Evin tapusunu nasıl alırım?
annem şu an 83 yaşında 1931 dogumlu oturdugum evin tapusunu bana vermek istiyor oglum şu evin tapısını al bak yarın öbürgün ben ölürüm yaşlıyım der bak bu sefer ablanın eniştelerin senden evi isterler evsiz kalırsın diyor ve şuan annemle beraber oturuyoruz o 1 inci katta ben 4 inci katta 2 dairesi var birini bana vermek istiyor peki ben kendi üstüme 1 daireyi alabilirmiyim veya ne şekilde alınabilir ilerde sorun olmaması icin yardımlarınızı beklerim
Cevap: evin tapusı ı nasıl alırım
Annenizin tek mirasçısı olarak siz ve bir ablanız ise,
yasal miras paylarınız %50 dir.
Saklı payınız ise yasal miras payının yarısıdır. Yani tüm miras varlığının %25 i.
Anneniz bir vasiyet düzenleyerek , kardeşinizin saklı payını kormak şartıyla kalan mirasının tamamını size bırakabilir. Bu durumda kardeşinizin saklı payı teslim edilmiş olacağından yapabileceği bir şey olmayacaktır.
Saklı payınız ise yasal miras payının yarısıdır. Yani tüm miras varlığının %25 i.
Anneniz bir vasiyet düzenleyerek , kardeşinizin saklı payını kormak şartıyla kalan mirasının tamamını size bırakabilir. Bu durumda kardeşinizin saklı payı teslim edilmiş olacağından yapabileceği bir şey olmayacaktır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
hocam bütün mallar annemin 2 ev 1 dükkan olarak tapıları mevcut burda 1 evin tapusını bana vermek istiyor biz 5 kardeşiz 3 oglan 2 kız ve kızlar evli türkiyede yaşıyorlar 2 oğlan yurt dışında çalışıyorlar ve bende evliyim en küçükleri olarak annemle beraber olarak yaşıyoruz bu konuda ne gibi işlem yapabiliriz yukarıda yazmış olduğunuz bilgileri bahsettiğim konuya istinaden biraz daha açıklama yazabilir misiniz tşk ederim
Erdoğan beyin açıklamalarına göre 5 kardeş olsanızda anneniz size mirasın yarısını bırakabilir...
100/5=20 kardeşlerin payı
20/2=10 kardeş saklı payı
10x5=50 toplam saklı pay
kardeş sayısı ne olursa olsun saklı payın dışında bir kişiye hep malın yarısı verilebiliyor gibi bir sonuç çıktı..
doğru yapmışımdır inşallah..
ama ev ve dükkan bu şekilde nasıl çarpılıp bölünür bilemem...:)
hukukçu değilim...
Cevap: Evin tapusunu nasıl alırım?
Alıntı:
tunc45 rumuzlu üyeden alıntı
annem şu an 83 yaşında 1931 dogumlu oturdugum evin tapusunu bana vermek istiyor oglum şu evin tapısını al bak yarın öbürgün ben ölürüm yaşlıyım der bak bu sefer ablanın eniştelerin senden evi isterler evsiz kalırsın diyor ve şuan annemle beraber oturuyoruz o 1 inci katta ben 4 inci katta 2 dairesi var birini bana vermek istiyor peki ben kendi üstüme 1 daireyi alabilirmiyim veya ne şekilde alınabilir ilerde sorun olmaması icin yardımlarınızı beklerim
3. bir şahısa evin tapusunu satışı gerçekleştirip ondan sonra tekrar satışı üstüme alırsam kardeşlerden birilerini daha sonra dava açabilir mi? Tapu masrafı biraz fazla olabilir ancak yapçak bişey yok önemli olan sorunun çözülmesi
Alıntı:
tunc45 rumuzlu üyeden alıntı
hocam bütün mallar annemin 2 ev 1 dükkan olarak tapıları mevcut burda 1 evin tapusını bana vermek istiyor biz 5 kardeşiz 3 oglan 2 kız ve kızlar evli türkiyede yaşıyorlar 2 oğlan yurt dışında çalışıyorlar ve bende evliyim en küçükleri olarak annemle beraber olarak yaşıyoruz bu konuda ne gibi işlem yapabiliriz yukarıda yazmış olduğunuz bilgileri bahsettiğim konuya istinaden biraz daha açıklama yazabilir misiniz tşk ederim
Annenizle birlikte sizin yaşıyor olmanzı elbette güzel, ama bu durum size fazladan bir hak sahibi olmanıza veya diğer kardeşlerinizin 2sinin kız olması veya 2 erkek kardeşinizin yurtdışında olması nedenleriyle daha az pay hakkı olmasına neden olmaz.
( Hep birlikte bir arada yaşamanız mümkün olmadığına göre :) , diğer taraftan bakarsanızi annenizin yanlız yaşıyor olması da hiçbirinizin mirastan pay almasına engel teşkil edememeli ve edemiyor da)
3.4.5...15. şahıslara da satsanız, kardeşlerinizin en az saklı paylarını talep edip almalarının önüne geçemezsiniz. Sonuçta o satışın karşılığında elde edilen gelirin ne olduğu nereye harcandığı, satın alan kişinin o malı alma gücünün olup olmadığı sorularının yanıtlarının da çok net , şüphe uyandırmayacak şekilde verilebilir olması gerekir. Annenizle birlikte yaşıyor olmanız nedeniyle, satıştan elde edilen paranın nereye gittiğini de belgelemek zorunda kalacakların başında siz olursunuz.
Herhangi bir yerlerden dolanma derdine düşmeden, kardeşlerinizin de haklarını alabilecekleri yolu seçerek veya annenizin kardeşlerinizle de görüşüp düşüncesini anlatarak onların da rızasını alarak ve belki de mirastan feragat etmeleri ile bu isteğinize kavuşabilirsiniz.
3. bir şahısa evin tapusunu satışı gerçekleştirip ondan sonra tekrar satışı üstüme alırsam kardeşlerden birilerini daha sonra dava açabilir mi? Tapu masrafı biraz fazla olabilir?
Erdoğan bey güzelce açıklamış. 3. şahsa satsanız, 3. şahıs 4. şahsa satsa 4. şahıs 5. şahsa satsa böyle böyle 15. şahsa kadar gidip evin değerinden fazla tapu masrafı yapsanız, 15. şahısdan da siz alsanız bile dava ile karşılaşabilirsiniz.
Bu tür elden ele dolaştırılıp tescillenen tapuların bozulması daha kolay oluyor.
En küçük kardeş olarak annem ile beraber kalıyorum demişsiniz.Annemin 2 daire 1 dükkan var demişsiniz.Annenizin dairesine kira vermezsiniz herhalde. Annenizin diğer gelirlerinide büyük ihtimal aynı çatı altında tüketiliyordur.
Bu gün 7 kat yabancı dahi 1 daire karşılığında 20-30 sene bir insana bakar.En azından birileri muhakkak çıkar.
Bence en akilane,en doğru yol anne bütün çocukları bir araya getirip çocuklarım ben şu çocuğum ile yaşıyorum,hayatımın sonuna kadar onunla yaşayacağım deyip hepsinin rızası ile noterden evrak düzenlettirip sorunu çöze bilirsiniz.
Eğer kardeşlerden 1 veya bir kaçı yok sen ne kadar bakarsan bak biz kendi hakkımızı alırız derler ise o zaman sadece anneniz 1 daire için vasiyet edip kardeşlerin saklı payını muhafaza etmek yerine vasiyetname düzenletip üzerine olan bütün malları size bıraksın.Kardeşlerin saklı payları korunur.
Kısacası en başta oturup konuşsun anneniz.Konuşulma aşamasında itiraz olur ise anneniz bütün malını size vasiyet etsin.
Tapuda yapacağınız işlemler dava ile bozulur.Çok riskli görünüyor,zaten kendinizde biliyorsunuz para ödemeden tapu işlemi yapılmış oluyor.