14 Senelik Telefon Faturası
1997 yılında askere gitmeden evvel Turkcell hattımı bir yakınıma verdim. Sağolsun bir miktar fatura ödemesini aksatmış. Döndüğümde Kasım 1998 döneminden 119 TL gibi bir faturanın ödenmediğini gösteren bir bildirim aldım. İzmir Turkcell merkezine gidip bu borcu ödedim ve telefon hattını kapadım. Geçenlerde Turkcell'in avukatı olduğunu söyleyen birinden telefon aldım, bir borcum olduğunu öğrendim. Nedir ne değildir derken 1998 yılının Ekim ayına ait (ödediğimden bir önceki dönem) 125 TL lik bir fatura daha kaldığını söylediler. Bu arada o günden beri farklı bir numara ile faturalı Turkcell abonesiyim. Böyle bir borç varmıdır, ödenmişmidir, ödenmemişmidir, bugün itibariyle bu bilgilere ulaşma imkanım yok maalesef.
Turkcell yetkilisine zaten başka bir hat ile o günden beri faturalı abonesi olduğumu, en azından bir sms ile dahi bilgilendirme yapmadıkları falan anlatmaya çalıştım ama borcunuz avukata devir edildiği için yapabileceğimiz bir şey yok dediler. Ne yapmam lazım bilgisi olan varmı. Zaman aşımı gibi bir süre nasıl işliyor. Konu ile ilgili ne bir yazı, ne bir tebligat veya herhangi diğer bir bildirim almış değilim. Sadece geçen gün gelen telefona kadar...Saygılar.
Cevap: 14 Senelik Telefon Faturası
On yıllık zaman aşımı dolmadan borç icra takibi amaçlı işleme konduğunda yeni bir on yıllık zaman aşımı süresi kendiliğinden oluşur. Yanlış bilinen bir husus olduğu için öncelikle bunu ifade etmek istedim. Örneğin: 1997 yılında doğan borç 2005 yılında icra takibine uğrrarsa yeni bir on yıllık zaman aşımı süresi doğar. Süresi içinde talep edilmemiş alacak eksik borç olarak işlem görür. Yani borç bitmez, fakat borcun tahsili için devletin cebri metotları gündeme gelmez. Somut olayda ilamsız icra takibi ile borcunuz hakkında bir takip yapılmış olmalı kanaatindeyim. Buna dair bir tebliğat tarafınıza ulaşmış ise ilgili bilgileri göreceksinizdir. En sağlıklı bilgiyi ise birebir dosyadan elde edebilirsiniz. Size ulaşan avukattan borcunuza dair dosya no icra dairesi bilgilerini talep ediniz ve dosyadan borcun muhtevası ve sair ayrıntıları inceleyebilirsiniz.
14 yıldan bahsediyoruz.icra takibi daha önce yapılmamış sanrım.önceki dönemde bu borç için zamanaşımını kesecek yada daha sonradan başlatacak bir ödeme yapılmamışsa zannımca zamanaşımı sözkonusu olacaktır.
- - - Updated - - -
14 yıldan bahsediyoruz.icra takibi daha önce yapılmamış sanrım.önceki dönemde bu borç için zamanaşımını kesecek yada daha sonradan başlatacak bir ödeme yapılmamışsa zannımca zamanaşımı sözkonusu olacaktır.
icra takibi yapılıp yapılmadığını bilmiyorum ama bana tebliğ edilmiş birşey yok. O zamandan bu yana 2 defa adres değiştirdim ve her seferinde de anında merkezi kayıt sistemine, muhtarlığa vs neresi varsa bildirdim. Ayrıca edevlet şifrem var ve burada da görünen bir şey yok. Hepsi bir yana dediğim gibi hali hazırda o tarihten beri Turkcell abonesiyim ve sürekli banka otomatik ödeme talimatıyla faturalarımı falan da öderim. Avukattan detaylı bilgi almaya gelince olay şudur; cepten arandım (yeni turkcell hattımdan demekki kayıtlıymış) ve adımı söyleyen hanımefendi nereden aradığını söyledi (istanbul sabit numarasıydı) ve benden baba adımı, doğum tarihi falan istedi. Bende sizi tanımıyorum ve bu bilgileri veremem, ne olduğunu siz söyleyin çünkü beni cepten arayan sizsiniz dedim, icra aşamasına gelmiş borcunuz var, baba adınızı ve doğum tarihinizi tam olarak söylemezseniz başka detay veremem çok merak ediyorsanız siz kurumu arayın dediler. Bende vermedim tabi ve kurumu aradım, onlardan durumu öğrendim.
Zamanaşımını kesen sebepler kanunda belirtilmiştir. Buna göre:
6098 S.lı Türk Borçlar Kanunu MADDE 154
D. Zamanaşımının kesilmesi
I. Sebepleri
Aşağıdaki durumlarda zamanaşımı kesilir:
1. Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse.
2. Alacaklı, dava veya def’i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa, icra takibinde bulunmuşsa ya da iflas masasına başvurmuşsa.
Kendi namıma nedir ne değildir görmeden de sağlıklı bir değerlendirmenin uygun olmadığı kanaatindeyim. Esenlik dilerim.