-
İki önemli soru
Başlıktan da anlayacağınız üzere size iki önemli sorum var.
1. Biz bir webmaster grubu olarak online bir oyun geliştiriyoruz. Fakat bu online oyunda tarafımızdan satılacak olan ekstra özellikler için bir vergi ödememiz gerekir mi? Ödememiz gerekirse nasıl ve ne şekilde? Yani bir şirket kurmamız falan mı gerekiyor?
2. TV'de yayınlanan video öğelerini TVlerden bağımsız kaydeden ve yayınlayan bir site var. Biz de bir program yapıyoruz. Bu program içerik açısından o siteden besleniyor. Hukuki bir problem olur mu?
Vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkürler.
-
Cevap: İki önemli soru
Soru başlığı site kurallarına uygun değil. Başlıktan içerik hakkında hiç bir fikir edinilmiyor.
-
Eksiklikten dolayı bağışlayınız, eğer nasıl düzenlemem gerektiğini ve yardım etmeniz için hangi bilgilerin gerektiğini yazarsanız ben de iletimi ona göre düzenlerim.
Şimdiden teşekkürler.
-
1- Ticari bir iş ile meşgulsünüz, işinizin ticari nimetlerinden faydalandığınız gibi külfetlerine de katlanmanız gerekmektedir. Vergi ile ilgili problemler yıllar sonra da karşınıza çıkabilir. Ticari iş ile meşgul olanların bu hususlarda dikkatli olmaları gerekiyor. Satışından bedel talep ettiğiniz her ticari işinizde vergi tahakkuk edecektir. Muhasebeciniz ile ayrıntıyı görüşmelisiniz.
2- Telif hakları kapsamında bu konu da sizi sıkıntıya sokabilir.
-
Birinci soruma verdiğiniz yanıt için teşekkürler. Elbette ki vergi verilmesi gerekiyorsa vereceğiz.
İkinci soruma gelince, telif hakları kapsamında sıkıntıya sokacağını zannetmiyorum çünkü site bir TVnin kuruluşu değil ve o site videoları (dizi,yarışma vs.) TV kanalından yayın haklarını alarak yayınlamıyor. Sadece kendilerinin yaptıkları şey, bazı yabancı videoları altyazılandırmak ki bunun da gireceğini zannetmiyorum. Ancak yine de konu hakkındaki değerli yanıtınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
-
Bir örnek ile açıklayayım: Bir dizi ya da film yapıldı. Yapımcı firma belli bir bedel ile gösterim hakkını bir kanala ya da yayın kuruluşuna devretti. O kuruluş filmi yayınladı. Sonra bedel ödemeyen bir kuruluş yayın esnasında filmi kopyaladı ve kendi yayın organında takipçilerinin faydalanmasına sundu. İşte tam burada takip ve şikayete bağlı bir durum ortaya çıkıyor. Dünya gittikçe küçülüyor. Bir zaman bir yerden ansızın o filmin yayıncı firması ile muhatap olma olasılığınız var. Somut olay daha farklı ise ben de bu konu başlığını takip etmek isterim. Esenlik dilerim.
-
Dediğinizde haklısınız fakat dediğiniz sadece film ve özel kanallarda yayınlanan diziler için geçerli. Çünkü diğer dizi ve yarışma programlarını zaten TV kuruluşu dizi veya yarışma yayınlandıktan sonra sitesinde veya youtube kanalında izleyicilerin istifadesine sunuyor. Bizim yapacağımız da dizi veya yarışma yayınlandıktan sonra yayınlanan siteden onu alıp daha fazla izleyicinin istifadesine sunmak.
-
Bu konuyu araştırınız. Sizi yanıltmak istemem, fakat konu bendenizde oturmuyor. Kurum kendi malını kanunların izin verdiği ölçüde dilediğince tasarruf edebilir; fakat malını sizin kurumunuzda gördüğünde ve bir hak talebinde bulunduğunda, 'ama siz genele açık yerde yayınlamıştınız, ben oradan aldım, yayımladım' dediğinizde bu teziniz isabetli olur mu araştırınız derim. Esenlikler...
-
Sorunuzun karşılığı
1. Her Aldığınız kuruştan vergi vermeniz mecburidir.
2. Yayınladığınız dizi veya filmlerin yayın hakkı kimde ise onlardan telif ücreti karşılığı anlaşma yapmalısınız.
Eğer böyle bir telif hakkı durumunuz yok ise hiç kimseye hiç bir şey anlatamazsınız.
-
Cevabınız için teşekkürler. Tabii ki vergi vermemiz gerekiyorsa vereceğiz. Peki bunu nasıl yapmalıyız bir öneriniz varmı? Mesela bir şirket mi kurmamız lazım illa ki?