Hukuk mahkemesine başvurmak?
Merhaba,
Dolandırıcılık şikayetime takipsizlik kararı verildi ve bende itiraz ettim. Fakat, takipsizlik kararında hukuk mahkemelerine başvurarak zararımı karşılayabileceğim yazılmış. Burada kafam karıştı, hukuk mahkesine başvururken dilekçemizi nasıl yazıyoruz? yani ...hukuk mahkesine mi? yoksa.... savcılığına diye mi dilekçemizi yazmamız gerekiyor?
İtirazıma gelecek cevabı beklemeden hukuk mahkemesine de dilekçemi yazsam bir sakıncası olur mu? Son olarak, dilekçemizde takipsizlik kararından bahsetmek mi iyi olur yoksa hiç bahsetmeden mi ilk kez şikayetçi oluyormuş gibi yazayım? teşekkürler, iyi çalışmalar
Cevap: Hukuk mahkemesine başvurmak?
Ceza yargılaması ile hukuk yargılaması farklıdır. Dava açma usulleri de farklıdır. Bu aşamada siz, somut olayın niteliğine göre bir dava açacaksınız. Davanız eda davası nitelikli bir dava olacaktır. Uğradığınız kaybı elde etmek/telafi etmek, varsa zarar ziyanınızın karşılanmasını hukuk mahkemesinden talep edeceksiniz. Medeni usul Kanunu dahilinde davanızı açabilirsiniz. Bir HMK elde etmenizi ve dava açılması ile ilgili teknik gereksinimleri oradan okumanızı öneririm. Somut olayınızı en iyi bilen sizsiniz, eğere bir avukat yardımı almak istemiyorsanız Kanun size yol gösterecektir.
cevabın için teşekkür ederim ama nereyi okumam gerek tam anlamadım. zaten bende burada size usulü soruyorum, durumu özetledikten sonra :(
Kanun sistematik bir biçimde hazırlanmıştır. Kanunun üçüncü kısmı (118. madde vd.) dava açılması sürecine yöneliktir.
Tıp kitabı okunarak hastalık tedavi edilmez. Asliye hukuk mahkemesinde alacak davası açabilirsiniz. Dava dilekçenizi mümkünse bir avukata yazdırın aksi halde hak kayıplarına uğrayabilirsiniz.
avukat masrafı alacağımı geçer diye kendim yazmak istemiştim. teşekkürler