-
Teminat Senedi
iyi günler
çalıştığım işyerinde patron işe girişte benden teminat seneti istedi ben de olur dedim. boş seneti imzaladım.arkasına da teminat senedidir.ciro edilemez diye yazdım...daha sonra işten ayrıldım...peşinden seneti 5.000-ytl diye doldurup başkasına cirolamış o kişi de bankaya vermiş...parayı ödemek zorunda kalır mıyım...
esenliklr
-
İcraya verilirse borca itiraz edin.
-
TK 730/ı-b.4 ün göndermesi ile çeke de uygulanacak olan poliçenin cirosuna ilişkin hükümler arasındaki TK 597/II oe cirantanın kambiyo senedinin tekrar ciro edilmesini yasaklayabileceği belirtilmiş, bu kayda rağmen senedin tekrar ciro edilmesihalinde ise,, senedi ciro ettiği kişi dışındaki sonraki hamillere karşı herhanği bir sorumluluğunun bulunmayacağı hükme bağlanmıştır.
Cirantanın koyacağı "ciro edilmez" kaydının da esasen çekin tedavülünü engellemediği, yalnızca kaydı koyan kişinin , çeki devrettiği kişiden sonrakilere karşı sorumluluktan kurtulmasına imkan tanıdığı göz önüne alındığında, keşidecinin böyle ir kaydı çekin tedavülünü engellemek için değil, salt şahsi def'ilerini sonraki hamillere de ileri sürebilmek amacı ile koymak istediği, dolayısıyla aslında çekin nama yazılı olma haline getirilmek istendiği ve onun sonuçlarına bağlanmak istendiği anlaşılır.
"TK 700/II e göre ciro edilemez kaydı bulunan bir çek ancak alacağın temliki yolu ile devri mümkündür. Bu durum karşımında çekin yüzünde bulunan üçüncü kişilere ciro edilemez kaydı çekin kambiyo senedi niteliğini etkilemez ise de lehtar dışındakilere devrini engeller.
Abuzer Kendi Gelen , Reisoğlu, Eriş, Öztan Çek hukuku
-
peki şu anda yalnızca bankadan 3.şahıs adına seneti ödemem için ihbar geldi...şu an da ne yapmalıyım bankaya itiraz dilekçesi vermeli miyim... ya da dava açmalı mıyım...
-
bankaya giderek senedin bankaya hangi yolla geldiğini öğrenin Alacaklısının kim olduğunu falan Ayrıca bir avukat ile görüşerek yardım alın