gibi annemin bakımını tamamen ben üstlendim, işin maddi tarafı bir yana manevi olarakta çok etkilendim. Bu konuda ayrıca bir hak talep etmem kanunen mümkün mü?
Kanun buna izi vermiyor bildiğim kadarıyla, eger anneniz yaşarken yasal olarak ölümüme kadar ben yaşarım öldükten sonra senin diye üzerinize devretmiş olsaydı belki farklı olabilirdi durum.
Alıntı:
crest rumuzlu üyeden alıntı
Yanıtlar için teşekkürler. Carsambalıfaruk'un belirttiği gibi babadan olma ikinci bir kardeşim yok. Sadece anne bir, tek kardeşim var o da vefat etti.. Anladığım kadarıyla evin 3/4 ü ve kalan 1/4 ünde yarısı benim hakkım oluyor. Peki sorumda da belirttiğim gibi annemin bakımını tamamen ben üstlendim, işin maddi tarafı bir yana manevi olarakta çok etkilendim. Bu konuda ayrıca bir hak talep etmem kanunen mümkün mü?
Babanızdan kalanın 3/4 ü sizin diğer 1/4 ü annenizin miras hakkı,
3/4 babadan kalan baki,
annenizin vefatı ile kalanın 1/2 si sizin 1/2 si kardeşinizin.
Kardeşinizin mirasçısı olan çocuklarının rızası dışında, kanunen tüm mirasa sahip olmanıza imkan tanıyan bir durum yok.
Bakma akdi ile miras bırakma ebeveyn çocuk arasında olmuyordu sanırım.
Evlat zaten ebeveyne bakmakla yükümlü.Bu sitede okumuştum yanlış hatırlamıyorsam.
Ortada vasiyet veya daha değişik bir olay yok.Yani 10-20-30 sene anneye bakmak,bunları şahitlerle ispat etmek yada bu konuyu dava konusu yapmak ( öyle bir dava olmaz herhalde ) biraz havada kalır.
Anne sağlığında benim bu çocuğum bana bakıyor,diğer çocuğumun ilgilendiği yok deyip üzerine kayıtlı olanları gayri menkul ise satıp parasını size verse sorun olmazdı.
Mantıken anlattığınız şekilde tapu tescili olmayacağı gibi kanunende olmaz herhalde.Kardeşinizin çocukları ile anlaşıp tapu üzerinize tescil edile bilir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Babanızdan kalanın 1/2 si sizien diğer 1/2 si annenizin miras hakkı,
1/2 babadan kalan baki,
annenizin vefatı ile kalanın 1/2 si sizin 1/2 si kardeşinizin.
1/2 babadan kalan ile birlikte 3/4 sizin, 1/4 kardeşinizin miras payı vardır.
Kardeşinizin mirasçısı olan çocuklarının rızası dışında, kanunen tüm mirasa sahip olmanıza imkan tanıyan bir durum yok.
Bilgilendirme:
B. Sağ kalan eş
MADDE 499.- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
yanlız Erdoğan beybabanın vefatından kalanın 3/4 - 1/4 paylaşılması gerekmezmiydi?