Kefillik nedeni ile gelen haciz
Bir arkadaşıma yıllar önce kredi kartına kefil olmuştum. Geçen zaman zarfında bu kefilliğimi unuttum bile arkadaşım borcunu ödeyemedi sanırım. Bana bu gün icra geldi eşyalarımı alacaklarını söyledi gelen memurlar. Uzun zamandır ev eşyası haczi bitti gibi haberler görüyoruz arkadaşıma ulaşamıyorum sanırım utanıyor telefon nosu değişmiş. Eminimki bunca sene bana bu konuda sıkıntı vermemiş olan arkadaşım ciddi bir sıkıntı içindeki böyle bir durum ortaya çıktı.Bu konuda bir yardım rica ediyorum.
Cevap: Kefillik nedeni il egelen haciz
Kefil olmak ne demek? kefil olduğunuz zat ödemezse siz ödeyeceksiniz demektir. Borcu ödeyip kapatın belgelerinizle arkadaşınızdan isteyin vermezse siz onu icraya verin.
Emin değilim ama benzer durumlar ile ilgili kanun çıktı diye biliyorum.. yani;
"esas borçludan tahsil etmek için her yol denendikten sonra kefile gidilecek ....."
tabi uygulamada nasıl oluyor bilmiyorum...
kefile gelen icraya kefil bu nedenle itiraz ederse ne olur...
onu da avukatlar bilir....
Emin değilim ama benzer durumlar ile ilgili kanun çıktı diye biliyorum.. yani;
"esas borçludan tahsil etmek için her yol denendikten sonra kefile gidilecek ....."
tabi uygulamada nasıl oluyor bilmiyorum...
kefile gelen icraya kefil bu nedenle itiraz ederse ne olur...
onu da avukatlar bilir....
Merhaba,
Konuyu düzenleyen 5464 sayılı banka Kartları Ve Kredi Kartları Kanununun m.24/son fıkrası şöyledir:
"Kart hamilinin borcu kefile bildirilmedikçe, kefil için temerrüt durumunun oluşmayacağı sözleşmede gösterilir. Sözleşme hükümlerinde kefilin sorumluluğunu artırıcı nitelikteki değişikliklere ve kartın kullanım limitinin yükseltilmesine ilişkin olarak kefilin ilave şartlara dair sorumluluğunun başlaması için kefilin yazılı onayının alınması şarttır. Kredi kartı kullanımlarındaki kefalet, Borçlar Kanunu'nda belirtilen adi kefalet hükümlerine tabidir. Asıl borçluya başvurulup borcun tahsili için tüm yollar denenmeden kefilden borcun ifası istenemez"
Buna göre size ödemede bulunmanız için ihtarname gönderilmemişse ve asıl borçluya dönük olarak tüm yollar denenmemişse size karşı yapılan takibin iptali sağlanabilir. Saygılarımla,
Çok teşekkür ederim, ben karta kefil olduğumda limit 200 tl idi fakat şu an borç 4000 tl ?
Alıntı:
lütfiş rumuzlu üyeden alıntı
Çok teşekkür ederim, ben karta kefil olduğumda limit 200 tl idi fakat şu an borç 4000 tl ?
-
Muhtemelen imzaladığınız onlarca sayfalık sözleşmenin bir köşeciğinde "limit artırlılınca artan lmite de kefilim" yazıyordur ve onu da imzalamışsınızdır.
Eğer sadece 200 liraya imza attıysanız muhakkak ki daha fazlasına kefil değilsiniz.