Eşimin borçlarından icra gelirse
Eşim benden habersiz borçlar yapmış.İşten çıkınca ödeyemeyince eve kağıtlar gelmeye başladı.
Sanırım icra gelecek.Benim gelirde borçları karşılamıyor.Eşim işsiz ve üzerinde herhangi bir
mal varlığı da yok.Eve icra gelir mi?İcra gelirse evdeki eşyaların durumu ne olur?Benim olan
ve faturası üzerime olan eşyaları alabilirler mi?Eşim borçları ödeyemezse ne olur?
Bu son kabul edilen 3.yargı paketinde icra ile ilgili kısımda evdeki eşyalar tek ise alınmayacak
gibi bir durum var.Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
Cevap: Eşimin borçlarından icra gelirse
Haciz işlemi esasen borçluyu ödeme yapmasında bir tazyik işlevi görmektedir. İnsanlar, haciz söz konusu olduğunda onurlarına itibarlarına dair bir sıkıntı içinde olurlar. Mahremiyet alanlarına girilmesinin oluşturduğu hissiyat ile esasen mahçup ve müteessirdirler. Bu sebeple haciz işleminin aile konutunda uygulama alanı bulması son derece nazik bir durumdur. Alacaklı vekili, haciz işleminin insan psikolojisinde oluşturduğu derin incinme duygusunu alacaklının alacağını tahsil etmede kullanır. Bu ahlaki midir? İnsani midir? Tartışılabilir. Alacaklının ve borçlunun kendince haklı argumanları da olabilir; fakat şu bir gerçek ki somut olayınızda evinize gelecekler ve hacze kabil malları muhafaza altına alabileceklerdir. Borcu ödeme konusunda anlaşma yapabilmenizi diliyor, geçmiş olsun diyorum.