Yönetici: "Kral Benim" diyor
Yeni seçilen yöneticimiz yılın ortasında aparman gider aidat bedeline % 100 zam yaptı.Kat maliklerinin bir kısmı zamlı aidatları ödedi. Kat sakinlerinin yarısı da ödemedi. Çünkü hiç birşey nizamına uygun değil.. Denetçi bile yok.. Apartman giderleri gelirleri hesapları gerekli yerlere asılmıyor. Zam bedelini de kendi kafasına göre yaptı. Ben itiraz ettiğimde ise; "Öyle gerekiyordu. Ben de canım öyle istedi. Bende zam yaptım. Apartman kapısına belirtip astığım birikmiş aidatları ödemezseniz, ben de gerekli yasal işlemi başlatacağım" dedi..
Bu durumda bizim ne yapmamız gerek.. Yoksa Yönetici gerçekten Ortaçağdaki Derebeyi zihniyetine göre kral mı?
Cevap: Yönetici: "Kral Benim" diyor
O kralsa siz de Ustura kemal değil misiniz yoksa sadece traş mı?
:ok Hukuk devletinde yaşayan ve devletminde benim haklarımı koruması gerektiğine inanan. bunun içinde vergisini her kuruşuna kadar ödeyen sade bir vatandaşım..
Bak şimdi hacı.Gideceksin yöneticiye,"hele gardaş eyleş" diyeceksin.Apartman mı buckingham sarayı mı anlamış değilim diyeceksin.Toplayalım sakinleri görüşelim diyeceksin.Müslüm babanın yadigarısın bana ulan diyeceksin.Batman a dalıp bana geleceksin:)) Dediğim gibi acil bir toplantı isteyiniz .Uzlaşılması gereken bir konu.
Sanki Av. Engin Beyle konumları değişmiş gibi konuştuk,, :) Şaka bir yana.. ama yönetici buna yanaşmıyorsa.. yasal prosedürü nedir..?
1/3 imza toplayıp Kat maliklerini toplantıya çağırın 8 daire ve üstü apartmanlarda yönetici ve denetçi kanunen şarttır.
yeni toplantıda denetçide atayın. yeni yönetici de seçebilirsiniz, denetçi yöneticinin hesaplarını incelesin size rapor yazıp bildirsin. Yöneticiler işletme projesi yapıp bu projeyi sizlere gösterip onayınızı almak zorundadır. onaylar iseniz ancak projede yazılan aidatları toplayabilir tabi acil işler için her zaman ek aidat toplayabilir tabi acil ise.
Zamlı aidatı oturanların yarısı vermiş...yönetici toplantı yapıp bunu yasal hale getirebilir.
ama geçmiş zamlı aidatı icra ile alabilir mi?
zamlı aidat kararı toplantıda alınmamasına rağmen makul seviyede ise mahkeme yönetici lehine karar verebilir mi..?
yoksa yönetici geçmiş zamlı aidatları vermeyenden hiçbir şeklide alamaz mı?
İşletme projesinde var ise yasaldır. Ayrıca yöneticiye ilave aidat toplama ve belirleme kararı verildimi? icra ile alabilir. İşletme projesine itiraz edilmemiş ve kabul edilmiş ise yönetici lehine karar verebilir.
kmk- 35 Aşağıda yazılanlar yöneticinin görevleri arasındadır.
d) Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;
3. İŞLETME PROJESİNİN YAPILMASI:
Madde 37 - (Değişik madde: 13/04/1983 - 2814/12 md.)
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar.
Bu projede özellikle:
a) Anagayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları;
b) Tüm giderlerden her kat malikine, bu Kanunun 20 nci maddesindeki esaslara göre düşecek tahmini miktar;
c) Tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin 20 nci maddedeki esaslara göre vermesi gereken avans tutarı;
Gösterilir.
Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.
Kesinleşen işletme projeleri veya kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflas Kanununun 68 inci maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.